Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Otroci breme

Otroci breme

Berem tukaj po forumu, kakšno breme da so dandanes otroci, da imajo starši z njimi samo delo in da se ne morejo sprostiti. Včasih je bilo povsem drugače. So se otroci igrali, starši pa so se spočili po naporni službi. Zakaj zdaj ne more biti več tako? V mojem otroštvu so otroci bili sami zunaj na igrišču. Danes na igrišču (šolskem ali občinskem) ne vidiš več otrok samih – vedno je zraven kdo od odraslih. Zakaj tako? Zakaj ni več tistega živ žava, kot je bil nekoč? Zakaj starši ne pošljete otrok na igrišče ali k prijatelju/prijateljici, da se igra, vi pa se malo spočijete?

Tudi na informativne dneve na fakultete pricapljajo poleg starši… Zdaj čakam le še čas, ko bodo začeli starši hodit poleg na zmenke 😀

******************* flo ********************* [img]http://shrani.si/f/2/12B/5r2DR1v/ezgifcom-resize.gif[/img]

Zato, ker vsepovsod vidimo same nevarnosti, smo za otroke mogoče? pretirano zaskrbljeni in zato, ker ko se zgodi tragedija kot je tista z deklico in vodnjakom ljudi, ki so že tako dovolj prizadeti še mnogi obtožujete.
Tudi meni se toži po časih, ko sem bila brez skrbi, ko so se moji otroci zunaj sami igrali, jaz sem pa po službi opravila še vse delo doma.

nova
Uredništvo priporoča

Imam 16 let staro hči in niti za trenutek nikoli nisem pomislila, da mi je v breme.

Zakaj so povsod same nevarnosti? Zato, ker odrasli ne poskrbijo oz. ne znajo poskrbeti za varnost. Tisti vodnjak, o katerem pišeš, bi morali lastniki zaščititi tako, da do nesreče, v kateri je umrl otrok, ne bi moglo priti. Na vodnjak torej dati težko kovinsko (ali še bolje betonsko) ploščo in vse skupaj še zakleniti s ključavnico. Torej, za tisto nesrečo je odgovoren predvsem lastnik vodnjaka, ki ni poskrbel za varnost.
Tudi na drugih področjih ni pravilno poskrbljeno za varnost. V Nemčiji npr. se s skuterji in drugimi enoslednimi vozili s pomožnimi motorji ni dovoljeno voziti po kolesarskih stezah in pločnikih, pač pa smejo voziti le po cesti. Pri nas pa ti skuterji ogrožajo varnost otrok v cestnem prometu. Že hitrost 25 km/h je lahko nevarna,…
Nadalje so tukaj še brezvestni vozniki avtomobilov, ki se spuščajo v različne vratolomnosti na cestah (prehitra vožnja je le ena izmed njih – tukaj so še nevarno obračanje, vožnja čez rdečo luč pri semaforju in medtem, ko so pešci na prehodu za pešce, prehitevanje v škarje – na enem rezilu škarij so pešci ob cesti, kjer ni pločnika),… itd. in s tem ogrožajo vse udeležence v cestnem prometu, ne le otrok.
Pa tudi na drugih področjih ni pravilno poskrbljeno za varnost. Ograje ob potokih in rekah niso povsod ustrezne, veliko je neprimernih kanalizacijskih jaškov, v katerih si lahko oseba hitro zlomi nogo, če ni previdna, itd, itd. Polno je igel po tleh, pa pasjih in mačjih iztrebkov. Da o različnih drugih nevarnih odpadkih niti ne govorim.

Mah, naši so na vasi, pa so sami na igrišču.

Takrat v našem otroštvu je bilo življenje veliko bolj brezkrbno:)
Lahko smo se igrali povsod,saj je bil tempo življenja počasnejši in skoraj ni bilo nevarnosti,da bi te npr. povozil avto,ker jih je bilo zelo malo.Današnji otroci so velikokrat prikrajšani,saj jim non-stop visimo za vratom,da se le nebi kaj zgodilo.
In še to-ne nikakor niso breme,saj smo si jih vendar želeli:))))

Sama nimam otrok in ne vem, kako bi reagirala. Ko smo bili mi še mlajši otroci (na podeželju sicer), smo ure in ure preživeli brez nadzora staršev, včasih smo se zaigrali, da smo izgubili občutek za čas, se potepali, da niti niso vedeli, kje smo in smo jih včasih tudi pošteno slišali, ker smo prišli nekaj ur prepozno domov, pa še to večinoma ne zato, ker bi starše skrbelo, ampak ker nismo upoštevali dogovora. In nikoli se nikomur ni nič zgodilo, nikoli nismo počeli nekih stvari, kjer bi lahko komu kaj bilo (s ta “divjimi” se navadno niti nismo družili, ke jim je itak bilo dolgčas v naši družbi, kaj so oni počeli, ne vem), starši dejansko niso imeli podlage, da bi jih zares moralo skrbeti. V šolo v sosednjo vas smo hodili peš, včasih tudi po glavni cesti, pa vem, da smo bili zelo previdni. Danes se zavedam, da smo že kot mali otroci bili zaupanja vredni in odgovorni, kar so pa v nas vcepili ravno starši in hvaležna sem jim za vse zaupanje in hvaležna, da so nam tudi na ta način privzgojili samostojnost. Lepo nam je bilo.

Sva se midve skupaj igrali:))ker si do podrobnosti opisala moje otroštvo;))Res je bilo nekoč lepo.

mater si iz lune ali kaj…zakaj, le zakaj…svet včasih v mojih letih ko sem bila jaz mala in bila nenehno zunaj s svojimi vrstniki, ko smo bili vsi za vse in če se je komu karkoli zgodilo, so vsi pomagali

kaj pa danes…svet je pokvarjen, nor in nekdo leži na cesti, potrebuje pomoč in mimo bodo hodili

želiš še kaj…pa pusti ti sama otroke v take svetu na igrišče ali kamorkoli…

mimo grede ti kdo ponudi mamilo, povabi v avto, naredi bog si ga vedi kaj…četudi otrok ve kaj se sme in kaj ne…je ulica zdaj nevarna,,,še vedno ne tako kot amerika…ampak je pa…

to je to…zato draga moja…sigurno si še zelo mlada in naivna da take sprašuješ ali pa si brez otrok!

Jaz se s kolesom vozim po kolesarskih stezah s hitrostjo 25 km/h. Tvoj otrok kot pešec nima na kolesarski stezi kaj početi.

Zato, ker je danes družbeno povsem sprejemljivo vzgojiti maminega sinčka/hčerkico, ni pa družbeno sprejemljivo, da imajo otrokovi sicer nujni koraki v samostojnost lahko tudi negativne posledice. Danes je edino družbeno sprejemljivo starševstvo control-freak starševstvo, kjer morajo biti starši zmeraj zraven, kjer morajo zmeraj vse načrtovati in predvideti in ki morajo otroka že vnaprej obvarovat vsake najmanjše frustracije.

Zato, ker je danes družbeno povsem sprejemljivo vzgojiti maminega sinčka/hčerkico, ni pa družbeno sprejemljivo, da imajo otrokovi sicer nujni koraki v samostojnost lahko tudi negativne posledice. Danes je edino družbeno sprejemljivo starševstvo control-freak starševstvo, kjer morajo biti starši zmeraj zraven, kjer morajo zmeraj vse načrtovati in predvideti in ki morajo otroka že vnaprej obvarovat vsake najmanjše frustracije.[/quote]

da te vidim, kako boš ti tvoje 3 otroke mirno poslala na igrišče. res, da mi je to videt. še posebej, ko bodo klape, ki se zadržujejo na takih krajih, kamor še policija ne mara zahajat, ugotovila, da imajo ti trije otroci dve mami. bomo videli s kako lahkim srcem boš prepustila svoje otroke na nemilost morebitnim “negativnim posledicam”.

kar pišeš gor, je posploševanje. poznam take starše, kot jih ti opisuješ, poznam tudi drugačne, noben pa otrok nalašč ne prepušča nevarnim situacijam. in kot obrneš, igrišča in ulice SO nevarne. to, kar pišem, občutim na svoji koži, ne na koži otrok. delam namreč v eni ustanovi, v krogu srednjih šol, fakultet in dijaškega doma. kaj se tu zbira, skoraj ne morem verjet, da ti kot zdravstvena delavka tega ne veš, saj ja vidiš kam gre delež današnje mladeži. in ta mladež se vsekakor ne zbira v kavarnah in muzejih, pač pa na šolskih dvoriščih in nenadzorovanih igriščih. kar pahni tja svoje 3 otroke zato, da ne boš izpadla control-frak!
v ulici, v kateri sem živela in odraščala pred 25 leti in kjer je odraščal moj dober frend, kjer sva neštetokrat olupila svoja kolena, rabutala sadje in brezskrbno odraščala, je sedaj mrtvilo. in ja, moj frend živi še vedno tam, zafiksan do amena že vsaj 15 let, okoli njegovega vrta, kjer sem se jaz breskrbno igrala, sedaj njegova mati v obupu zjutraj pobira nočne ostanke flaš, piksen in drogerantskih pripomočkov. zato in samo zato ne bom in ne bi nikoli poslala mojih otrok se tja igrat, pa se ne smatram za freaka. tokrat si pihinla mimo, sicer pa je sedaj moderno bit tak, kot se ti predstavljaš, NE-CONTROL freak, če je cena zdravje ali življenje otroka pa naj bo, samo da izpadeš tista, ki ne tuli v isti rog z ostalimi?

zakaj otroci niso minutko brez nadzora?
Zato, ker so včasih bile določene stvari prepovedane.
včasih otrok ni imel pravega kladiva in žebljev za igračo, danes otrok lahko vzame vse. Ničesar se mu ne sme prebraniti.
Zato mora biti en odrasel zraven, da otrok ne poškoduje sebe, ostalih ali uničuje stvari.
včasih se je ločilo med igračami in orodjem, predvsem pa pred nevarnimi stvarmi.
Današnji starši pa ne poznajo besede NE SMEŠ……
tak je to. Čisto enostavno razloženo.

Moje mnenje pa je, da marsikateri starši pretiravajo. Včasih smo kar naprej kaj skup zbijali, žagali, šraufali, se pretepali, igrali v blatu, rabutali sadje (še zeleno in kislo ), domov prišli pozno popoldan ali pa šele takrat, ko se je mama pol ure drla kje smo, potem smo dobili še eno okrog ušes in včasih šli (ne boste verjeli) neumiti ali celo brez večerje utrujeni kar spat. Pa v šolo peš, jasno že drugi dan 1.r sami po prometni cesti, brez prehodov za pešce in pločnikov. In začuda, smo vsi še živi. 🙂
Sedaj pa starši zavijajo svoje sončke v vato, sterilno kajpada.
Seveda pa je zdrava mera strahu in pazljivosti dobrodošla, zlasti pri malčkih, saj ponekod na igriščih ostaja za mladino, ki se ponoči tam klati marsikaj.

Besede “ne smeš” oz. kakršnekoli nikalnice se načeloma v moderni vzgoji ne uporablja..ne pri otrocih, ne pri psih…point je v preusmeritvi ….

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

“Besede “ne smeš” oz. kakršnekoli nikalnice se načeloma v moderni vzgoji ne uporablja..ne pri otrocih, ne pri psih…point je v preusmeritvi ….”

Ta moderna vzgoja in preusemritev pozornosti že kaže roge…(pa ne mislim na VIZ)
Starši se sami vprašajo, kje so zgrešili, ker sami predšolskih otrok ne obvladajo več, preusmeritev pozornosti ne VŽGE VEČ.

Moderni čas je čas skrajnosti, eni otroci žive v strahu, alkoholu in v pomanjkanju, na drugi pa otroci, ki že skoraj maltretirajo starše, če ni po njihovo… Avtorite pa za njih absolutno ni, ker ..
Otrok mora vedeti kaj JA in kaj NE.

lp

NE SMEŠ uporabiti besed NE SMEŠ
zato pa otrok ne ne, da ne sme sam na cesto, k mlaki, se igrati z noži, škarjami,….
zato pa ga je treba non stop držati za roko ali imeti na očeh.
Zato pa starš NE SME brez otroka niti na WC.
tak je.

New Report

Close