Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek otroci ter šport

otroci ter šport

Včeraj je bilo po TV (A-kanal) kako se otroci ne ukvarjajo s športom, nimajo motorike v redu razvite, da včasih ni bilo tako….
Moje mnenje je, da imajo sicer prav, vendar….Včasih so imeli v šolah brezplačne športne dejavnosti (trening odbojke, košarke, rokomet….) danes tega več ni. Vse treninge, dejavnosti je potrebno plačati. V šoli še le redko kje dajo kakšnemu društvu v najem telovadnico (seveda je potrebno plačati), v nasprotnem je potrebno otroka voziti. Če delaš cel dan – ne gre. Če otrok ni toliko velik, da gre sam, če ni babic, dedkov…. Če pa si doma, imaš čas, pa definitivno nimaš denarja, kajti mesečni treningi so po 50€ in več. Redko kje je manj, ali pa je nižja cena, ter 1x tedensko trening.
Očitno vidijo vsi samo težavo, da so otroci preveč nešportni, da pa je posledica tega kje drugje pa….
Če sta otroka dva, je še slabše.
Se res nihče ne vpraša, če mogoče pa niso tudi finance krivec temu?

Emm, včasih nismo obiskovali plačljivih dejavnosti, pač pa smo se igrali zunaj.
Kolesarili smo, igrali badminton, se žogali, se potepali po travnikih …
Ja, vem, v mestu tega skoraj ni (več), a vendarle – nekaj k zasedenosti pripomorejo tudi starši, ki otroka zaradi varnosti (revež 9-leten ne more prehoditi 500m do šole) držijo doma pred ekranom.

Toliko tega se da početi brezplačno! Peljati otroka ven na sprehod (ko je še majhen), igrišče, na travnik, v gozd, kjer teka in pleza. Ali z malo večjim it brcat žogo, tečt,… Tudi če nimaš denarja, je tvoj otrok lahko razgiban, če ga spustiš ven in se, dokler je še premajhen, ti z njim ukvarjaš. Ne rabi koštati skoraj nič! Krivda je nekje drugje, ne v ceni plačljivih dejavnosti!

nova
Uredništvo priporoča

Največji problem je, da se trok ne zna igrat zunaj PRED ŠOLO. In pride v šolo NEMOTORIČEN. Ne zna skakat, ne zna viset v vesi, ne zna plavat, vozit kolesa.

Vse to se da na igriscu, pred blokom, …. tudi če se pride domov ob 18:00

Je pa res veliko odvisno od otroka in njegove motorike in želje.
In vse plačljive zadeve (ki jih ni malo, za različne zneske in za še bolj različne rezultate) se da dobit tudi za zmeren denar.

Ti živiš na vasi? Če ja, povej, koliko m je tvoj otrok sposoben varno prehodit sam v mestu.

Se strinjam, starši smo tisti, ki poskrbimo za razgibanost naših ta malih. Otrok ne moremo obesiti šoli in interesnim dejavnostim.

Brezplačni so sprehodi, otroška igrala na igriščih, igre z žogo….kolesarjenje….čuda stvari je. Najlažje je otroku odpreti tv, računalnik…

Družba se je spremenila. Ja, včasih so se otroc sami podili okoli po dvoriščih in igriščih, starši se s tem niso preveč ukvarjali. Danes je pa pač drugače. otroških igrišč je še vedno odvolj, če otroka voziš od malega nanje, pa v naravo, v hribe, na kolesarske izletke …. ga lepo pripraviš na športanje. Kasneje pa vpišeš v kakšen klub. Če ni ravno fensi šport te to stane od 30 do 45 evrov.

sem meščanka in vaščanka. kot otrok smo se skrivali po garažah, v kleteh se igrali ravbarje in žandarje. sploh pa najbolj skakali gumitvist in noreli z žogo. na vasi sem ukradla iz drvarnice kladivo, žeblje, sekiro in nož in bla celi dan v gozdu-kurila, sekala , zabijala.

današnji otroci pa ne morejo do šole 3 min, sploh, če je dež. ne morejo na šport. niti v klet po krompir. čez cesto do smeti. samo jamranje , da bo kdo posiljen, ukraden, itd. zato so totalno nespobni, leni, neiznajdljivi, itd. na vasi pa posekal se bo, zakuru bo hišo, itd.

VSI se malo zamislimo……………………….

Ti živiš na vasi? Če ja, povej, koliko m je tvoj otrok sposoben varno prehodit sam v mestu.[/quote]

Yo nisem nisem tista, ki jo citiraš ampak včasih je v mestu bolj varno kot na vasi veš, imaš vsaj pločnik, semaforiziran prehod.

Sicer pa odkar opazujem 3 in 4 letnike v vozičkih me nič ne čudi.
Moja dveletnika brez težav zmoreta prehoditi in prehodita skoraj vsak dan mal več kot 2 km za kar porabimo dobrih pet min več kot če grem sama. Sicer pa tudi tavelika nič ne trenira pa v vrtcu pravijo, da je najbolj športna od vseh.

No, potem pa povejte kaj narediti z 10 letnikom, ki mu je sprehod premalo, otroške gugalnice so zanj že mimo…. Pa saj ni težava v malčkih, govorimo o otrocih ob vstopu v šolo, nižji razredi osemletke. Me zanima, kateri starš ima toliko energije po delovniku, kot je ima tak otrok. Seveda, ne smemo pozabiti, da je ob prihodu domov potrebno tudi preveriti naloge, znanje…. Koliko od vpletenih v to temo ima takšne starosti otroke? Polne energije, z željo po gibanju, igrah…. Pol ure na dan, po službi je premalo! Več pa ob vsem ne ostane časa, če delaš kje drugje in ne v JU.

Ti živiš na vasi? Če ja, povej, koliko m je tvoj otrok sposoben varno prehodit sam v mestu.[/quote]

Gremo na sprehod, včasih na PST, včasih na Rožnik, vmes se še malo razmigamo na kakšnem igrišču, sedaj se bo pričelo kolesarjenje, 1x na teden hodimo na telovadbo , sicer se pa še žogamo.
Problem je samo, kadar je zelo slabo vreme.

en 10 letnik pa menda gre lahko sam pred blok ali na igrišče in ima toliko sošolcev in prijateljev, da se igrajo skupaj?

A res ne znate svojih otrok naučit kakšnega KORISTNEGA razgibavanja? A mora vaš froc res samo žogo brcat da je razgiban?
Pismo, dejte smrkavcu sesalec v roke, metlo, cunjo, naženite ga peš v trgovino. Naj gre do trgovine pa nazaj peš, naj po stopnicah, ne po liftu, nese smeti v kanto, naj pokosi travo okol hiše, naj babici naseka zloži drva, naj gre peš v šolo, naj pomete pred blokom ali pozimi odmetava sneg, naj drgne in pomije okna, naj spuca opere posesa vaš avto, naj spolira svoj bicikel itd…..ma jebenti a res ne sme vaša mularija nič koristnega počet in se ob tem razgibavat? A za razgibavanje res potrebujete samo štadion pa žogo? Nekoristneži vzgajate potomce nekoristneže. Pol pa v življenju ne znajo nič druzga narest kot žogo brcat pa v fitnesu fedre nategavat….
matr me to pogreje!

Ti živiš na vasi? Če ja, povej, koliko m je tvoj otrok sposoben varno prehodit sam v mestu.[/quote]

Yo nisem nisem tista, ki jo citiraš ampak včasih je v mestu bolj varno kot na vasi veš, imaš vsaj pločnik, semaforiziran prehod.

Sicer pa odkar opazujem 3 in 4 letnike v vozičkih me nič ne čudi.
Moja dveletnika brez težav zmoreta prehoditi in prehodita skoraj vsak dan mal več kot 2 km za kar porabimo dobrih pet min več kot če grem sama. Sicer pa tudi tavelika nič ne trenira pa v vrtcu pravijo, da je najbolj športna od vseh.[/quote]

Vem in tudi sama nisem ena od mam, ki bi otroka zavijala v vato. Vseeno pa je malo mimo primerjanje z včasih in danes. Npr. jaz sem odraščala na Prulah. Na cesti smo špilali fuzbal, mimo se je pripeljal 1 avto na dan. Danes je ob tej isti cesti na obeh straneh parking, tako da niti otrok ne vidi na cesto, niti voznik otroka ne vidi, če želi tam prečkat cesto. Kar se tiče semaforiziranih prehodov… Ob tako povečanem prometu v mestnih središčih in posledično tudi {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več kretenov, tudi to ni več ravno varno.

en 10 letnik pa menda gre lahko sam pred blok ali na igrišče in ima toliko sošolcev in prijateljev, da se igrajo skupaj?[/quote]

En lahko, definitivno. Ampak ne živimo vsi v blokih, v centru mesta, v neposredni bližini igrišč… Mi živimo v predmestju, bolj na samem, do najbližjega igrišča je tri kilometre, do tja pelje ozka prometna nevarna pot ob potoku. Poleti, za vikend otroka še pustiš čez dan, pozimi, zvečer nikakor. Pa naj reče kdo, da imam sončka – ga pač imam, ampak če bi se mu kaj – bog ne daj zgodilo, bi me pa ta iste mone obsojale, kako slaba mama sem, ker se otrok sam potika okrog. Malce se zamislite – časi so precej drugačni, kot so bili, samo poglejte okoli sebe ter sami sebe!

Ti pa ne ločiš športa in domačega hišnega dela, a ne?

Hja, če gre peš v trgovino, ga bodo pri sosednjem bloku nabutal in vzeli denar, če bo biciku spucu, mu ga bodo ukradl, žogo brcajo samo južnaki, travnik pred blokom je poln pasjih kakcev, odmetavanje snega, sesanje, odnašanje smeti je izkoriščanje otrok, če otroku eno primažeš pride socialna na dom.
Sami ste hotl kapitalizem kjer ni đabe ručka, zdej ga pa imejte!

Pa še to: šport škodi zdravju, sam na to vsi pozabljajo.

Kako ste eni omejeni in zahojeni…
Sesalec, metlo in cunjo moja obvlada. Štacuno ima čez cesto. Po štengah je nimam kaj naganjat, razen, če bi letala do zgornjega soseda in nazaj. Kanta s smetmi je manj kot 10m stran od vhoda. Trave okoli hiše ni, babica si kuri na plin, pred blokom/hišo ni česa pometat, niti odmetavat snega, okna so pomita občasno (nismo dlancarji oken 2x dnevno), prat in sesat mojega avta ne more, ker ga nimam, če bi si polirala bicikel, bi jo pa resno povprašala po mentalnem zdravju.
Upam, da ti je zdaj fajn toplo.

Mirne živce. Vsak, ki se spozna na zadevo, ti bo povedal da to NI pravo razgibavanje in nikakor zadostno, za razvoj motorike. Potem bi vse gospodinje bile sposobne preteči “kuperja” , saj se neverjetno ogromno razgibavajo. Po tvoje, seveda. Jaz se zavedam, da je zadeva globja!

Mirne živce. Vsak, ki se spozna na zadevo, ti bo povedal da to NI pravo razgibavanje in nikakor zadostno, za razvoj motorike. Potem bi vse gospodinje bile sposobne preteči “kuperja” , saj se neverjetno ogromno razgibavajo. Po tvoje, seveda. Jaz se zavedam, da je zadeva globja![/quote]
Ma daj ne seri!
Zakaj pa sesanje in s tem mahanje z rokami sem ter tja in počepi pri pucanju okna itd….ne bi bilo pravo razgibavanje? Ma daj mir! A žoganje je pa tisto pravo razgibavanje? Daj zatlači si nekam te tvoje teoretike, ki se, kao spoznajo na te zadeve. Še dobro da so stari ljudje, ki so se razgibavali v naravi in na njivi sploh lahko živeli brez fitnesa in športnih dvoran.
In ti se bojiš, da ne bi tvojh froc imel razvitih mišic ki so potrebne pri fuzbalu? A to te pa nič ne skrbi, da tvoj froc nima razvitih mišic, ki so potrebne za premikanje sesalca po stanovanju?
Matr, čist pohabljeni ljudje, ki ne znajo nobene koristne stvari več počet.
Motorika se da prekleto dobro pridobit tudi z koristnim delom. Zakaj bi pa morali “kuperja” preteč? Kaj če tebi “kuper” če te pa vse boli kadar moraš okna pomit? Kaj je pol bolj koristno, kuper, ki je sam sebi namen al gibanje pri pranju oken? A so vaši pradedki tud kuperja tekli, da so lahko preživeli?
Raje razvijaj mišice in motoriko, ki ti bo v življenju koristila! Polno ljudi je, ki ne more špage narest, pa kaj pol?

Včasih nas je na cesti umrlo po 50 in več na leto, danes pod kolesi avta izjemoma konča kak otrok, zato s temi primerjavami lahko kar nehate, razen če niste pripravljeni podpisati, da bo spet po 50 otrok mrtvih na leto. Ne vem, koliko vas/nas je bilo nadlegovanih, ker tega nismo upali doma povedati sploh.

Drugače pa, zakaj se otroci ne igrajo več zunaj – ker enostavno nikogar ni. Vsi so po krožkih, treningih in glasbenih šolah, še za vikende se jih ne more nabrati toliko, da bi lahko počeli karkoli pametnega. S kolesom se ne morejo poditi, ker je preveč prometa, še ko gremo mi družinsko kam skupaj, sem v krču, kdo nas bo zbil.

Zakaj ne migajo v šoli – ker se takoj najde kak starš, ki šolo toži, ker ima njihov črnico na kolenu.

Pač svet se je v zadnjih 20, 30 letih kar nekajkrat zavrtel okoli sonca in svoje osi, sprijaznite s tem.

Porkeš, a veš, da res nikoli nisem pomislila, da moja babica ni hodila na fitnes, ker se je tako fino razgibala že na njivi. No, prav tako nisem sama pri sebi nikoli pomislila, da bi si morala jačat mišice, da bi lahko sesala po stanovanju :p

Aja, če se jih pa slučajno pred blokom nabere dovolj in začnejo opletati z žogo, pa že začnejo sosedje tuliti, naj nehajo ropotat. Vsaj pred našim prejšnjim blokom je bilo tako.

No, moj če nima treninga gre sam za uro, dve na igrišče na drug konec kraja, kjer igrajo košarko ali fuzbal s sošolci, do tja gre s skirojem ali peš.
Naloge ne preverjam, sem mnenja, da sam ve, da jo ima za narediti. Tudi uči se sam, ne vem, če mu gre, zakaj bi mu težila in zraven sedela, če je zmožen naredit sam, saj nekoč bo mogel delati sam, brez mene v zaledju.
Včasih ga celo naštimam da gre z mano en krog odlaufat, res pa da ga je zdajle na pomlad malo problem spraviti ven, na zrak, ker se je malo zasedel za računalnikom in tv-jem in to je bolj ko ne glavni problem.

New Report

Close