Otrok ali nova sluzba pri 36?
Majiti, 29.04.2025 ob 12:32
Ce on vzame sluzbo v tujini in jaz ostanem doma ali celo zanosim do nastopa porodniske ne bova skupaj. Jaz bom morala vse preglede opravljati tukaj in tudi roditi tukaj. Pridruzila bi se mu lahko sele z nastopom porodniske pa se to verjetno ne takoj, zaradi kaksnih obveznih pregledov, cepljenj po rojstvu. Dvomim, da bi mi vse to v tujini pripadalo brezplacno, tako da bi bilo potrebno navigirati med 2 drzavama.
Ce pa jaz zdaj pustim sluzbo in zacnem iskati novo, bo prvo nekaj casa trajalo, da jo najdem, potem moram prestati poskusno obdobje, medtem pa si morava tam najti ustrezno prebivalisce in urediti vso ostalo birokracijo. Tam bi tudi imela pravico do porodniske, ce bi bila tam zaposlena prej vsaj 1 leto, kar naceloma bi takrat bila.
Priloznost res ni slaba in bi se takoj preselila, ce ne bi bil v igri otrok ali ce bi bila nekaj let mlajsa.
Mogoce bi bilo res se najboljse ostati, kjer sva in brez dodatnih stresov zaceti delati na otroku in po rojstvu zaceti razmisljati, kako naprej. Tujina je se vedno tam, bo pa morda vse bolj mirno kot zdaj. Ceprav iskati sluzbo z majhnim otrokom verjetno tudi ni najbolj enostavno.
Odvisno od države, v katero gresta.
Če je Švedska, nimaš kaj razmišljat. Je prijazna otrokom in zdravstvo bolje kot tu.
Prednost daj otroku.
Ni nujno, da bo kar od danes na jutri ratalo.
On si najde službo, stanovanje, ti se tu oddelaš, koristis dopust in se mu pridružiš, pred porodom si tu, ker je najmanjša umrljivost otrok in mater med porodom….
Potem pa se skupaj preselite… imaš eno leto, pogledas okolico, se oozanimas za vrtec, pa potem še star dopust… V tistem si še ti najdeš službo tam in daš tu odpoved.
Nikjer v EU ni tako dolge porodniške kot v Slo.
Ali je ta njegova služba v tujini tako fajn, da bos lahko ti vsaj začasno doma z otroki?
A gresta nekam, kjer boš ti kot tujka brez delovne dobe lahko kar takoj dobila porodniško primerljivo z našo?
A mislita dat par tednov/mesecev starega dojenčka v jasli, vidva oba v službo in kombinirat z varuskami, ker babic ne bo blizu?
Ne provociram, to so resna vprašanja. Tujina z majhnimi otroki je po mojem mnenju realno izvedljiva, ne da se ti zmeša, samo če boš vsaj na začetku lahko doma.
Majiti, 29.04.2025 ob 13:53
Zal mi je doma najvecja opora on, tako da ce on odide v tujino in jaz ostanem tu, bom za vse sama. Tako da bova skupaj, ali tukaj ali tam. Seveda sva lahko mesec, dva narazen, ampak celo leto pa je malo prevec.
Ni problem, da si partner ne bi zelel otroka, pac preigravava moznosti. Ne verjamem, da bova sla narazen, ampak seveda nikoli ne ves, jaz kot zenska, ki si zeli otroka, bom seveda potegnila takratko.
Tako pozno pa se odlocava za otroka zato, ker sva se zal spoznala sele na starejsa leta.
Kam to gre? Na Novo Zelandijo?
Pa tudi tja gres lahko 3x v enem letu, ce si res zelis!
Prijateljica ima partnerja v Juzni Afriki, letos ga je ze 2x obiskala, za praznike je bil pa on doma.
Zakaj ti kompliciras? Te je postavil pred dejstvo, da on gre, ti se pa odloci.
S partnerjem se bova skupaj odlocila, ni me postavil pred nobeno dejstvo. Samo preigravava scenarije. Otrok se lahko zgodi tu ali tam, samo nesigurnost je vecja z odhodom. Verjetno bova ostala, sluzba pride in gre, otrok pa ne. Moja sluzba in ugodnosti s tem povezane so seveda zelo pomembne pri tej odlocitvi.
Absolutno otrok! Po sedmih letih truda sem dobila prvega otroka, po devetih letih drugega pri 42. Ja, v službi sem precej nazadovala in mi ni vseeno, ampak joj, če bi lahko karkoli spremenila, bi samo to, da bi imela otrok še več. Ker je noro fajn! Bo morda še kdaj čas, da dobim in zgrabim novo priložnost za službo. Če pa ne, pa ne, imeti otroke je meni najlepša stvar, ki se mi je zgodila, sploh ker sem bila že prepričana, da nič ne bo.
Majiti, 29.04.2025 ob 10:53
Zdravo,
sva pred dilemo. Partnerju se je v tujini, kamor se misliva preseliti v prihodnosti ponudila dobra sluzbena priloznost. Problem je, ker si zeliva otroka, jaz pa sem stara 36 let.
Tu, kjer sva zdaj imava oba redni sluzbi in ne bi bil problem iti na porodnisko. Ce pa se seliva, bi morala tudi jaz najprej najti sluzbo in bi zacela delati na otroku kasneje.
Vprasanje je, ali je bolje ostati, kjer sva in imeti otroka zdaj in se seliti v to drugo drzavo po rojstvu otroka ali riskirati in iti v lov za novo sluzbo.
Najvecji problem, ki ga vidim je moja starost. Zdaj sem 36, ce zacneva sele drugo leto bom 37 in ce se nosecnost zavlece lahko mine precej casa preden res zanosim (ce sploh zanosim in ne bo prepozno).
Kaj menite, prvo otrok ali druga sluzba?
Hvala
Ma kar čakaj, saj lahko rodijo bojda pri 60+…. sarkazem. Ja ne vem, ti veš kaj ti pomeni. Otroka imaš lahko samo eno krajše obbdobje -rodna doba ženske, potem je prepozno. Marsikatera je v rodni dobi glasno vpila kako si ne želi otrok, ko ji je začela biti zadnja ura plodnosti si je pa premislila, pa je vseeno bilo prepozno – razvipti primer Danijela in Grašo
Hja, za otroka boš kmalu prestara, ampak za novo službo tudi.
V tujini se ne cedita med in mleko in ne čakajo nate z odprtimi rokami, da prideš v službo.
Tako, da imet dojenčka in potem iskat službo na novo v tujini… težka bo to.
Pa v tujini ni tako kot v Slo: služb za NDČ skoraj ne poznajo. Tudi, če dobiš z a NDČ, te lahko vržejo na cesto, ko se jim zazdi.
Predvsem pa ni take tolerance do neg za otroke. Recimo vAT imaš samo 2 tedna na leto za nego otroka. Ne tako kot v Sloveniji, ko so mlade mamice kar naprej na negi. Gor ne gre tako.
Majiti, 29.04.2025 ob 21:08
S partnerjem se bova skupaj odlocila, ni me postavil pred nobeno dejstvo. Samo preigravava scenarije. Otrok se lahko zgodi tu ali tam, samo nesigurnost je vecja z odhodom. Verjetno bova ostala, sluzba pride in gre, otrok pa ne. Moja sluzba in ugodnosti s tem povezane so seveda zelo pomembne pri tej odlocitvi.
Za Majiti.. ti kar čakaj in oklevaj. Tebi bo biološka ura odbila kmalu on bo pa našel mlajšo in si z njo ustvaril družino.