Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Otrok sam doma 3 ure

Otrok sam doma 3 ure

Koliko starega otroka bi ve pustile vsak dan od pon-pet doma samega 3 ure? Da gre iz šole ob 13h, jaz delam do 16h, partner do 17h? Naš končuje 3.razred, sedaj je v šoli v popoldanskem bivanju do 16.10, drugo leto v 4. razredu nimajo več te možnosti pop. varstva. Bi pustile 9letnika doma vsak dan samega 3 ure?

ja, jaz bi ga. in naložila bi mu naloge, delo, da ne bi non stop visel za računalnikom ali televizijo.

Js mislim, da starost ni toliko pomembna, bolj je pomembna zrelost otroka. Recimo, da ve koga poklicat, če se kaj zgodi, da ga ni strah, da, če prižge kako električno napravo, da jo tudi ugasne in na to ne pozabi, da če gre ven pred (hišo, blok) da zaklene stanovanje,…

Kako nimajo opb?

Ponavadi je pa ja v 4. r še?

Ponavad do 5.r

Komot pri teh letih. Je pa treba otroka od malega navajati, da je kdaj sam. Sama sem to začela lani, ko je imel starejši sin 5, mlajši pa tri leta. In sem povedala, da skočim smo v trgovino, ki je samo čez cesto in sem bila v 10 minutah nazaj. Pa navadila sta se, da vsako jutro peljem našega psa ven za 15 minut in tudi lepo počakata. No, letos je pa ta napredek, da se že sama oblečeta, medtem posteljo pospravita, prideta v dnevno in se kaj igrata, dokler ne pridem. Starejši tudi ve mojo mobi številko in če je kdaj negotov, me vedno pokliče.

Sicer pa si v naši soseski sosede kar pomagamo in druga drugi počuvamo otroke za nekaj ur, brez težav…

V mojem primeru, od osmega leta naprej brez skrbi.

Jaz svojega bi, moraš pa vedeti, da otrokom, četudi so stari 15 let, ni za zaupat!

Mi puščamo 8 letnico na avtobus zjutraj si pripravi zajtrk, se odpravi na bus, zaklene za sabo. Iz šole pride z avtobusom in je 2-4 ure sama doma, za nujne primere uporabi telefon in pokliče babi, ki je slabih 10 km od nas.

Je pa od otroka do otroka to drugače, tako da sami veste koliko je otrok zrel in kaj in koliko mu lahko zaupate.

Za to je sicer dovolj star, samo vidva kot starša pa vesta ali je tudi dovolj zrel. Pri nas je popoldansko varstvo do vključno 5. razreda in se mi zdi to super, saj tudi, če otroku lahko zaupaš, da je sam doma, postane njemu lahko dolgčas in že pogreša prisotnost staršev.

Odločiti se moraš glede na konkretno situacijo, ki jo vidva z možem najbolj poznata. Sicer pa gotovo so tudi možne kake aktivnosti, ki jih ima po pouku in bo vsaj dva dni tako lahko dlje v šoli.

Moja dva sta stara 10 in 7 in nobenih problemov ni še bilo.
Sta sama tudi po 3 ure ali kdaj 4. Ta velik naredi nalogo, gledata tv, se kaj igrata, mali pa kar zaspi ene dve uri ga žinga na kavču. In ko pridem je takoj za kacijo. Otrokom je treba zaupat.

5 in 3 leta je bila pa pri nas nevarna kombinacija in je ni bilo za spustiti 10 minut samih.

Mnja. Jaz sem mislila, da lahko našemu zaupam (9 let) in je bil že velikokrat po par ur sam doma. zadnjič se je pa lotil ‘ustvarjanja’ in naredil svinjak iz hiše. Pa bi dala prej roko v ogenj, da mu kaj takega ne bo padlo na pamet.

Tako da nekaj časa ne bo več ‘sam doma’. Otroci ušpičijo vse živo. Seveda, če druge možnosti ni, je pač ni.

Nisem brala vse odgovore. Jaz imam sina 9. let starega in niti pod RAZNO NE si ga ne bi upala pustiti samega doma. Naš sin je tako navajen, da je vseskozi z nami tako, da on ne bi bil sam doma niti pol minute, ker ga predobro poznam. Če grem slučajno ven iz hiše že takoj teče gledati, kje sem. Jaz, da bi bila v tvoji koži se ne bi upala pustiti otroka samega doma, ker nikoli ne veš kaj ti lahko ušpiči, bog ne daj mu pride kakšna neumnost v glavo.
lp,

Vsak dan ne bi. OPB bi moral še 4 in 5 razredu.

Naš že celo leto v 4. razredu hodi domov po kosilu- cca. ob 13. uri, naredi nalogo, kaj bere, ob 15. uri gre še po bratca, ki je v 2. razredu, midva z možem prideva od 16 – 17 ure. Nikoli ni bilo nobenih problemov, ko sta oba, se skupaj igrata doma, zdaj ko je lepo vreme, ostaneta še nekaj časa na šolskem igrišču. Vedno, ko pride domov se slišiva, da pove, da je v redu in kako je bilo v šoli, koliko ima naloge, … Ko je čas, da gre po bratca, ga spomniva jaz ali mož. Nekaj časa je mož hodil prej iz službe, pa ta starejši sin ni hotel, da gre oči po mlajšega ampak je šel on. Zelo je ponosen na to, da je lahko sam doma in se tudi drži pravil, ki smo jih skupaj določili (nič računalnika, nič televizije), je pa res, da zelo rad bere in tudi v soboto in v nedeljo, ko so risanke dostikrat raje bere. Pa tudi sicer sta oba zelo, zelo pridna. Tako da sploh nismo razmišljali, ali bi mu dovolili hoditi domov po šoli ali ne – željo je izrazil sam, kjub temu, da na naši OŠ je PB še v 5. razredu.

ZAUPAJTE svojim otrokom, boste videli, da bodo ponosni in veseli!
Srečno!

Kdaj se boš pa ti odločila sina pustiti samega za recimo šest minut? Pri osemnajstih? Resno, zamisli se, kako nesamostojnega otroka vzgajaš.

Avtorica, se strinjam z zgornjimi, da je načeloma tako odločitev treba prilagoditi otrokovi dejanski zrelosti, ne glede na leta. Mislim pa tudi, da je povprečen devetletnik zagotovo sposoben biti nekaj časa sam in razumeti, kaj v tem času sme in česa ne sme. Moj devetletnik že celo leto sam hodi v šolo in iz šole; popoldne je včasih tudi dve uri sam. V tvojem primeru zagotovo ne bi oklevala. Otrok v četrtetm razredu je sposoben biti sam 3 ure popoldne.

New Report

Close