Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Otroka sta z očetovo smrtjo dobila dva polbrata in polsestro

Otroka sta z očetovo smrtjo dobila dva polbrata in polsestro

Sem v resni dilemi. Moj bivši partner, oče mojih dveh najstniških otrok, je pred meseci tragično preminul v tujih gorah. Otroka sta novico kar “dobro” sprejela, saj ga leta nista videla, nekih hudih stikov nismo imeli. Njun oče se je pred leti umaknil v gore, kot je rekel, da gre v osamo, živeti asketsko življenje. Bil je res res poseben človek. Še ko smo živeli približno kot družina, sem bila dejansko večino časa sama z otrokoma. Tudi če je bil fizično prisoten, v mislih ni bil z nami. Otroka res kaj prav dosti od njega nista imela. Pa je že prav tako. Navadili smo se tako živeti in nikoli nam ni bilo nič hudega. Bivšega nikoli nisem obsojala, vedela sem v kaj se spuščam. Res pa sem vseskozi upala, da ga bosta otroka prizemljila, temu ni bilo tako. Pa dobro, je bilo kar je bilo.
Pa da se vrnem k bistvu, zakaj sem v dilemi. Pred dnevi je na naš naslov prišla uradna pošta iz tujine, iz katere sem izvedela, da imata najina otroka dva mlajša polbrata in starejšo polsestro. Vse verjamem, me pa boli, kot me ni nikoli do sedaj. Partner je imel, ko sva bila v vezi z moje strani svobodo, med nama so stvari funkcionirale po najino, ampak res nikoli si ne bi mislila, da je imel neko vezo, med tem ko je hodil po tujih hribih, res ne. Ta novica pa me je zabolela in prizadela. Vsa leta z njem sem očitno živela v neki zablodi. Novica me je res kar precej prizadela, sploh, ker ne vem kako naj jo povem otrokoma. Verjetno bo tudi zanju to šok, ne glede na to, da na očeta nista bila najbolj navezana, da nista nikoli v resnici poznala pomena konvencionalne družine.
Kaj naj naredim? Naj jima povem? V pismu je tudi kontakt teh otrok. Malo sem brskala, to je ena sama velika revščina, odročna hribovska vasica. Predvidevam, da je imel mož že vse urejeno v primeru, da me mu kaj zgodi. Če jima povem, kaj če bosta želela stopiti v kontakt z njimi.
Morda res pišem malo zmedeno ampak toliko vsega mi roji po glavi. V bistvu mi je to pismo sesulo celo mojo sliko preteklosti.

Jaz bi jima povedala, če se da brez čustvenih primesi. Imata pravico vedet. Naj se sama odločita ali bosta vzpostavila kontakt ali ne. V tem času sodobnih tehnologij to ne bi smel bit problem.
Česa se bojiš? Za vajina otroka boš ti vedno njuna mama. To se ne bo spremenilo.

Verjamem, da je zate težko, saj se ti je sesula iluzija in tam ni le meditiral. Ne vem, v kakšnih mislih ga imata otroka in kako bi to sprejela, a če gledam po sebi, bi bila npr. zelo vesela, da bi imela še druge polbrate. Kot so že napisali, v teh časih tehnologije, stopiti v stik ni težko.

nova
Uredništvo priporoča

lepo je, če je sorodnikov več.
Boli te, ker tega nisi vedela, ker te je izdal on.
Otroci niso krivi.
Naj imajo sorodstvo, če že očeta niso imeli.
Tudi če ne poveš, bodo enkrat v življenju odkrili, kar si prikrivala, in se bodo počutili izdane.
Svet je majhen v digitalni dobi.
Ne ponavljaj napake bivšega partnerja.

Mene bi najprej zanimalo, kaj si želijo oz. Ali si kaj želijo z materialnega vidika. Dediščina? Prošnja za denar, če živijo v revščini?
Jaz bi se kar malo stran držala…. Sploh pa kaj bi hodili bluzit tja v neko revščino. Če bi pa oni prišli sem, pa bi bilo to najbrž treba financirat…. Pa zagotovilo najbrž dat za vizo…

Kako se sploh lahko sprašuješ, če bi jima povedala? Otroka imata pravico, da vestaza svoje brate in sestre in da jih spoznata. Sama se morata odločiti ali bosta z njimi vzdrževala stike.

a če bi bi pa tvoj otrok bolan, tako da bi pod nujno rabil recimo mozeg in eden od teh drugih otrok edini primeren darovalec, kaj pa potem? bi bila vsak sladka?

otrok ima pravico vedeti, pika.

Bodi previdna! Kaj, če bi za začetek ti navezala stik s temi hribovskimi otroki? Da boš vsaj videla kam pes taco moli. Doma pa tudi malo potipaj teren. Sab boš hitro videla kako otroka razmišljata o teh zadevah. Nekaj pa je zagotovo, enkrat bosta morala izvedeti. Če jih bosta želela spoznati super, če ne pa itak tudi prav.

Slej ko prej jima boš morala povedati – navsezadnje je tudi dediščina zadaj in boš urejala delitev. Povej jima kot si nam, otroci včasih razumejo več kot si odrasli mislimo. Od tega pogovora dalje pa boš videla ali jih boste prvi kontaktirali vi ali pa boste počakali na kontakt iz njihove strani.

taki kot je bil tvoj bivši ne bi smeli imeti otrok, sploh. Če vidi, da ni za med ljudi, naj si ga zaveže in v hlačah drži, ne pa da seje svoje seme, če ga noče vzgajati in živeti. Tebi pa za tvojo odločitev nisem fouš. Me pa zanima kaj za ena država je to.

a če bi bi pa tvoj otrok bolan, tako da bi pod nujno rabil recimo mozeg in eden od teh drugih otrok edini primeren darovalec, kaj pa potem? bi bila vsak sladka?

otrok ima pravico vedeti, pika.
[/quote]

to so 20 in 30 let stare stvari. Danes se to ne dela več tako, ne potrebuješ darovalca sorodnika…. malo pregled sodobno medicino….

se pravi najprej je naseksal eno, potem s teboj dva otroka, potem pa s prvo ženo še dva otroka? Torej je bila potemtakem tvoja zveza neveljavna.
otrokoma vsekakor povej, se pa ne vpletaj v njihove odnose. Mogoče bodo želeli spoznati žlahto, mogoče pa ne. Če ne odraščaš skupaj, običajno tudi nimaš nekih vezi s takimi žlahtniki.
V glavnem njegovi otroci niso tvoj problem.

Otroka bosta to sigurno zvedela. Če jima ne poveš ti, jima bo kdo drug. Če ne zdaj, pa kdaj kasneje. Torej je veliko bolje, da zvesta resnico iz tvojih ust, na tak način, kot se zdi tebi primerno.

Napisala si bivši mož….ločena ali bivši zaradi smrti. Če so vam poslali pismo, nekaj sigurno hočejo od vas. Otrokom povedat in jim svetovat, da se ne vpletajo. Ko odrastejo naj sami presodijo, če jih bodo obiskali. Drugače pa mislim, da je to v kakem Nepalu…revščina….

Povej otrokom. Tudi povej kako si izvedela, in povej tudi to kar si tu napisala. Da se pocutis prizadeta.

Naj imata neko realno predstavo. In naj vesta . Ce bosta hotela stike , naj bo njuna volja. V nobenem primeru pa ti nisi njim nic dolzna.

Moja prijateljica je za polbrata izvedela sele na zapuscinski obravnavi svoje stare mame/ babice.
Njen oce je tudi odsel v tujino, jih pustil z njeno mami sami. In njena mami in ona sta skrbeli za babico. Na koncu , leta za nepokretno.
Njen oce se ni niti vracal niti zanimal, enostavno nic. Iz virov po nekem njegovem znancu/ bivsem sodelavcu , kateri je slucajno delal tudi v tistem mestu sta izvedeli da je umru, pa se to pol leta po smrti oceta.
No, kot ze receno za pol brata je pa izvedela na zapuscinski svoje babice.
Leta po ocetovi smrti.
In sicer tako da se je tam pojavil odvetnik njenega polbrata. Niti ne on. Z zahtevkom za dediscino po babici.
(Ali ga je sploh kdaj spoznala ali ne ne vem. Z leti sva se s to prijateljico oddaljili, tudi ko se srecava , kar govoriva…je bolj tako, chit chat.. predvidevam da ne )
Vem da jo je takrat hudo prizadelo, in se je sprasevala zakaj ji nihce ni povedal. Najbolj jo je to bolelo. Da so ji zatajili.

Tudi sumila je, da je celo babica vedela, in njena mami, ( ceprav je njena mami zanikala) babico je imela pa na sumu ,ker je v sami oporoki bilo omenjeno v nekem smislu ,da vse pripada njej, in dozivljenska sluznost njeni mami ker zgolj oni dve skrbita zanjo… nekaj v takem stilu… skratka, da ji je dalo sum da je babica celo vedela.

Tako da…povej, in to je to. In ne obremenjuj se ti s tem da bi oni kar koli hoteli od tebe.
No ja razen ce je imel kaksno premozenje. Potem njegova polovica se deli poleg vasih delov se na dele teh njegovih otrok. Tu pa nimas spasa, jih bos morala izplacat.

Pozabi, tako kot si že zdavnaj pozabila njega. To so neodgovorni ljudje, ki rinejo v hribe, to jim je neka obsesija, neko lažno zadovoljstvo, ker so v sebi tako gnili, drugega ne morem rečt. Naštepa 5 otrok, no mogoče še več, mogoče boš dobila še kakšno pismo in gre po svoje, v gore. Kakšna neodgovornost, neodraslost, to še m ni od moškega.
In zakaj bi se ukvarjala z njegovimi ostalimi otroci? Še on se ni, zakaj bi se ti, živi naprej in upam, da si najdeš moškega, ki te bo imel rad in spoštoval. Niso vsi moški pokvarjeni, obstajajo moški, ki bi vse naredili za družino in ne bi nikoli pobegnili stran.

Prizadeta si zaradi laži, ne zaradi njegovih otrok. Ti otroci tako kot tvoji nimajo nič pri tem da je dedc lagal in mu je dol viselo za njih. Povej otrokoma to kar so ti sporočili. Da imata sorodnike in da imaš kontakte če želita stopiti v stik z njimi. Ne vem v čem je problem če bi želela?
Mogoče stkejo prijateljstvo, mogoče jih sploh ne bo zanimalo, mogoče jih bo zanimalo čez leta….
Ne jim lagat tako kot vam je lagal on. Imata pravico vedeti da obstajajo.
Seveda bodo slovenci takoj skočili v zrak zaradi dediščine, kar je patetično do amena. Prvo kot prvo dvomim da je imel neko hudo premoženje glede na to da je bil očitno nek “meditativni” tip, drugo kot drugo pa po kakšni logiki enim otrokom pripada dediščina enim pa ne? Ker so eni vaši? No vsi so njegovi.

no saj v tem primeru bosta kvečjemu ta otroka lahko pobasala dediščino v tujini, saj je očitno tam imel sedanjo družino. Sicer je zadeva provokacija. Če je umrl v tujini in je tam imel otroke. Zakaj bi potem nek tuj urad obveščal bivšo od tega tipa, da imata njena otroka žlahto v tujini? Razumem, če bi šlo za dedovanje, ampak za skrb za žlahto? Bo treba zgodbice malo dodelati.

res me zanima iz kakega razloga in zakaj je prišla URADNA POŠTA iz tujine in kaj vam je bilo URADNO sporočeno in kaj so ti URADNIKI želeli od vas?

no saj v tem primeru bosta kvečjemu ta otroka lahko pobasala dediščino v tujini, saj je očitno tam imel sedanjo družino. Sicer je zadeva provokacija. Če je umrl v tujini in je tam imel otroke. Zakaj bi potem nek tuj urad obveščal bivšo od tega tipa, da imata njena otroka žlahto v tujini? Razumem, če bi šlo za dedovanje, ampak za skrb za žlahto? Bo treba zgodbice malo dodelati.
[/quote]

Ženske, ženske … Moškim je spolnost pomembna. Pa seveda je v vsakem primeru lažje, če imaš zraven sebe še dom, kuhano hrano, oprano perilo, informacije … Vse to je povezano z žensko, a ni? Ok, res je, lahko zraven ne bi bilo otrok, ampak očitno sta se s tisto žensko odločila, da jih bosta imela.
Tako je. Skrivala ne bi, ne bi pa dajala nekega poudarka na to. Vsak naj se glede stikov, obiska odloči po notranji presoji.

če je pa revica prizadeta ker ji je bivši skrival resnico, noo…

Osebno mislim, da imajo ljudje pravico vedeti, da nekje obstaja “bližnje” sorodstvo, ne glede na to, kakšni stiki se bodo vzdrževali (če sploh).
Jaz bi jima vsekakor povedala. Brez kake tragike ali “osebne note prizadetosti” zraven. Zgodba tebe in tvojega bivšega, je samo vajina stvar in jo razreši sama pri sebi. Kot so polbrati in polsestra tvojih otrok njihova stvar. Ker pa sta otroka še mladoletna, bi jaz edino to uredila, da ja, pove se jima, da ti otroci obstajajo, da pa nekih hudih stikov ne bodo mogli imeti/vzdrževati, ker gre konec koncev za drugo državo, verjetno tudi kulturo, pričakovanja. Da pa je prav, da vedo in da če bosta kdaj želela kaj več (daj bosta kmalu proti 20, če prva razumem), bosta vedela, kje in kako najti te druge bližnje sorodnike.

Seveda si dolžna povedat. Njiju ne bo tako prizadelo. Fer je, da imata pravico, da ju spoznata. Tebi ni treba it zraven. Otrokom ne bo tako, grozno, kot tebi. Če težko piveš, pokaži pismo. In pol boš ugotovila,da sta itak našla pusmo. Pa se delata, da ne bi tebe prizadela. Moji otroci vse prebrskajo.

Zoprna situacija, tudi najstniška leta otrok ne gredo na roko. Čas bo za en pogovor. Najbolje, da si izberete eno nevtralno okolje.

Kako je samo njuna stvar?? Dediščina je še kako stvar otrok!
Zakaj bi fotra prikazala v lepši luči kot je bil? Govedo, ki je naskakovalo kar je lezlo v njegovi bližini. Zaradi njega in njegove nezmožnosti držati oneta v hlačah bosta otroka prikrajšana za lep del dediščine! Ni imel jajc za časa življenja povedati, da so še drugi froci na svetu. Celo življenje bosta živela s tem, da je tam nekje še ena žlahta, ki lahko kadarkoli potrka na vrata in fehta pomoč. Zaradi izdajstva očeta ne bosta nikomur več zaupala!
Res hvala takemu fotru!

New Report

Close