Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek otroku bi dala še svoj priimek

otroku bi dala še svoj priimek

Z očetom mojega (najinega:) otroka sva šla narazen…. otrok se piše po očetu, premišljujem, da bi k njegovemu priimku dodala še svojega. Ali se mora oče s tem strinjati? Podpisati karkoli? Ali se vam to zdi smiselno ali naj pustim tako kot je in naj ima otrok samo očetov priimek?

Hvala!

Koliko pa je star otrok?
V prvi vrsti se je potrebno vprašati zgolj to, kakšno spremembo bi pomenilo za malega – če je star kakšno leto, ne bo kasneje niti vedel…

Oče se mora strinjati s spremembo; če je proti, boš morala sprožiti postopek (na CSD, če se ne motim, kjer presojajo, ali je sprememba v otrokovo korist).

Jaz otroku priimka ne bi spreminjala oz. dodajala, ker ne vidim v tem nobenega smisla. Sicer pa za to rabite soglasje drugega starša.

Jaz ne bi dodajala še enega priimka. Si predstavljaš, da se potem tvoj otrok piše: Skkkkkkkkkkkk Oppppppppppppppppp in se poroči z Ullllllllllllllllllllllllllllllllll Zpppppppppppppppp. Torej ob poroki, če vzame še partnerjev priimek se piše:
Skkkkkkkkkkkk Oppppppppppppppppp Ullllllllllllllllllllllllllllllllll Zpppppppppppppppp.

Praktično, ni kej.

Argument, ki se vedno pojavi pri dveh priimkih. Ko pa ženske brez težav odvržejo svoj priimek in postanejo gospa Janez Novak, je pa vse OK?

Zakaj je treba ob poroki spremeniti priimek? Zakaj je treba dodati partnerjevega? To vam je kar samoumevno, nihče pa ne pomisli, da bi ON vzel priimek od NJE.

Ob poroki bo otrok dovolj star, da se bo odločil, kako in kaj.

smo dodali tudi moj priimek, ko sta bila otroka že v vrtcu, pa nisva šla narazen
nihče nas ni vprašal zakaj, nihče nas ni gledal “postrani”,
oče je podal soglasje – obrazce imaš na internetu
zdaj, ko sta že konec OŠ, nihče sploh ne ve, da nista imela dva priimka že ob rojstvu …
nikoli nista “tožila” zakaj imata 2 priimka, nasprotno – vedno sta govorila, da imata mamicin in očijev priimek …
če sta šla narazen, sploh ne bi čakala, ampak bi takoj dodala tudi svojega, je lažje – pri vseh birokracijah, ob prestopu meje, …

Meni itak ni jasno, zakaj ženske, ki imajo drugačen priimek od moževega, sploh dajejo otroku priimek po možu.
Če se mi slučajno zgodi, da dobim otroka preden se poročim, se bo do poroke pisal po meni.

Ja, dvojne komedije z menjavo dokumentov so vedno dobrodošle.
Ne bi raje razmišljala dolgoročno in v skladu z načrti glede lastnega priimka?

Jaz še nisem imela problemov zato, ker se otrok piše drugače. Pa sem samohranilka in vse za otroke urejam sama, vso birokracijo, hodijo z mano v tujino….

Da moški ne vzamejo ženinega priimka je tudi malo posplošeno: imam kolegico, kjer je mož vzel njen priimek. Konec koncev je čisto vseeno, saj gre le za besedico. Tako kot gre pri poroki le za papir, a ne? 😉

Še odgovor avtorici posta, ker sprašuje za mnenje… Jaz dodatnega priimka ne bi dajala. Otrok se sicer navadi vsega, ampak osebno mi niso všeč dvojni priimki, ker nikoli ne veš, kako naj osebo dejansko pokličeš. Še provokantno vprašanje: če se slučajno kdaj ponovno poročiš, kateri priimek bo imel pa potem otrok? 😉

Jaz sem pri porodu dala sinu očetov priimek. Ko pa sva šla na razen pa sem zahtevala, da otrok ima moj priimek. Ni bilo nobenega problema, plačal je on. Čez čas sem spoznala človeka, ki ima enak priimek kot midva z otrokom in s katerim sem se poročila. Nihče ne ve, da sin ni najin skupni otrok ampak samo moj. Tako se v hiši vsi pišemo enako.

Važno je kaj sosedi mislijo, kajneda?

VI veste, da otrok ni od tega človeka. To pa nič ne šteje, anede. Samo, da je za sosede pravljica?!

VI veste, da otrok ni od tega človeka. To pa nič ne šteje, anede. Samo, da je za sosede pravljica?![/quote]

Moji sosedi že vejo kako je in čigav je otrok za druge me pa ne briga. Mi se imamo lepo za druge pa me ne briga. Dol mi visi kaj si drugi mislijo in koliko vejo. Drugače pa bi se tudi vi lahko brigali za sebe in ne bi dajali takih izjav.

imam dva sina in vsak od nas se piše drugače ! pa imata istega očeta , da ne bo pomote ! ko ugotoviš , da je to popolnoma nepomembno , se s tem ne ukvarjaš več !

jaz razmišljam tako npr. otrok se piše Janez Novak Dolinar, in npr se potem poroči in se žena potem piše Marija Novak Dolinar in vsi mislijo da je Novak njen dekliški priimek, hm..,,,

… mal zmede je pa zdej res, ampak kaj čmo. Samo da smo napredni.

Če preživijo Španci z dvemi imeni in dvemi priimki, se bomo pa tudi mi navadlili, da niso vsi Janezi Novaki.

VI veste, da otrok ni od tega človeka. To pa nič ne šteje, anede. Samo, da je za sosede pravljica?![/quote]

A misliš, da je pravljica lahko le, če so starši pravi???

Meni so dvojni priimki zoprni in otroka nikoli ne bi obremenjevala s tem. Pa imam sama dvojni priimek, da ne bo pomote.

Jaz bi to rešila raje tako, da bi imela sama svoj in priimek otrokovega očeta, otrok pa samo očetovega. Tako ima urejeno moja kolegica in je čisto OK. Je ločena, pa ima še vedno možev priimek (in svojega dekliškega), tako da se s hčerko pišeta enako.

Kako se lahko pišeta enako, če ima hči en priimek, ona pa dva?

In to se ti dejansko zdi problem?

Kaj pa ženske s samo enim priimkom, za katere recimo novi znanci ne vedo, da so poročene, in mislijo, da je možev priimek njihov dekliški?

Itak pa: v čem je pravzaprav problem?

V naši razširjeni družini ima skoraj vsak drugačen priimek, pa se s tem nihče ne obremenjuje.

Na kratko … strinjati se mora tudi oče.

Moj bivši je žal proti. Ne bom več težila, nima smisla. Ko bodo dovolj stare, ga bodo, če bodo želele, tud znale zmanipulilati, da bo dal soglasje. e par let …

New Report

Close