otroški dodatek – javljanje sprememb
Zanima me dvoje glede, kar mi je dalo mislit, ko sem brala spodaj glede otr. dodatkov, upam, da kdo ve:
Ali moraš posebej javiti, da tvoj otrok ne hodi v vrtec, če želiš 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} višji otr. dodatek, ali to na centru avtomatsko vključijo v izračun? Jaz se ne spomnim, da bi to kam posebej vpisovala, niti me ni nihče vprašal.
Ali je potrebno tekom leta javljati spremembe glede izgube zaposlitve oz. pridobitve nove zaposlitve, ali pa se to pač vključi v izračun za naslednje leto?
Hvala!!
Jaz se vcasih vprasam, ce vi res preberete vsaj vlogo, ce ne tudi navodila.
V casu porodniske vam ne pripada 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} visji OD za otroka, zaradi katerega ste doma. Ce gre otrok v vrtec, morate oddati novo vlogo, nanjo pa se seveda vpise, v kateri vrtec bo sel. Ce greste samo nazaj v sluzbo, otrok pa ne v vrtec, je VASA NALOGA, da spremembo javite in ne naloga CSD, da ugotovijo, da vas otrok ni v vrtcu.
V navodilih pise tudi, v kolikem casu jentreba javit vae spremembe. V obe smeri. Pa tudi, da se to zdaj uposteva takoj, ne sele cez leto dni, ko imeate ze obdelano dohodnino. Velja tudi sprememba zaposlitev, zavod ali pa samo skrajsan delovni cas zaradi starsevstva in posledicno nizja placa.
Hvala obema za odgovore.
Ko sem šla jaz po porodniški v službo, nisem nikomur nič javljala, ko sem po enem letu oddala vlogo za podaljšanje OD, mi je pa gospa pojasnila, da itak ne gre za spremembo tekočih dohodkov(prenehanje ali začetek), ko greš s porodniške nazaj delat. Ni me pa nič vprašala glede vrtca za otroka.
No, sem pa šla gledat na zadnjo odločbo in tam so mi upoštevali dejstvo, da otrok ni v vrtcu, torej imajo očitno le sami evidenco o tem…
Preberi se enkrat, kar si napisala. Ti si v casu, ko si sla nazaj v sluzbo, oddala novo vlogo. Na kateri nisi napisala vrtca, v katerega gre otrok, predvsem pa zanj nisi zaprosila za znizano plačilo vrtca.
Meni recimo je potekla porodniska, pa sem imela veljavno odlocbo za OD in znizano plačilo. In ker otrok ni bil sprejet v vrtec aprila, sem morala vlozit spremembo, s katero sem javila, da sem jaz nazaj v sluzbi, otrok pa ne v vrtcu. Drugace teh 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ne bi dobila zanjo.
Ampak če bi hotela, da se OD zviša takoj po koncu tvoje porodniške, bi morala javiti spremembo. Enako, če bi otroka izpisala, ko bi bil enkrat že v vrtcu. Ne vem pa, ali bi spremembo upoštevali avtomatično ob preteku odločbe, ko bi vložila novo.
Od 1.9. letos velja, da se upošteva tudi znižanje prihodkov kot sprememba, ki jo moraš/lahko javiš. Če si se pogovarjala avgusta, ti je prav povedala. Če si se septembra, pa narobe.
Če bi ti znala točno vprašat, kaj te muči, bi pa točen odgovor že zdavnaj imela.