Otroško kolo 14 ali 16 col
Pozdravljeni,
prosim vas za vaše mnenje, oz. izkušnje. Sin je star 3,5 let in dobro obvlada poganjalec (12 col). Zdaj bi mu kupili kolo, pa se ne moreva odločiti ali je bolje vzeti 14 ali 16 colskega. Malo berem po netu, pa eni hvalijo Schwina, drugi ne, češ da je težek. Ima kdo od vas kakšen nasvet oz. iz lastne izkušnje ve, kaj bi bilo najbolj pametno storiti?
Najlepša hvala in le petek,
BM
Otroški bicikli se kupujejo rabljeni, če si pameten in če ni pri hiši več otrok, ki jih ponucajo en za drugim. 3,5 letnik je lahko velik 122 cm ali pa 108, oboje je še normalno in nemogoče je rečt na pamet, kaj je prava velikost. Pri nas je imel 3,5 letnik 10 colski bicikel do 4,5 let, nato je šel direkt na 16 colarja, vse rabljeno. Vzeli smo schwinna (rabljen nas je prišel 50 €) in nam ni žal, ker je veliko kolesarimo in čeprav schwinn res ni najlažje kolo, z njim z lahkoto prevozi po 25 do 30 km na dan, seveda po kosih, ne naenkrat. Ima pa pri babici npr. isto 16 colskega scirocca al kaj že je, iz Hervisa, pa ne teče pol toliko lepo in veliko težje je vodljiv. Pa je na oko skoraj enako kolo.
Moj mlajši, star ravno toliko kot tvoj, se vozi z 12,5 colskim kolesom. Imamo tudi 14 colskega, ki mu je sicer čisto prav, samo je pač večji in ga težje obvlada. 16 colski je prevelik zanj (je pa idealen za starejšega, ki ima 5 let) – ta pride na vrsto naslednje leto. Starejšemu smo za 3. rojstni dan kupili 14 colskega, pa ga ni maral do 4. leta, ker ga ni dobro obvladal. Čez eno leto pa brez problema v 10 minutah speljal. Skratka – za prehod na kolo je boljše manjše kolo, potem ko obvlada, pa lahko gre na večjega. Torej – poglej na bolhi in kupi kakšnega rabljenega (največ 14 colskega)
Aja, še to – navadno so boljša kolesa, ki nimajo nožne zavore, ker je večini otrok težko štartati, če ne morejo sami nastaviti pedal. Ok, se da – naš mlajši je zvozil tudi s tem, ampak starejši pa je imel precejšnje probleme v začetku.
če ni res ekstremno visok potem 14 col. Schwin je kar težak a dobro teče in zaradi teže tudi dost stabilen – kar je dobro če ste v mestu in mora po kakih kolesraskih “gore dole”. Na kolo z nožno zavoro se mora otrok privadit je pa bolj varno, ker ima otrok navadno premalo moči za bremze na roke – ali pa moraš kupit zelo kvalitetno kolo in mu bremze dobro naštelat.
Moj ima eno kolo, ki ga je vozilo ze vsaj enih 5 otrok pred njim in so ga eni hotel na odpad peljat. Pojma nimam kolk colsko in ne katera znamka, je vse odrsano ze. Tudi pomoznih kolesck ni bilo zraven in se je moral naucit vozit kolo brez pomoznih kolesckov. Sedaj pri 4.5 mu je ze malo majhno, samo naslednje ima ze doma, to je pa samo ena puncka vozila pred njim, kolk colsko je spet ne vem, sedaj se preveliko in ta majhno bo vozil dokler ne bo to vecje mu prav. Ceprav staro kolo ga je hitro zvozil, rad vozi in kar precej ga vozi.
Moji trije so zvozili pri 3,5 letih in jim je bil 16 col vsem trem prevelik. Še pri 14 colskem jim je bilo potrebno pomagati pri startanju, ker so ravno za las s prsti dosegli tla. Dokler pa niso dosegli tal so se pa itak počutili nesigurne na kolesu in so raje vztrajali na poganjalcu. Se pa poteh hitro vsak cm pozna in kmalu lahko prešaltajo na 16 colskega ali pa malo počakaš in kasneje kupiš 20 colskega.
Tudi jaz se strinjam s teorijo, da je treba štartat z manjšim (12 colski) in preiti na večje (16 col). Ponudba 14 colskih je majhna z razlogom. Taka kolesa so po mojem skromnem mnenju primerna za res velike otroke kot štartna kolesa. Naš je iz 12 colskega prešel na 16 po 3 tednih.
Je pa bolj kot od starosti to odvisno od velikosti otroka.
Pa še na nekaj pomisli, preden otorku kupuješ kolo: večje kot je, “hitrejše” je. Ko je naš tamau vozil 12 colskega, sem ga spremljala še peš (hitrejša hoja). Ko je dobil 16 colskega, sem ga začela spremljat s kolesom.