pa kaj je s temi kebabi?
popoldne sem šla po miklošičevi in na razdalji 100-ih metrov so kar trije kebabi. in povsod vrsta. sej meni je tudi ful dober, ampak da so zdaj že na vsakem koraku, mislim kako preživijo?
pa še ena neumesna: kako je sploh pravilno kebab ali kebap? a ne bi naši vrli slovničarji lahko že nekam zapisali to besedo, ker očitno to postaja naša tradicionalna jed :)) če so že čevpačiče, pleskavico in burek dali v pravopis, bi pa lahko tudi kebab (mimogrede, razlaga za burek v sssk-ju: búrek -a m (u) gastr. orientalsko
pecivo iz listnatega testa z nadevom:
burek s sirom; burek z mesom
orientalsko??? pecivo??? he he
Mene pa zanima najbolj to, odkod ta izraz… v arabskem svetu je namreč to, kar dobite v Lj. kot kebab znano kot “shawarma” , kebab pa so kot neki čevapčiči (zelo dobri) ponavadi pečeni na palčkah (kot mi pečemo ražnjiče) .
Vladka
Pri nas poznamo se kebab v “golazu”.. pa kebab na pici.. pa v polpetih… Ja, pa vsemu recejo kar kebab.. ceprav se mi zdi, da mora bit ena razlika… Verjetno bo tako kot pravi Vladka…
In se to: pri nas je veliko kao “kebabov”, ki so narejeni iz “stisnjenega” mesa.. pa posteno zacinjeni, da sploh ne ves kaj jes…heheh
Ja, so se povsod “razspasli”.. tako kot vcasih picerije.. Samo bureka se nimamo tukaj.. jej, kako se mi ga lusta…mmm… sirovega, mastnega…heheh
Lp! S.
sej je v slovarju, sicer ne v sskj, ampak v Slovarju novejšega besedja
tudi na spletu imaš vse slovarje na strani fran.si
kebáb -a m (ȃ)
1. jed iz mariniranega mesa, navadno govejega, piščančjega ali jagnječjega, v plasteh nataknjenega na raženj, obrezanega in pečenega, z dodano zelenjavo in omako, navadno v posebni vrsti kruha: piščančji kebab; prodajalne kebaba; Po ogledu mesta smo se odpravili po nakupih, potem pa v park na kebab
2. meso, namenjeno za take jedi: Afganistanci v svojih lahkih oblačilcih opravljajo vsakdanje dolžnosti: peko kebaba ali prodajo na enem mnogih vozičkov, ki so še dodatna ovira v prometu E ← nem. Kebab, skrajšano iz tur. şiş kebap ‘ražnjič’ iz şiş ‘raženj’ in kebap ‘pečeno meso’ ← arab. kabāb ‘pečeno meso’