pa kaj smo res ovce
hahaha, a ti sploh kej še spiš, al samo razmišlaš kakšno bedarijo boš napisal sem gor.
mah, res si en ubogi revček, pa skoraj ne morem verjet, da si korošec, ker so v povprečju dobri ljudje, no ja povsad se najdejo pleve. Ti kar pucaj svoje frustracije tule, saj drugega s svojim blebetanjem itak ne moreš, pa danes po maš h spovdi, da ti dajo malo odpustkov. No ja župnik ti bo verjetno naložil pet očenašev pa zdravamarij, kaj bo pa rekel vsemogočni, boš pa videl, ko bo čas zato.
Daj še enkrat preračunaj koliko je 60 centov tolarjev, pa potem drugim govori da so nepismeni in ne znajo pretvarjati valut. (60 centov = 143,784 tolarja)!!![/quote]
No ja poanta je , da je šlo za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} gor…ej ni se mi dal na kalkulator, sm na pamet zaokrožu….očitno si rad zlo pametn, škoda glede na tvoj poste, se vidi da nisi…Kakšna ironija, ko desnakom dokažeš, da je ta vlada zelo slabo delala, da je oglobila revne na vseh koncih, zmanšala vrednost plač itd…Potem se pa spravijo al na pravopisne napake al na take…Ohja…
Cena moke, ki se je v zadnjih štirih letih dejansko veliko podražila (ne samo v Sloveniji) je bila pred štirimi leti, odvisno od kvalitete in trgovine, od 23 do 108 tolarjev, tako da je tvoja cena v pravem območju. Delavkam Mure je podražitev seveda nekoliko dvignilo standard, saj za doma pridelano pšenico iztržijo nekoliko poštenejši zaslužek, kot je bil le-ta pred štirimi leti. Sam kruh se jim pa ni veliko podražil, saj je cena kvasa in soli skoraj enaka kot v času prejšnje vlade.
Pretvarjanje centov v tolarje mi ne bi predstavljalo kakšnih posebnih problemov, (mimogrede, znam izračunati tudi peš, brez kalkulatorja, ker sem pa ravno ob tipkovnici bi šlo tudi z excelom). Pa ni potrebno, saj tolar žal ni več plačilno sredstvo. Pismen sem res bolj tako-tako, toliko pa vendarle, da vem, da se “nepismen” piše skupaj, ne pa tako, kot si v svoji vsevednosti zapisal ti.
veš da, vsi delavci v Muri so kmetje al kako, in vsi doma pridelujejo pšenico, a l kako, ma daj nehaj prosim.
pa tudi če bi jo, naš kmet ne iztrži prav nič več, kot je pred 4 leti, prej manj, pozabil si namreč, kako se je poderažalo gnojilo, pa seme pa nafta, pa še miljon stvari, aja sem pozabila tega naš kmet ne rabi, pšenica se mu kar sama zaseje, pa gnoji tud, pa nafta,kaj je že to, tega naš slovenski kmet ne potrebuje. Blagor našemu kmetu, kaj sploh jambrajo no, pa še subvencije čakajo po dve leti(čeprav mu davek na subvencijo takoj abcigajo), ma kaj se sploh gredo, brez veze, res.
Ti, ninej, očitno kmeta še nisi videla od blizu. Še daleč se mu ne godi dobro, saj bi se v tem primeru ljudje vračali iz mest nazaj, kmetije ne bi propadale, slovenska zemlja pa se ne bi zaraščala z grmovjem in gozdovi. Tiste subvencije niso tako visoke kot mnogi mislite, poleg tega pa so jih pravi kmetje bolj malo deležni. Večinoma jih poberejo lastniki zemljišč, ti pa niso vedno kmetje.
Večina delavk Mure pa za svoje potrebe pridela pšenico doma, saj ne visijo cele dneve na internetu. Ker morajo preživeti. Plač namreč NIKOLI niso imeli prav visokih. Veš, Mura ni v Ljubljani, do njih bolj malo pride.
Ja, gnojila so draga. Pa semena in nafta tudi. Pa še pesticidi. In stroji. Hm, zakaj že bi morala biti moka poceni?
Uglavnem mik, bistvo je to, da so se plače raspolovile po vrednosti, češprav so enak znesek dobili štiri leta nazaj, kot danes, ker si lahko danes za skoraj polovico manj kupiš in privoščiš kot z istim zneskom štiri leta nazaj…To si mi tudi sam potrdil s tem, ko si se strinjal da se je vse podražilo, torej je v drnovškovem času plača bila višja, kot je danes v Janševem časo, samo to sem želel povedati…In delavci ne zahtevajo ničesar več , kot so imeli pod drnovškom, samo ne pustijo da jim to Janša iz dneva v dan po malo vzema….(: to je vse!Ne briga me za kalkulator, ne briga me Janša, briga me samo vrednost plače, ki jo je delavec imel pod drnovškom in vrednost plače, ki jo imajo danes pod Janšo…Gospodarstvo cveti, hvalijo se z njim, delavcu pa plačo dejansko zmanjšujejo sevda na prefinjen način, tako da vse dražijo NEUPRAVIČENO! Ker če nekdo poveca ceno nabavnega artikla za 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, zakaj ga trgovec poveča za 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ? Tu je pa spet Janša kriv, ker ni ustvaril dovolj konkurenčn trg, samo trije trgovci in dobro vemo kdo ima v lasti merkator itd…in v kakšni povezavi je bil Šrot z Janšo, predn se je pač skregal okoli dela itd….Šele takrat je Janša šrotu rekel da je tajkun…Za merkur ne bom sploh trobil, ker je to nacionalna sramota, najbolše podjetje v sloveniji in mu je nekdo ponudil na lepe oke, tako bajne zneske kredita hehe, če ne bi politika stala za njim tega ne bi dobil….Hočem povedati to, s kakšnim velikim denarjem se igračkajo politiki in menedžerji, delavcu pa 400 eurov in cene hrane v nebo, naj imajo bogati še več na račun delavca…To je zločin kar Janša dela v Sloveniji!
To je edini razlog, zakaj Janša ne bo zmagal na volitvah to leto in nihče nikoli ne bo ponovno izvoljen, če bo želel samo služiti na račun delavca in ga iskoriščati, meni je prav, bomo pa protestirali na tak način, da bomo vsake štiri leta izvolili druge, ko bo pa nekdo končno želel ponovni mandat, bo pa moral delavcu namesto 400 eurov dati 1000 eurov plače, do tega bo prišlo, ker si naše stranke želijo oblast, hrepenijo po njej…Takrat boš ti mik sodil v isti plačilni razred kot navaden delavec in to te boli! In upravičeno bojo imeli isto plačo, ker verjetno delajo trikrat težje delo kot ga ti za računalnikom(:Vsaj fizično, če ne tudi psihično….To je pa janša kriv sam sebi, ker je ustvaril srednji sloj v revni in je posledično več revnih oz. na robu preživetja volilcev kot bogatih in fanatičnih vernikov!
sem prebrala zeloooo počasi, a si mislil s tistim, da kmete še od blizu videla nisem al kako, pa s tistim, da MNOGI mislimo, kako so visoke subvencije, Pa stistim da delavke v Muri ne visijo za računalnikom, ker morajo delt, ja pa VEŠ Mura ni Ljubljana itd., hahaha, saj je vseeno.
a zakaj bi moral biti kruh poceni, prvič zato, ker kmetje dobijo le droptinico, drugič zato, ker je predrag za naše plače, predrag je pa zato ker si nekateri na kruhu kujejo dobičke, pa niso to kmetje, da ne bo spet kakšne pomote in napačnega branja.
samo podatek, kmet je lani za najboljšo pšenico razred A dobil le 0.14€-0,16€ na kg, pa si zračunaj koliko zaslužka imajo ostali že samo pri moki, da ne govorim pri kruhu.
Nikjer nisem zapisal, da se je vse podražilo. Npr. banane so bile pred štirimi leti po 150 do 250 tolarjev, v Tušu so bile danes po 49 centov. Kolikšna podražitev je to? Za približno enak denar dobiš danes 40x zmoglivejši računalnik kot pred štirimi leti. Za četrtino denarja 10x boljši digitalni fotoaparat… Ni to zasluga sedanje vlade, je pa dejstvo, da se le ni vse podražilo.
Prav imaš, 400€ ni nikakršna plača. Pa tudi 600 ne. Na račun delavcev nekateri bogatijo da je joj. Se pa ne spomnim, da bilo kdaj kaj dosti drugače, pa že kar nekaj časa tlačim to zemljo.
Mi je pa razumljivo, da trgovci povečajo cene več kot proizvajalci. Hoteli smo imeti trgovine ob nedeljah, to pa stane. Mercatorjeve nove trgovine se bleščijo v marmorju kot so se včasih samo banke in zavarovalnice. Tudi to stane. Za rajo so pa trgovine kot so Hofer in Lidl. Precej manj razkošno urejene od Mercatorja, Spara ali Leclerca, ob nedeljah sicer zaprte, saj raja lahko denar zapravi že med tednom, zato so pa tudi cenejše. Cene bodo še rasle, če se ne bodo država zmanjšala stroškov. Enkrat bosta morala biti plačana tudi proizvajalec in predelovalec.
Nimam pa še občutka, da bi bile trgovine kaj bolj prazne, kot so bile pred štirimi leti. Pa tudi avtomobili na naših cestah so kar spodobni.
Kdo so ti “ostali”?
Mlinarji životarijo, peki nimajo ravno bajnih plač, prodajalke tudi ne. Pa ne, da ti bajni zaslužki ostanejo pri istem sloju ljudi kot v polpretekli zgodovini? Osebno mislim da ja. In za to je kriv Janša. Ker ni naredil prav nobenih sprememb. Močno pa se mi zdi, da jih tudi tisti za njim ne bo. Žal.
a si ti normalen? Banane so pa zelo potrebne za preživetje!Računalnik je tudi zelo nujna zadeva!digitalni fotoaparat je tudi zelo nujno za preživetje! Govorimo o družini ki prejme 400 eurov, dragi moj mik, o nakupu računalnika taka družina ne razmišlja, na tak znesek ji še obročno na trajnik ne dovolijo vzeti računalnika ali digitalca…govoriš bedarije…Govorim o mleku, kruhu, zelenjavi, krompirju, komunala, elektrika, moka, testenine, voda itd…Ne mešaj hrušk in banan, govorimo o nujnih potrebah, vrtci, šole, zdravstveno dodatno zavarovanje itd…to so dejanski dejavniki, ki uplivajo na vrednost plač in ti dejavnik morajo kupiti otroku kruh, morajo mleko, plačati elektriko, vodo, komunalo, avtobus za šolarja, za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dražje učbenike, na hrvaškem jih dobijo zaston, ne mi govort o digitalcu ali bananah , ker brez teh lahko preživiš, brez teh, ki sem jih jaz naštel pa ne…Mislm računalnik, ja se strinjam digitalci, računalniki , plazma tv itd… to se je pocenili, sej sem ti povedal Janša je poskrbel za bogatejši sloj, nikako pa za ravne!
Seveda nisem…. Kateri vladar pa je že kdaj poskrbel za revne? Aja, se mi zdi da je eden le bil. Sem bral v neki knjigi od Hansa Cristiana Andersena. Pa sem že malo pozabil, je že dolgo od takrat.
No pa vendar… Pred ribniško občino tabori ciganska družina s tremi otroki. Z osemsto euri socialne pomoči. Toliko, kot zaslužita dve delavki v Muri. Ni veliko, nekaj je pa le, še celo kakšno banano si morda lahko sem ter tja privoščijo.
In zakaj se potlej čudiš, da revni ne bojo glasovali za Janšo? Ne razumem kaj pričakuješ…Pač dokler bo tako, se bo vlada menjala na vsake 4 leta(:Dokler ne pride nekdo, ki mu ne bo vseno(: to je to..
Norton morda res, ampak raje nor, kot da volim neke izdajalce našega naroga, ki celo v parlamentu sedijo!Nazaj Argentina!
Kdo so ti “ostali”?
Mlinarji životarijo, peki nimajo ravno bajnih plač, prodajalke tudi ne. Pa ne, da ti bajni zaslužki ostanejo pri istem sloju ljudi kot v polpretekli zgodovini? Osebno mislim da ja. In za to je kriv Janša. Ker ni naredil prav nobenih sprememb. Močno pa se mi zdi, da jih tudi tisti za njim ne bo. Žal.[/quote]
pa kdo govori o delavcih, kar je mimogrede pek tudi, pa prodajalka, hja komu gre dobiček, ja kapitalistom, zakaj ker vlada ne zna poskrbeti vsaj za najnujneše prehrambene izdelke, čeprav bi verjetno vsem pasal, da bi namesto nižanja cen pomagala dvigniti plače, pa bi kapitalisti najprej imeli malo manj dobička, potem pa še več, ker bi delavci raje delali in bi več naredili, pa še kupna moč bi se dvignila in bi lahko več prodali.
seveda, zakaj je padla cena tehničnini robi, ker jo ne potrebujemo vsak dan, pa kaj pol če ne bom imela LCD televizorja, bom pač imela enga starga, ki pa vseeno še dobro dela, pa kaj pol če ne bom imela novega zmoglivejšega računalnika, bom imela pa starga, ki je za moje potrebe še dovolj dober, pa kaj pol če ne bom imela novega avtomobila, bom mela pa starga, važno da se z njim lahko kam peljem, pa kaj pol če si ne bom mogla kupit novih hlač, bom tastare do konca ponosila,pa kaj pol če ne bom imela novega pohištva, bom imela pač starega, ja. Ampak, če ne bom imela kruha, mleka, olja, sadja, hrane na sploh, pa če ne bom plačala elektrike, pa plina ali kupila olja za ogrevanje pa ne bo več kaj potem, ker so to osnovne stvari, ki jih potrebuješ za življenje in ko enkrat otroka več ne bom mogla poslat v šolo, ker ne bom imela denarja za njegove obvezne učbenike in vso navlako, ki je niti ne potrebujejo(važno da služijo založbe), bo pa nastal problem, še kazensko lahko odgovarjam, ker moj otrok ne more v šolo, ker nima šolskih potrebščin, ki so prekleto draga in jaz jih ne morem kupiti, ja.
a veš kaj mislim povedat, služijo tam kjer lahko in ta vlada jih pri tem podpira in služi zraven, pa čeprav so pred volitvami obljubljali povsem kaj drugega.
so zadeve, ki jih država mora držati pod nadzorom, drugaše stvari podivjajo in podivja inflacija in podivja narod.
Tako je ninej in zato plača ki je bila štiri leta nazaj 400 eurov, danes ni več vredna 400 eurov ampak 200 eurov, ker kar si lahko štiri leta nazaj kupil za 400 eurov, danes za iste stvari te nujne ki jih je ninej naštela rabiš 800 eurov…Plače iste, vendar se je vrednost plač raspolovila, torej nam je Janšina vladavina zmanjšala plače za 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}…