Pa kakšna je to komunikacija????
Sem samozaposlena kot s.p. Na internetu in po drugih medijih imam občasno oglas, s katerim oglašujem svoje storitve. Večino strank še vedno dobim preko poznanstev in bivših strank, ki so zadovoljne z mojim delom, nekaj ljudi pa vidi moje oglase in pokliče.
Če gre za nekoliko starejše stranke (35+) ali zelo mlade (mlajši kot 20 let), so ponavadi zelo vljudni, ko pokličejo. Povedo, kje so dobili informacije o moji dejavnosti, povedo, zalkaj kličejo, kakšne težave imajo in vljudno povprašajo, če jim lahko pomagam. Nekateri najprej povprašajo po ceni. Tudi to mi je čisto razumljivo. In razumem, če potem več ne pokličejo.
NIKAKOR pa ne razumem tiste vmesne generacije, ki je tako prepolna sama sebe in nima razčiščenih niti najbolj osnovnih kulturnih kriterijev komunikacije.
Primer: Nekdo me kliče na mobilni telefon. Ne pove niti svojega imena, niti od kod mu moja številka. Pove kvečemu, da je na internetu našel mojo številko in da ga zanima, če res nudim te storitve. Ko potrdim, pove, da potrebuje te in te storitve. Včasih je zame pomembno še kaj več in človeka povprašam bolj podrobno. Da ne dolgoveziva preveč po telefonu, mu svetujem, naj mi svoje natančne zahteve posreduje po internetu in mu podam email. Potem nekaj dni ali tednov od njega ni nobenega emaila, klica niti glasu. Nenadoma se po nekaj tednih na mojem mailu znajde nek čuden mail v stilu:
Bla, bla, bla, bla..……… To so stvari, ki bi jih jaz imel.
Brez pozdrava. Brez podpisa. Brez vsakršne reference, od kod mu moji email, moji podatki, …
Brez reference kdaj in ČE SPLOH sva se kaj pogovarjala po telefonu, da (če sploh) lahko sprejmem njegovo naročilo. In potem še doda, da bi rad imel storitev opravljeno v naslednjih dveh ali treh dnevih.
Pa kaj se je tej srednji generaciji ČISTO SFUZLALO ali kaj? Si predstavljajo, da cel vesoljni svet samo cele dneve čaka doma na njihov mail in je pripravljen skočiti na vsak njihov žvižg.
Moj s.p. mi prinaša sicer redne, ampak skromne dohodke. Nekakot minimalna neto plača na letnem nivoju, ampak takšnih strank, ki mislijo, da bom zaradi njih vse v tistem trenutku, ko se njim sprdne, vse vrgla v vodo in jih stregla spredaj in zadaj, se najraje izognem na daleč.
Pa da bo popolnoma jasno – imam registrirano dejavnost in se preživljam s storitvami, ki nimajo nobene veze s seksom, plesom, masažami, petjem, zabavljaštvom.
Mislim, da res malo pretiravaš.
Brez pozdrava. Brez podpisa. Brez vsakršne reference, od kod mu moji email, moji podatki, …
Brez reference kdaj in ČE SPLOH sva se kaj pogovarjala po telefonu, da (če sploh) lahko sprejmem njegovo naročilo. In potem še doda, da bi rad imel storitev opravljeno v naslednjih dveh ali treh dnevih.
Predvidevam, da gre za lektoriranje ali prevajanje, niti ni pomembno. Ne vem, zakaj bi ti morali pojasnjevati te stvari, kake veze ima to za samo storitev?
In če lahko, pač sprejmeš naročilo, sicer ne. Saj je tebi v interesu, da dobiš stranko, tako bi jaz gledala na tvojem mestu. Če pa ne gre, pa pač ne. Itak pa taki “houdrasti” pozneje tudi zavlačujejo s plačilom in podobno, tako da se ne sekiraj, če gre za kake skrajneže.
Si že kdaj slišala, da “kupec je kralj”??? Obnašaš se pač odvisno od tega, koliko si želiš posla, ali pa koliko ga potrebuješ ali pa koliko sama sebe ceniš…jaz imam tudi svojo firmo, prodajam storitve v najvišjem cenovnem razredu v Sloveniji, nekateri se bunijo, jaz jim vljudno odgovorim in to je to….sploh se ne obremenjujem s tistimi, ki jim kaj ni všeč, dokler je dovolj tistih, ki so s storitvami zadovoljni….ne vem, kaj hočeš sploh povedati…pač reagiraš glede na to, kakšno reakcijo si lahko “privoščiš”…
Se pravi, da so zate problematični potencialni klienti od 20 do 35 let ?
Praviš, da se je tej srednji generaciji ČISTO SFUZLALO ali kaj? Si predstavljajo, da cel vesoljni svet samo cele dneve čaka doma na njihov mail in je pripravljen skočiti na vsak njihov žvižg.
Jaz ne bi tako označila teh ljudi. Če si TI dala oglas, da nekaj nudiš TEM ljudem, potem oni pričakujejo od tebe čimprej opravljeno storitev.
Pravzaprav se moraš bolje organizirati glede naročanja storitev in tvojega urnika dela.
Če si ti s.p. se daj malo bolj potruditi za stranke ! Jaz že ne bi šla k tebi, če imaš tako mnenje o ljudeh.
to me spominja na mojo svakinjo, ki je tudi s.p. Prihodki, toliko, da je na pozitivni ničli (tako pravi). Ampak če dobi kako večje naročilo, recimo za praznike, pa javka in stoka kako so se ravno zdaj sprdnili s tolikšnimi zahtevami v tako kratkem času, pa za praznike….
Kot da ji je odveč, da je sploh dobila za delat. Pa to je njen biznis…
Joj, ljudje, al ste hecni — raje bi zamenjali firmo, kot da bi se predstavili, vljudno povedali, kaj hočete, in po možnosti naredili to pravočasno?
Ženska ima s.p., kar pomeni da hkrati dela več kot en projekt, a ne? kako naj si potem zapomni vse, ki so jo kdaj klicali in avtomatično ve, da je to tisti, s katerim je govorila 17. novembra ob 11.43 in je rekel, da bo razmislil, če hoče imeti opravljeno nekaj, kar zahteva tri mesece. Potem se ji pa danes oglasi, pa pravi, da rabi do petka. Ona naj pa pusti vse ostalo, kar počne, da svoje življenje na hladno do petka in dela samo ta njegov projekt, ki bo v končni fazi verjetno bolj slabo narejen, ker je tri dni pač bistveno manj kot tri mesece …
Že res, da je kupec kralj, ampak lahko je dober kralj, lahko je pa psihopatski diktator, ki se mu vsakdo na daleč ogne.
Poslovna, se strinjam z Ja, in? — napiši si odgovor, v katerem razložiš, kaj in kako in v kolikšnem času in za kakšen denar si pripravljena narediti, in ga pošlji vsakemu takemu backu, ukvarjaj se pa z resnimi strankami.
Kako pa že iz telefonskega razgovora in maila razbereš, koliko so stari ti ljudje?
Meni gre pa na primer na živce, ko kam pošljem poizvedbo po mailu, napišem zelo natančno, kaj me zanima, nazaj pa dobim pavšalen odgovor iz “obrazca” in vabilo, naj si pogledam njihovo spletno stran (saj sem jo), se oglasim pri njih ali po mailu ali telefonu, če imam dodatna vprašanja. Nimam jih, sem že vse povedala v prvotnem mailu!!!!!!!
Mene tudi to razkuri. Če sem že postavila vprašanje, lahko nekdo zmigne rit in mi pove, kar me zanima. Ne me pošiljat na spletno stran, če tam ne najdem odgovora. Očitno je na drugi strani nekdo, ki mu je vse odveč in bog ne daj, da bi moral kaj razmišljat. K takemu se prav zihr več ne vrnem.
Razumem jih, da nekdo postavi povsem isto vprašanje, kot imajo verjetno zapisano na spletni strani, in so mal naveličani, ampak ne pa vseh metat v isti koš. Potem pa tarnajo, kako ni posla, ni dela, kriza pa to. Najprej naj se naučijo spoštovat stranko, potem bo pa tudi delo.
Se strinjam s teboj. Imamo obrtniško dejavnost in dobivamo po e.mailu povpraševanja za določeno storitev, ki naj bi jo opravili na domu stranke.
In v 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} primerov zadeva zgleda takole:
In smo se odločili, da na taka povpraševanja sploh ne odgovorimo. Tisti, ki je vsaj približno resen, bo že vedel, kaj in kako vprašati.
Misl, pa dobr, jaz ne vem a se mutavi pa gluhi menijo al kaj je to z vami?! Jaz imam s.p. s prevodi in lektoriranjem, mož ima isto s.p., razvija razno programsko opremo. Pojma nimam, koliko ljudi na dan me ali ga kliče, niti se s tem ne ubadam. Kdor mi ne pošlje pisne predloge, se itak nimam kaj pogovarjat. Ma ja, dobim tudi take “kolk bi prišlo 20 vrstic prevest” – povem uradno ceno za A4 stran – pa naj si šteje znakce, če si jih hoče. Vsakemu, ki povprašuje, pošljem cenik, kjer so zajeti vsi odkloni v + in vsi odkloni v -, skoraj do vrstice natančno. Meni se zdi to osnova in to z MOJE strani. Hkrati povem – in to piše jasno in poudarjeno tudi v ceniku! -, da je cena zgolj informativna in da lahko natančno oceno vrednosti nekega posla ocenim šele, ko dobim stran ali dve teksta, ki ga želijo prevajat. Enako počne mož: če pride en in vpraša “kolk bi stalo …” nekaj po pavšalu, po pavšalu tudi odgovori. Če pa prie in pove točno, kaj hoče, kdaj hoče, kaj ima, česa nima, se pa lahko tudi konkretno pogovarjamo. Ne vem, a je tako težko napisat nekomu nazaj” na osnovi takih podatkov ne morem dati natančne ocene, zgolj za informacijo pa to stane cca xxxx. Cena je nezavezujoča in služi zgolj za informacijo stranki!” Volk sita in koza cela. Vzame pa ne celih 5 min.
Odločite se – ste na trgu in se tržite ali pa ste jara gospoda, ki vam mora človek najrej v rit zlezt, da se sploh odzovete na neko povpraševanje. Če nekoga vprašam, koliko mi bo za nekaj zaračnual, pa res ne rabi mojega rodovnika za 3 rodove nazaj.
”S kje ste vi ”:
sicer navajaš mene, ampak jaz točno to pišem, kar ti. In točno to delamo, hočem samo povedati, kar verjetno občutiš tudi ti, da potem tebe ozmerjajo, kako ne znaš izračunati, kaj oni hočejo, oziroma mislijo, da hočejo. Cenika pa ne znajo brati.
Stvar je v tem, zakaj bi se jaz trudila in kulturno odgovarjala nekomu, ki nima osnov lepega komuniciranja. Iz večletnih izkušenj odgovarjanja na taka sporočila lahko povem, da taki iščejo le tisoč in eno primerjalno ponudbo, če si se pa že potrudil, da jim ponudbo narediš, pa niti ne odgovorijo. In ja, odgovor, pozitiven ali negativen, je dobrodošel. Vsaj pošto lahko zbrišeš.
Misl, pa dobr, jaz ne vem a se mutavi pa gluhi menijo al kaj je to z vami?! Jaz imam s.p. s prevodi in lektoriranjem, mož ima isto s.p., razvija razno programsko opremo. Pojma nimam, koliko ljudi na dan me ali ga kliče, niti se s tem ne ubadam. Kdor mi ne pošlje pisne predloge, se itak nimam kaj pogovarjat. Ma ja, dobim tudi take “kolk bi prišlo 20 vrstic prevest” – povem uradno ceno za A4 stran – pa naj si šteje znakce, če si jih hoče. Vsakemu, ki povprašuje, pošljem cenik, kjer so zajeti vsi odkloni v + in vsi odkloni v -, skoraj do vrstice natančno. Meni se zdi to osnova in to z MOJE strani. Hkrati povem – in to piše jasno in poudarjeno tudi v ceniku! -, da je cena zgolj informativna in da lahko natančno oceno vrednosti nekega posla ocenim šele, ko dobim stran ali dve teksta, ki ga želijo prevajat. Enako počne mož: če pride en in vpraša “kolk bi stalo …” nekaj po pavšalu, po pavšalu tudi odgovori. Če pa prie in pove točno, kaj hoče, kdaj hoče, kaj ima, česa nima, se pa lahko tudi konkretno pogovarjamo. Ne vem, a je tako težko napisat nekomu nazaj” na osnovi takih podatkov ne morem dati natančne ocene, zgolj za informacijo pa to stane cca xxxx. Cena je nezavezujoča in služi zgolj za informacijo stranki!” Volk sita in koza cela. Vzame pa ne celih 5 min.
Odločite se – ste na trgu in se tržite ali pa ste jara gospoda, ki vam mora človek najrej v rit zlezt, da se sploh odzovete na neko povpraševanje. Če nekoga vprašam, koliko mi bo za nekaj zaračnual, pa res ne rabi mojega rodovnika za 3 rodove nazaj.[/quote]
Ubibože, lektoriranje in napišeš “s kje ste…” ???
Odločite se – ste na trgu in se tržite ali pa ste jara gospoda, ki vam mora človek najrej v rit zlezt, da se sploh odzovete na neko povpraševanje. Če nekoga vprašam, koliko mi bo za nekaj zaračnual, pa res ne rabi mojega rodovnika za 3 rodove nazaj.[/quote]
Ubibože, lektoriranje in napišeš “s kje ste…” ???[/quote]
A SEM MOGOČE V SVOJI FUNKCIJI TLE? PLAČANA OD TEGA?!