..pa RES dober prebranac iz pečice??
Originalni prebranac velja za postno jed, enostavno in brez začimb.
Naredi se tako, da se fižol posebej skuha v vodi. Ko je že skoraj kuhan, se vodo odlije in prilije svežo in spet zavre.
V drugi posodi se segreje olje in čebula, se prepraži, vmeša se prah sladke paprike, sol, poper, doda fižol in da v pečico.
Brez začimb, ki bi dale okus.
Zato je pravi prebranac (nam) v bistvu zanič. Če ga naročite kot prilogo v gostilnah, kjer strežejo jugo hrano, to seveda izkusite.
Etin prebranec pa ima kar nekaj dodanih začimb in sestavin, ki v resnici prebrancu ne pritičejo. Je pa ljudem všeč, ker mislijo, da mora prebranac imeti podoben okus kot pasulj.
A sem edina, ki mi Etin prebranac ni neki vrhunec?
Fizol skuham ne cisto do mehkega. Belega, po moznosti. Z lovorovim listom in celim strokom cesna. Ce je nuja, pa je za silo dober tudi fizol iz konzerve.
Cebulo preprazim na svetlo do srednje rjavo. Veliko cebule, tanko narezane samo po dolgem, ne na kocke. Dodam rdeco papriko, sesekljan cesen, sol in poper. Vcasih tudi scepec dimljene paprike in vcasih malo “vegete” (mleto korenje, petersilj, zelena in sol), ali pa oboje.
Zlagam v plasteh, tako, da se zacne in konca s fizolom. Zalijem s fizolovko.
Zmocim in ozamem kos peki papirja. S tem pokrijem pekac in postavim za kako uro v pecico.