Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Pa še v “80-tih” ali “80tih” ali “80.” ali …

Pa še v “80-tih” ali “80tih” ali “80.” ali …

Pa še pisanje let me zanima:

Vem, da je najlepše, če zapišem v osemdesetih letih. Ker pa imam tega veliko in prostora malo, moram krajšati. Zdaj pa sem v dilemi:

– v 80. letih
– v 80-tih letih
– v 80tih letih

Ali kaj tretjega? hvala!

Najprej je treba razjasniti, za kakšen zapis gre. Če gre za pomen osemdesetih let kot števila let (koliko let), potem je pravilno v osemdesetih letih ali pa v 80 letih se ni zgodilo nič.

Če pa gre za osemdeseta leta kot vrstni pridevnik (katera leta v okviru nekega stoletja), je pravilno takole: v osemdesetih letih 20. stoletja ali pa v 80. letih 20. stoletja, drugi zapisi niso primerni. Je pa nujno opozoriti, da je treba pri teh letih načeloma nujno dodati še stoletje, in sicer v 80. letih 20. stoletja ipd. Brez stoletja in še z napačnim zapisom (brez pike pri 80) namreč dobimo prvi navedeni pomen. Stoletja pa se lahko tudi opusti, če je iz sobesedila razvidno, za kaj gre, torej je že razviden pravi pomen.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala tudi za tole.
Gre za drugi pomen (se nanaša na dogodke v 80. letih 20. stoletja) in sem prav vesela, da ste mi tole razjasnili. Ker na googlu je seveda ogromno zadetkov tipa v 80-tih letih in potem človek res ne ve več … Je slovenščina v bistvu še kar zakompliciran jezik …

možno je tudi:

“upam da bo po 20-stem naprej zimsko vreme da nebo spet kake odjuge vmes”

New Report

Close