Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PAČ…..pač……..pač

PAČ…..pač……..pač

Vsi, nooooo, skoraj vsi uporabljajo v govoru, pogovoru, pojasnjevanju besedo ‘pač’.

Od kje to? Kdaj se je pojavila? In kaj sploh pomeni?

Primer:

Sem opazil ja, pač mislim, pač……da bo bolje, čeprav pač……mmmm pač, rezlutati bodo, čeprav ..pač….

Najbolj me zanima, kaj ta beseda pomeni?

… tko pač je.

Drugače pa kopirano iz SSKJ

pŕč prisl. (a) nav. ekspr.

1. izraža zadržanost, precejšnjo
verjetnost: kozarček bi se zdajle pač
prilegel; najbolj pametno bi pač bilo
vrniti se / njegov prvi in pač tudi zadnji
poskus je spodletel; potrt je, pač zato,
ker nima službe; tega pač sam ne
verjameš najbrž / kriv je, to se pač ne da
tajiti; ljudstvo je pač vredno boljše
usode gotovo, vsekakor // navadno na
začetku stavka krepi povedano: pač bi bil
nespameten, če bi ga poslušal; pač res
je, kar pravi pregovor / sovražen nam ni,
to pač ne

2. za vprašalnim zaimkom ali prislovom
poudarja ugibanje; neki: kaj bo pač na
to odgovoril; kdo je pač ta tujec; koliko
let je pač, kar se nisva videla

3. izraža sprijaznjenje z danimi dejstvi:
dela, kakor je pač navajen; takšno je
pač življenje; kaj se hoče, smo pač
reveži / otrok je bil kaznovan, je pač
nagajal že

4. z nasprotjem v drugem stavku izraža
omejevanje, dopuščanje: videl sem ga
pač, a ogovoril ga nisem / rad ga srkne,
to pač, vendar ne čez mero / vino bo
pač kislo, bo pa le

5. uvaja zavrnitev s popravkom: ni
priden delavec. Pač, priden je, samo
neroden; to bi bilo vse. Pač, še nekaj; te
pravice nimaš. Pač, imam jo; nas nisi
pričakoval, kajne? Pač, pač, zato sem
še pokonci / vsi smo zbrani. Pač, pač,
Andreja še ni ne, ne / kar sem storil, ti ni
bilo v škodo. Ali pač ali pa (le) / kaj pa
on? Pač, njega ne smemo pozabiti da,
seveda, saj res

6. v vezniški rabi, v zvezi pač pa za uvajanje
nove trditve namesto prej s pridržkom
zanikane: ni znanstvenik, pač pa dober
učitelj; tega ne trdi naravnost, pač pa po
ovinkih; dekle (sicer) ni bogato, pač pa
pridno je pa / podočniki so majhni, pač
pa so kočniki izdatno večji zato pa,
nasprotno pa // neustalj. za uvajanje nove
trditve namesto prej zanikane; ampak:
reforma ni samo stvar delovnih
organizacij, pač pa stvar najširše
skupnosti

Čeprav 😉

http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CDEQFjAA&url=http{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3A{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fwww2.arnes.si{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F~lmarus{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fsuss{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Farhiv{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fsuss-arhiv-000133.html&ei=dcD-UMD2I8bMsgaD_IG4Cg&usg=AFQjCNGV3ND37Qvt4dipn6h4NijT75nKPA

Pa sej ne morem verjet, s čim se vse ljudje obremenjujejo in za tako budalaštino odpirajo temo!

Ce me katera beseda v slovenskem besednjaku in pogovoru iztiri, je to PAC; takoj za njo je pa beseda SMATRAM… alora, me ima, da bi kar v cloveka skocil, ko se (s)matra… !!

Ce me katera beseda v slovenskem besednjaku in pogovoru iztiri, je to PAC; takoj za njo je pa beseda SMATRAM… alora, me ima, da bi kar v cloveka skocil, ko se (s)matra… !![/quote]

alora…eni rečejo pač, drugi rečejo lej, tretji rečejo ej…
vsem je pa skupno kronično pomanjkanje branja.
razumljivo je, da ob tako revnem besednjaku zmanjka besed in se uporabljajo mašila.
sploh še kaj berete? kar niso internetne strani, seveda.

Alora, jaz preberem vse, kar mi pride pod roke. Zato smatram, da berem precej več, kot tisti, ki berejo samo internetne strani. Tako pač je.

Ce me katera beseda v slovenskem besednjaku in pogovoru iztiri, je to PAC; takoj za njo je pa beseda SMATRAM… alora, me ima, da bi kar v cloveka skocil, ko se (s)matra… !![/quote]

Hahaha, te popolnoma razumem. Beseda ‘definitivno’ je tudi ena perla. Nihče ne ve, kaj pomeni! Jo pa uporabljajo, ker izpadejo zelo učeni.

Hahaha, te popolnoma razumem. Beseda ‘definitivno’ je tudi ena perla. Nihče ne ve, kaj pomeni! Jo pa uporabljajo, ker izpadejo zelo učeni.[/quote]
definitivno pomeni sto posto,kot pribito. sigurno.

Yonix

Hahaha, te popolnoma razumem. Beseda ‘definitivno’ je tudi ena perla. Nihče ne ve, kaj pomeni! Jo pa uporabljajo, ker izpadejo zelo učeni.[/quote]
definitivno pomeni sto posto,kot pribito. sigurno.[/quote]

Definitivno smatram, da pac ne maram teh besed.
Alora!!!

😉

si se izdal/a, ja, da veliko bereš :)))
veznik “pač” si uporabil/a pravilno, grem stavit, da bi te preveč bolelo v ušesih, če bi ga postavil/a kam drugam…
neprijetno je, če se uporablja na poudarjenih mestih v povedi, na primer: Pač…, tako je.

alora, smo te zgamali :)))

Kaj morem, tako pač je. :-))

Samo zate bom od sedaj naprej uporabljala besedo zihr namesto definitivno.

Moj kolega uporablja pač kot vsako drugo besedo. Od vseh teh pač sploh ne morem slediti kaj hoče povedati. Prvo govori prehitro, vmes pol besed požre, misli pa počasi in namesto tistega eeeee oz. hmm, uporabi besedico pač.

Tako da te čist razumem. Pač, jaz sem pač msll da pač č bm šel nvem kk da povem pač včeri sm gledal oziroma slišal pač da tisti, ki imajo možnost pač. Ajej, povej že enkrat.

New Report

Close