paella
Jaz delam samo z gamberi, ker sem na nekaj alergična. No lahko bi tudi kalamare, ampak se nikoli ne spomnim. Gambere kar zmrznjene dam na oliv.olje in jih na nizki temperaturi najprej odtalim. Spustijo veliko vode. Povečam temperaturo in kuham da tekočina izpari in se gamberi malo zapečejo. Nato dodam čebulo, rdečo papriko, še malo potenstam, dodam začimbe, zmrznjen grah, riž in zalijem z vodo (fajn bi bila piščančja juha a je ponavadi ni pri roki).
Po drugi varianti s piščancem in gamberi imam piščanca z zelenjavo že skuhano in zamrznjeno po porcijah v skrinji. Enako najprej odmrznem in popečem gambere ( v tem primeru jih dam manj, bolj za okus), nato pa kar hitro riž, zalijem in dam zmrznjenega piščanca. Medtem ko se riž skuha se tudi piščančja mešanica odtali.
V precej receptih videvam da se morske sadeže doda bolj proti koncu kuhanja. Morda to funkcionira s svežimi, ko sem tako poskusila z zmrznjenimi ni bilo kaj dosti okusa. Zato jih raje popečem na začetku.