Pahorjev simbolni poklon nekdanjim agresorjem.
ti in še mnogo ljudi je tukaj na forumih “antibalkansko” razpoloženih in ne vem kakšne so tvoje balkanske izkušnje in izkušnje s severnimi sosedi, tu mislim na gospodarske in izkušnje v življenskih odnosih.
s Hrvati je res težko sodelovati v vsem, dalje dol, pa je možnost sodelave v vsem in je dosti lažje in prijetneje delati z njimi, kot v vsem smislu zavrtimi Germani.
lažje primerjave so, v kolikor si kdaj delal, ali bil zaposlen npr, v Avstriji, kjer folk še “hujši” kako v Nemčiji, ali kakšnih večjih delih na objektih, prej ali sedaj, “bivše otačbine”. Hrvško izvzamem.
Mogoče sem res precej “antibalkansko” razpoložen ampak dejstvo je:
Najpomembnejša “balkanska” država za nas je Hrvaška – ker je soseda in ker moramo rešiti odprta vprašanja meje, LB varčevalcev, NEK-a, … in na splošno urediti odnose ne glede na to kako “težki” so hrvati.
Srbija – ostanek nekaterim tu na forumu tako ljube države jugoslavije. OGROMNO nerešenih zadev, ki se tičejo odcepitvenega procesa, obdobja skupne države in njihovih še vedno prisotnih apetitov po pokroviteljstvu nad slovenijo. Politika bi morala biti v odnosu do Srbije zelo jasna in odločna – opravičilo za agresijo, vračilo našega deleža nekdanjega premoženja SFRJ, tudi kakšna odškodnina za 10 dnevno vojno, jasen in nedvoumen signal, da se ne misli več vtikat v slovensko politiko (paktiranje z Italjani, arhivi v Beogradu, …) in še marsikaj. Mimogrede kdo je plačal škodo povzročeno naši ambasadi v Beogradu med demonstracijami??
Slovenci smo se večinsko s plebisitom odločili za Evropo. To mora biti jasno temeljno vodilo vsaki politični opciji. Ti je jasno – prioriteta številka ena – zdravi odnosi s sosednjimi državami in Evropa!
Srbija ne sme in ne more priti v Evropsko skupnost, dokler se ne rešijo prej navedene zadeve.
O ljudeh pa tako. Vsak narod je po svoje specifičen in ima dobre in slabe lastnosti žal pa je vse preveč odvisno od politike. Za Hrvate itak velja star še valvazorjev rek: “dva hrvata je tri tata” za srbe pa je tudi mnogim jasno da so ti lahko ali najboljši prijatelji ali pa najhujši sovražniki vmes ne morejo bit. Avstijci so res zelo trdi in velikokrat arogantni do nas in vsaj po pripovedovanju znancev so Nemci naprm avstrijcem pravi biser. Italjani so pa spet zgodba zase.
Konec koncev pa tudi mi nismo ravno perle …
veš, jaz zadev ne bi idealiziral in pogojeval kakor to delaš ti.
pa nisem jaz tukaj, da bi ščitil jug. jaz vse gledam skozi prizmo možnosti gospodarskega preživetja.
v “zdravih političnih odnosih s sosedi” je še kaj drugega kot zdravje, to je dokazala zgodovina in ne samo 1x. v kao zdravih sosedskih odnosih je sosedska kurvinska državna politika in tu ne biti naiven.
slovenci smo v evropi, reči raje, slovenci se evropi ne moremo ogniti, evrope brez nas ni.
vhod v evropo je od vseh slabih izhodov najboljši.
EU ima boljše gospodarske možnosti in pogoje, drugače pa tu velja denar in to so dobri pogoji za tiste ki ga imajo, to pa se tako ve kdo je, vemo, kje je teža.
saj lahko opazuješ, Hr. npr. ima dobre politične botre in botri dosežejo in bodo dosegli vse kar hočeš neodvisno od nas, vprašanje je, če narod pozna te interese. mi bi jih na primorskem lahko, pa tudi na mejnem vinograd. območju sl. goric.tipični primer države brez botra je Makedonija.
poglej kakorkoli je, meni nobena samovšečnost in zaplankanost ni všeč, niti na nivoju države ali osebe.
v kolikor boš dobro opazoval oz. bil v takšni priliki smo slovenci za avstrijce, nemce… jugoviči in tudi obnašajo (sicer skrivajo) se zvišeno.