Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek palačinke

palačinke

Zanima me kako naredit maso, kot jo imajo v palačinkarnici? Pri meni palačinka še malo “shaja” in se naredijo luknje :(( jaz bi pa rada čisto tanko in kompaktno palačinko…ima katera kakšno idejo?

zanima me še,kje bi lahko kupila uno T palčko, s katero razmažeš maso po ponvi?

mogoče imaš maso preredko? ja, če hočeš met tanke, ne smeš dat preveč moke, a če je daš premalo, se nardijo luknje(če te prav razumem)

ko delaš tanke palačinke je masa malo bolj redka in takrat pa res ne rabiš tiste palčke ker masa zaradi malo manjše gostote sama dobro teče…zaokroži z ponvo pa je.

Pri palačinkah je potrebno paziti, da se jajca dodajo na zadnje in mešaš le toliko, da se “skrijejo” in gremo na delo.

aja? zakaj pa to? kaj je potem drugače? jaz tega sicer nikoli nisem nardila pa do sedaj nisem nikoli imela težav. pečem pa vedno tanke.

seveda zgolj moje mnenje je, da je fora v moki (njeni količini). za tanke palačinke brez lukenj je potrebno ujet glih pravo količino.

Kako pa vem kok redka masa mora bit? Daste kej pecilnega? Kaj mleka zamenjate z vodo?

jaz vedno uporabljam le mleko, nekateri za rahlost dodajo radensko. nikoli ne dajem pecilnega.

najbolje, da stestiraš. zlij eno šeflo na ponev. če se bodo nardile luknje, dodaj 2 žlice moke, če bo šla masa težko narazen, dodaj mleko, da bo redkejše. ko najdeš pravo razmerje, parkrat s šeflo zajem maso in jo stoči nazaj v posodo z maso. to,k da boš videla gostoto, kako hitro teče-da boš mogoče dobila občutek, da ti ne bo treba vsakič sprobavat, če je še potrebna moka ali mleko…

masa mora vsaj pol ure počivat, v tem času se moka napije mleka in se zgosti

Jajc ni dobro stepat, ker pridejo potem vmes zračni mehurčki. Palačinke so sicer rahlejše, vendar luknjaste. Zato je res najbolje, da jih dodamo na koncu in na hitro umešamo, brez stepanja. Isti učinek lukenj in rahlosti dobimo z dodatkom mineralne vode.
JAz maso za palačinke mešam na roke, ne z mešalnikom. Mešalnik preveč penasto umeša in so potem posledično luknjaste.

hvala, bom poizkusila brez miksanja z mešalnikom. Pa je kaj pomembno ali je moka gladka ali ostra?

aja, to pa možno. sicer tega ne vem, ker jaz ponavadi ne mešam z mešalnikom temveč stepalko. oziroma metlico ali kako se že reče.

jaz sem drugače enkrat delala iz ene druge moke, ne vem več točno katere, samo ni bila tip500, pa so se strašno težko obračale…

Pri nas gredo v promet le zelo mehke in tanke palačinke zato maso na hitro zmešam le z metlico. Če pretiravaš z moko ali jajci niso mehke. Sestavine pa ne merim in dodajam po občutku; moka (ta boljša), veliko mleka, eno jajce, malo pecilnega praška, sol,olje, navadna voda…no najbrž kakšne koristi od tega recepta brez meric ni ampak tudi na Kulinarični slo se najdejo fajn recepti za palačinke. Pa tudi upoštevam pravilo, da prvo zmešam tekoče sestavine in moko potem na koncu počasi vmešam.

Če se ti delajo mehurčki, je to ziher zato, ker jih takoj pečeš, ko maso narediš. Če masa počiva, mehurčkov ni. To sem sama opazila šele takrat, ko se mi je včasih zvečer zgodilo, da se mi ni ljubilo vseh palačink spečt, ampak sem jih samo toliko, kolikor sta jih otroka pojedla, ostalo sem pa spekla drug dan. Precejšnja razlika.
Za aromo je fino, če daš malo vanili sladkorja noter. Meni so odlične.

Moja mami me je učila, da se jajca zmeša z mlekom, potem pa dodajaš moko do prave gostote.

Tašča dela pa ravno obratno – mleko in moko stepe, na koncu pa na hitro vmeša jajca.

Taščine so čisto brez luknjic, mamine imajo včasih luknjice. Samo so pa meni osebno mamine boljše :))

Jaz jih vedno delam v posodi za palačinke od tuppeWera. Dam 1,25l mleka, prav toliko vode, 1 jajce, čisto malo soli in do vrha te posodice moke (mislim da enih 5-7 žlic moke (vedno iz mlina, nikoli kupljena v trgovini). Posodo zaprem, ene petkrat pretresem in masa je gotova. Naredim 7 palačink in se vedno odlično delajo, brez lukenj in podobno. Pa še to, palačinke delam takoj potem, ko naredim maso, nič ne čakam. Meni in moji družini so zelo všeč. V tej posodi se pa tudi delajo tako enostavno, da skoraj ne moreš verjet.

Jaz sem jih danes naredila po tem receptu: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11067

in so bile super

New Report

Close