palačinke
jaz vedno uporabljam le mleko, nekateri za rahlost dodajo radensko. nikoli ne dajem pecilnega.
najbolje, da stestiraš. zlij eno šeflo na ponev. če se bodo nardile luknje, dodaj 2 žlice moke, če bo šla masa težko narazen, dodaj mleko, da bo redkejše. ko najdeš pravo razmerje, parkrat s šeflo zajem maso in jo stoči nazaj v posodo z maso. to,k da boš videla gostoto, kako hitro teče-da boš mogoče dobila občutek, da ti ne bo treba vsakič sprobavat, če je še potrebna moka ali mleko…
Jajc ni dobro stepat, ker pridejo potem vmes zračni mehurčki. Palačinke so sicer rahlejše, vendar luknjaste. Zato je res najbolje, da jih dodamo na koncu in na hitro umešamo, brez stepanja. Isti učinek lukenj in rahlosti dobimo z dodatkom mineralne vode.
JAz maso za palačinke mešam na roke, ne z mešalnikom. Mešalnik preveč penasto umeša in so potem posledično luknjaste.
Pri nas gredo v promet le zelo mehke in tanke palačinke zato maso na hitro zmešam le z metlico. Če pretiravaš z moko ali jajci niso mehke. Sestavine pa ne merim in dodajam po občutku; moka (ta boljša), veliko mleka, eno jajce, malo pecilnega praška, sol,olje, navadna voda…no najbrž kakšne koristi od tega recepta brez meric ni ampak tudi na Kulinarični slo se najdejo fajn recepti za palačinke. Pa tudi upoštevam pravilo, da prvo zmešam tekoče sestavine in moko potem na koncu počasi vmešam.
Če se ti delajo mehurčki, je to ziher zato, ker jih takoj pečeš, ko maso narediš. Če masa počiva, mehurčkov ni. To sem sama opazila šele takrat, ko se mi je včasih zvečer zgodilo, da se mi ni ljubilo vseh palačink spečt, ampak sem jih samo toliko, kolikor sta jih otroka pojedla, ostalo sem pa spekla drug dan. Precejšnja razlika.
Za aromo je fino, če daš malo vanili sladkorja noter. Meni so odlične.
Jaz jih vedno delam v posodi za palačinke od tuppeWera. Dam 1,25l mleka, prav toliko vode, 1 jajce, čisto malo soli in do vrha te posodice moke (mislim da enih 5-7 žlic moke (vedno iz mlina, nikoli kupljena v trgovini). Posodo zaprem, ene petkrat pretresem in masa je gotova. Naredim 7 palačink in se vedno odlično delajo, brez lukenj in podobno. Pa še to, palačinke delam takoj potem, ko naredim maso, nič ne čakam. Meni in moji družini so zelo všeč. V tej posodi se pa tudi delajo tako enostavno, da skoraj ne moreš verjet.
Jaz sem jih danes naredila po tem receptu: http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=11067
in so bile super