Pametna ura
Živjo.
Za rojstni dan mi nameravajo kupiti pametno uro. No sama bi jo izbrala, če bo potrebno bom še dodala denar. No ura ni ravno nekaj kar bi potrebovala, bi pa jo imela. Nisem še prepričana. Verjetno bi bila dobra izbira, da ne rabim stalno iskat telefona in pogledovat nanj. Začela sem z malo bolj zdravim lajf stajlom, več hodim in rada bi še več. Mogoče bi prišla prav tudi tu. No za vse, ki jih imate? Vam je uredu, uporabna ali je bolj sam toliko, da jo imaš?
Imam podedovan garmin od moža. Bolj zato, da gledam v službi na uro. Meni je bolje poslušati telo kot pa nekaj delati, da se mi izpiše na uri in telefonu. Saj je fajn, ko pogledas sliko, kje vse si šel, koliko si prehodil, kako hiter si bil, koliko si pokuril, kakšen si imel utrip. Vidiš, kakšen stres si doživljal čez dan, tudi menstruacijo dokaj natančno izračuna. Pa lahko si pripraviš kaksne treninge in te ura vodi. Za športne in matematične tipe, ki radi vse analizirajo, je verjetno super.
Meni je zelo fajn – a samo za šport, predvsem zunaj. Hribi, kolo, pohodi… ima tudi navigacijo, če se spusti huda megla ali noč, me zna peljati nazaj po poti… kar je koristno. Včasih me pelje tudi po kakšnih neznanih poteh, sploh v tujini in krajih kjer še nisem bil. A to je treba prej doma pripraviti da res dobro deluje.
“Pametnih” funkcij skoraj ne uporabljam. Pišem pa za Suunto.
Uporabljam jo predvsem za orientacijo, najbolj za srcni utrip in analizo spanja, srcni utrip meri kar tocno, le malce zaostaja, spanje pa dokler je “nova”, meri dokaj v redu, zdaj stara 5 let pa fusa, predvidevam da so senzorji popustili in se ogledujem za novo uro.
Telefona na uri ne uporabljam, mi je pa fajn za orientacijo pri rekreaciji, da vem vsaj priblizne podatke o svojih aktivnostih.
Glavni kriterij pri novi uri mi je spremljanje zdravja, korake in razdalje meri ze vsaka ura.
Če jo rabiš samo za hojo in malo več hoje, je ura prevelik strošek. Najprej se odloči kaj točno želiš od nje. Ker skoraj vse ti omogoča tudi telefon. In imaš le eno napravo za polnit in ne dve. Po spletu poglej kaj ljudje pišejo o kompatibilnosti ure s tvojim telefonom, da ne bo kasnejših presenečenj. Računaj tudi, da je to naprava, ki jo boš menjala v roku 4-6let skoraj sigurno za novo in se vprašaj ali je res vredna tega zneska, ker dobre pametne ure niso poceni.