Pametna ura
Pred kratkim sem si kupila Garmin Vivoactive 4s na spletni trgovini Huda ura. So imeli ravno znižanje/akcijo. Sem pa imela že nekaj časa ogledano prav to uro. Pri izbiri sem bila pozorna predvsem na to, da ura omogoča brezstično plačevanje, kar je zame osebno zelo praktična zadeva (to omogočajo nekateri modeli znamk Garmin in Fitbit, ne vsi).
Fino mi je tudi to, da imaš v vsakem trenutku informacijo o prehojenih korakih (odkar imam to uro ful več hodim), o pulzu, porabi kalorij v mirovanju in gibanju, spremljaš količino popite tekočine in še je tega veliko … Na uro lahko pogledam tudi vreme, preberem mail, SMS, ki ga dobim… Zelo natančno spremlja fizično aktivnost, samo določiš tip športa (hoja, tek, kolo, plavanje). Spremlja tvoje spanje in ti ga razdeli po sekcijah (vidiš koliko si spal v globokem spancu, koliko v REM fazi,…), poleg tega je zelo lahka, kot da je nimam, z njo se tuširam, spim, dol jo dam samo ko se polni (v manj kot uri je polna), zdrži 3-4 dni.
Imamo jih par doma. Predvsem po želji otroka in so bile aktualne kakšen mesec ali dva, zdaj ležijo po predalih;
Meni so zdele zanimive zaradi tehnologije, ugotovil sem pa, da ne rabim niti ene funkcije, ki jih ponujajo kot pomembne – rabil bi pa tiste, ki delajo slabo oz. ne delajo… še bolj prav prišlo bi mi pa tisto, česar večina sploh ne ponuja…
Štetje korakov, meritve spanja, ipd me ne zanima, pulz lahko vidim na poceni športni uri, pritiska ne merijo natančno, ipd.
Mislim, da je razen za res specifične namene in ljudi – stran metanje denarja.
Naj dodam še moje izkušnje. In, žal, lahko pokimam Roku.
Rabila bi nekaj za meritev pritiska tako redno, večkrat na dan. Kupila tako uro. In jo vrnila. Pritisk je kazala povsem, ampak res posvem narobe.
Potem recimo imam Polarjevo uro (Polar velja za top firmo glede pulzmetrov). Pulz meri povsem narobe, ker ga meri na zapestju in ko je mora roka hladna, pulz popolnoma napačen. Meritve spanja: če uro odložim na mizo, ura misli, da jaz spim. Super meritev spanja. ALi pa, če imam uro nameščeno, ležim mirno, tudi misli, da spim. Tako, da meritve spanja tudi čisto mimo.
Glede meritve korakov preverila Polar in Garmin. Torej dve priznani firmi. POvsem drugačni rezultati. Recimo Garmin, ko kolesarim navzgor vztrajno ponavlja, da je čas za gibanje, ker že predolgo mirujem. Jaz pa recimo že dve uri gonim v klanec. Ko grem po klancu navzdol, se pravi samo sedim, začne pa šteti korake in smatra, da sem zelo aktivna.
Tako, da meritve so res čisto mimo.