Panettone
Pozdravljene vse skupaj!
No, december se bliža in z njimi vsi prazniki. S tem pa tudi meni zeloooooo dober kolač, Panettone. Saj veste, to je tisti Italijanski kolač (torta), ki je tako okusno sladka in z rozinami. Mjami!
Če ima katera recet, se priporočam. Mogoče se bom pa zadeve le lotila. Vendar bom najprej enega kupla, saj veste, da ne bom predolgo čakala, ko bom zadevo ustvarjala.
Hvala in en lep pozdrav z Gorenjske
Petra
Bacek, Babi je zadnjič rekla, da jo je moje pecivo spominjalo na nekaj italijanskega (ne me vprašat kaj, ker italijansko prav nič ne znam in si posledično ne zapomnim besed)… Če se spomniš, so bile to tiste božične rezine posipane s sladkorjem, je bilo pa pecivo z rozinami in kandirano limono in pomarančno. Če iščeš kaj takega, boš našla recept v bazi pod Skutno-mandeljeva štruca. Pa ne traja tako dolgo, da je pečeno, obljubim – kakšni dve urici pa boš že lahko zdržala :)).
Lp, mishika
Hojla!
Ja, sem bila zraven, ko je to razlagala. In sem hitro vzela tisti zadnji košček. Ja tudi mene je zadeva spominjala na ta kolač. Ja pa originalno ta zadeva višja in bolj rahla, mehka.
Drugače je bila pa tvoja zadeva tut zlooooo dobra! Kot so vse!
Veš, mene sploh ne motijo oblike (al je riba al jež ;))))))) ), jaz itak vse zmeri pojem!
Ja, drugače pa ravno ta kolač zdej prodajajo v trgovinah Tuš in sem zato vprašala. Čeprav sem že na srečanju mislila nanj.
Lp, Petra

UF, hvala za vse linke in nasvete. Vladka revijo bom šla kar kupit. Gotov bo še kaj koristnega notri!
Kar se pa tiče italijanščine.: “Non capito!” (Upam da je to “Ne razumem!”)
Že tko “prekolnem” vsakega italijana, ki se z menoj noče pogovarjat v angleščini in mi kar v italijanščini naroča. Toda hvala bogu obstajajo izjeme!
Lp, Petra

Bacek, oprosti, da se vmešam, ampak ne verjamem, da te ne motijo oblike. Če te ne bi motile oblike, ne bi ustvrjala tako lepih in natančnih stvari. Jaz dam na izgled jedi in obliko kako jih postrežem veliko. Lahko je čist navadno pecivo ali čisto navadna jed, če jo lepo oblikuješ, postrežeš, se mi zdi da je nekaj čisto drugega. Moje kolegice mi pravijo, da imam sama sebe za norca ,ker mojim vedno vsako jed lepo naserviram. Pribl. tako kot če bi šel ven jest. Naj govorijo kar hočejo, ampak men je to v veselje in zadovoljstvo. LP

Mishika, tisto tvoje pecivo mi je bilo pa zelo všeč, prav tako tisti eni kukiji v katerih so bili orehi, pa čokolada, pa men se zdi da banane,… Jaz imam pa zelo v redu recept za domači prijatelj. Je z orehi in potem tako prijetno hrusta. Če katero zanima, ga napišem. Mishika, tako si še mlada, od kod ti vso to znanje? Ali si poklicno v tej branži, ali je tvoja mama takšen specialist in si se od nje toliko naučila, ali samo čisto veselje tako kot pri meni? LP
:))))))))))))))))) Hvala za kompliment… ma saj mi vedno rečejo, da so pričakovale koga starejšega ;)… Ne, nič ni poklicno :)). Ima pa mama veliko veselje s kuhanjem in peko (no, z leti malo upada, se mi zdi – je pa poklicno daleč od kuhinje :)) ) in je to navdušenje tudi na mene prenesla. Specialist? Ja, v mojih očeh je definitivno specialist. Že ko samo gledam, kako vedno vsako stvar dobesedno “skupaj nameče”, potem pa izpadejo vedno dobre, okusne, jedi, ki povrhu še lepo izgledajo… Pa saj ne bi bilo mogoče, da se tudi sama ne bi navdušila :))).
Lp, mishika
Hej,prebrala Ursinih nekaj receptov in primerjala s svojim,zelo podobno.
Ne bi vam rada jemala poguma.To je ena od peciv,ki so definitivno boljsa kupljena od doma narejenih.S sestro sva se ze dvakrat sli ta hec;vse po navodilih in priporocilih in pasteh.Vzhajali 8 ur,manj ne gre,model,ki mora biti visok….Rezultat – no ja,dober sladek kruh – kupljen boljsi. Ne grem se vec!!
Panettone(nekak Kruhon,velik kruh) je vedno iz kvasenega testa.
Recept v Lisi je zelo poenostavljen in rahlost je vprasljiva(vsaj na sliki,ker so skoraj vse rozine v spodnji polovici).
Podoben Panettonu je Pan d’oro(Zlati kruh),tisti visok v obliki zvezde brez rozin in cesa drugega. Italijani se vedno prepirajo,kaj je boljse.
Zadnjic sem ga imela s sabo,da bi vam pokazala,kaj midve iz njega naredimo.Ker je bilo tolikooo vasega prekrasnega peciva,me je bilo kar sram pokazati ta kupljeni artikel in se casa ni bilo.
Midve ga rezeva vodoravno na 2cm debele rezine in dobiva take lepe zvezde.
Najsirsa je na pladnju,potem malce pokapljava s cim aromaticnim in namazeva s kostanjevo marmelado(lahko tudi gosta cokoladna krema),
nato pokrijeva z naslednjo ploskvijo tako,da se konice zvezde ne ujemajo(vmes,kako bi povedala-zamik) in spet namazeva.To lahko nadaljujeva do konca(ce je ljudi veliko) in dobimo tak krasen stolp.Lahko pa samo 2,3 plasti;ostali, nenarezani del zapres v original papir in drugic naprej.
Kupila sem najcenejsega …di Verona(pri ta najboljs sosedu) 500sit in tako pripravljen je zelo dober.
Tisto, s cimer sem primerjala Mishikino slastno pecivo s kandiranim sadjem
pa je Panforte di Siena(Krepak kruh,mocan kruh v smislu sestavin),samo da tam ni moke.
Bacek,ne pusti si vzeti poguma.Ce se ze lotis,ga naredi po pravem receptu in navodilih.Ce zelis,ti posljem. Racunaj,da vzhaja 8 ur,da bo “tapravi”.
Drugace ga raje kupi. Lep pozdrav Babi
Ojoj, Babi, to pa je vse že preveč italijansko, da bi tudi jaz znala izgovoriti :))). Ja, je pa res zanimivo, da so nekatera peciva veliko boljša kot domača – no, če že vsi tako prisegamo na “domaaaače” ;). Pa saj ni čudno: v tiste “industrijske” zadeve dajo toliko nekih dodatkov, ki naredijo pecivo bolj rahlo, pa bolj vzburijo brbončice na jeziku… Mora biti tu in tam kaj boljše, sicer bi bila to že sramota za živilsko industrijo :))).
Skoraj tako kot medenjaki… Prisegam na tiste, ki so najcenejši in jih kupim kar čez mejo v Hoferju. Ni je kuharice, ki bi naredila bolj slastne, bolj rahle… skratka boljše medenjake od tistih :)). Pa še časa in živcev mi je škoda ;9. Aja: zdaj okoli božiča pa sem v (hmmm, a lahko napišem kje?) Interšparu našla spekulatius, ki so tako dobri (kao njihov izdelek)…. Aja, da ne bo kdo rekel, da delam reklamo za eno trgovino ;): seveda kupujemo tudi v Merkatorju pa Tušu, Klaseku… (drugih večjih trgovin pri nas ni) :)))))).
Lp, mishika

Ne, tiste na “hostiji” pa kupim v Metroju… Mmmm so dobri. Jaz sem sicer mislila na take polnjene, v obliki srčka – res so mehki in dobri. Drugače pa hoferjeve poznam samo še tiste, ki so v obliki velikih zvezd, srčkov in prestic, pa so samo s čokolado obliti in so precej veliki – so tudi dobri kot šus (no, saj je večina stvari, ki jih tam kupim res okusna… ne vem zakaj).
Lp, mishika

Joj mishika, tile od Hoferja so res nesramno dobri. Mi ponavadi kupujemo tiste, mislim, da sadne, oblite s čokolado v okroglih prozornih plastičnih škatlah.
Ampak letos sploh še nismo uspeli priti do njih!
No, sedaj končno izgleda, da gremo v četrtek.
Panettone pa je tudi po mojem res boljše kupiti. Mi je zelo všeč način rezanja od Babi, ker mi smo ga vedno rezali tako kot torto in potem dobili ven kose čudnih oblik. Mislim, da pri znamki skorja ne moreš zgrešiti, čeprav mi ponavadi kupimo tistega ta roza, mislim, da Bauli.

ja tisti iz metroja so zelo podobni – sem jih jedla pri teti in mi je povedala da so iz metroja, jaz se na te trgovine gor ne spoznam niti malo…..ampak vem le za tiste od hoferja, ki so po zunanjosti čisto enaki hoferjevim, le da nimajo sladkornega obliva in so malo manj okusni (na žalost). Hvala vseeno!
lp zala

ce hocete imeti PRAVI panettone,kupite ga v italiji!!! tudi pri nas se ze dobijo uvozeni!! mislim,da se skoraj ne da narediti takega!!! osebno mi ni nic posebnega-je pa panettone!! odmislite vsa barvila in konzervanse…ce vam je vsec-ga kupite!!! /saj to se je 1-2x letno/ .!! moj moz ga obozuje,hci in jaz ga imava pa cisto radi !! lp petra
Zala in ostale,hej!
Bom napisala recept za Panettone(pa ne sedaj) po klasicnem domacem nacinu,da boste videle,da v njem nj nobenih dodatkov in bi moral biti krasen.Toda…1krat dve uri v mlacni pecici vzhaja najprej samo kvas zmesan z malo moke,potem 1 krat 2 uri isti kvas z dodatkom vode,
potem sirup iz medu,sladkorja in vode,potem rocno stepanje rumenjakov in jajca,potem zacnemo sele obdelovati testo,najprej s stepanjem(kdor je kdaj stepal sarkelj,ve kaj je to),potem obdelava testa z mesenjem,potem 8 ur vzhajanja,potem v pec,potem odpres pec in namazes povrsino z jajcem(ne smes vzeti iz peci),potem spaces do konca.
Zdaj pa razmislite!!!
Saj lahko naredite vse hitreje,pa bo dober jajcni kruh z rozinami in ne
Panettone. No,meni je pravi sarkelj po receptu z dunajskega dvora zelo vsec. To pa je ze druga pesem in tudi kar naporno!
Recept pa pride,ce ne zaradi drugega,da boste s cistejso vestjo kupile
tistega najboljsega v trgovini in da bo ta forum bozicno disal.
Saj ze disi!! Nismo malo prezgodaj zacele!?
Lep pozdrav Babi

Punce, kva ste dobre. Mene ste čisto zasvojile z branjem vašega klepetanja. A ni fino, ko lahko “prisluškujem”. Hvala vsem, spravljate me v dobro voljo, obenem pa v skomine, da bi kaj spekla. Panettone pa bom raje kupila, ker s kvašenim testom nimam dobrih izkušenj. Očitno sem preštorasta za to. Pa Bog pomagaj, tudi štorasti moramo živeti. Lep pozdrav Mica.
Mica,hej! Res je s tem panettonom cel dan dela.Ce bo kdo odlocen peci doma,bom napisala(je za celo stran). Z Bojko sva dvakrat delali in klofali
testo izmenicno.Ena bi skoraj staknila pjucnico,ker sva bili na koncu ze samo v majckah z naramnicami. Prehladili sva se pa obe in verjetno se testo zraven,ker rezultat ni bil Supeeer kot sva po tolikih mukah pricakovali. NIKOLI VEC!!! Lep pozdrav Babi