panna cotta
Panna cotta
Za 4 do 6 oseb:
0,5 l tekoče sladke smetane
(lahko tudi 0,3 l smetane in 0,2 l mleka)
125 g sladkorja (ali manj, tole je res sladko)
vanilin sladkorja
2 lista želatine
Želatino namočimo v vodi, da se napne. Smetano, mleko in sladkor zavremo, dodamo vanilni sladkor in razmočeno želatino. Mešamo, da dobimo popolnoma homogeno zmes. Nalijemo v modelčke, počakamo, da se zmes ohladi jo postavimo za nekaj ur v hladilnik.
Panna cotta:
1l sladke smetana
10 dag sladkorja v parhu
10 lističev želatine
marmelada, ali zmrzneni sadeži(maline, robice, jagode) eta kamnik
1/2 l sladke smetane + 10 dag sladkorja v prahu zavreš, odstaviš ter ohlajaš.
Namočiš 10 listov želatine in pustiš da nabrekn. Želatino ožameš in jo daš v kuhano in že malce ohlajeno sladko smetano. V tej smetani se želatina lepo razpusti. Ohlajaš naprej.
Preostale 1/2 l sladke smetane stepeš in vanjo vliješ ohlajeno kuhano zmes ter vse skupaj premešaš s penovko.
Še prej pripraviš plastične lončke , ki so primerni za piknik- 1 dcl in vanje vlivaš smetanovo zmes. Daš v hladilnik, pozimi lahko tudi na okensko polico, ker je dovolj hladno.
Ko postrežeš, plastične lončke malo pogreješ od strani pod vročo vodo in se pana cotta lepo zvrne na krožnik. Obliješ z marmelado, jaz pa ponavadi kupim etine zmrznjene sadeže , jih malo posladkam, prevrem in z njimi prelijem panna cotto, Zelo , zelo okusno Poskusi in uspelo ti bo