Papirnate posodice za slaščice…
ali smejo v pečico?
Danes sem dobila tako iskani recept za pire in zelenjavno-ribje mafine.
ker nimam modelčkov za mafine bi zmes dala kar na pekač v teh okroglih malo večjih posodicah, v katerih so ponavadi rumove krogljice ali pa mini tortice na kakšnih feštah. Upam, da vsete kaj mislim? Kupi se jih v navadni trgovini v škatljici notri pa je ogromno teh posodic.
Bi vzdržale temperaturo 200 stopinj 20 minut in ali so sploh primerne za v pečico?
Hvala za odgovore in lp
;O)))
Saj tudi je dobro!!
Itak pa pri nas jemo ribe vsaj 1x na teden ( pa nismo Primorci ) in tudi zelenjavo imamo vsi zelo radi.
Pri vsej zadevi sem se najbolj namatrala, ko sem iskala bučo ;)) in sem jo na koncu čisto slučajno našla v Šiški v hipermarket M na oddelku z biološko pridelano zelenjavo.
Sicer sem recept kopirala že v spodnjem postu, pa vseeno to rada naredim še enkrat,
Spodaj pod tem receptom pa kopiram pe recept za sladico, ki smo jo jedli včeraj pri nas. Priporočam oboje in DOBER TEK!!!!
Lep dan želim
Evo oba recepta ( pa lahko poročate kako vam je uspelo in bilo všeč vam in vašim jedcem! )
ZELENAJVNO RIBJI MAFINI NA BUČNEM PIREJU
SESTAVINE: 20 dag blitvinih listov, 20 dag fileja bele ribe, 10 dag mladega kravjega sira, 1 jajčni beljak, poper, sol, sveža zelišča, polovica oranžne buče, oljčno olje
PRIPRAVA: blitvo operemo pod tekočo vodo, ribji file operemo v slani vodi. V mešalniku zmešamo zelenjavo, ribo in nariban sir. Po želji začinimo s soljo, poprom in svežimi zelišči. Dodamo tudi žlico ali dve oljčnega olja. Beljak stepamo posebej in ga nežno vmešamo v pripravljeno maso. Vse skupaj nalijemo v modelčke za mafine in pečemo v ogreti pečici 20 minut na 180 stopinj C. Med tem na oljčnem olju malo podušimo na kocke narezano bučo, da se nam zmehča. Dodamo malo soli in ščepec popra. Ko je mehka tudi lupina, si pripravimo bučni pire. Postrežemo ga s toplimi zelenjavno-ribjimi mafini.
SLADICA iz KAKIJA: ( lahko uporabiš tudi jabolka ali narezano suho sadje )
Sestavine:
– 2 dl pšeničnega zdroba
– 2 dl rjavega sladkorja
– 2 dl polnovredne ali kakšne druge moke
– nekaj zrn morske soli
Vse te sestavine med seboj zmešamo in presejemo skozi cedilo. Polovico zmesi stresemo v porcelanast pekač, namazan z kvalitetnim oljčnim oljem.
Na zmes narežemo ( polijemo ) zrel kaki ( ali drugo sadje ), če želimo ga malo posladkamo in odišavimo z vanilijo.
Sadje potresemo z drugo polovico zmesi.
Po želji naredimo več tankih plasti in na vrhu je lahko tako sadje kot zmes – pač po želji.
Vse skupaj prelijemo s prelivo, ki ga naredimoiz 3 dl mleka, 1 dl kvalitetnega olivnega olja in dveh jajc.
Mleko in olje lahko nadomestimo z 4 dl tekoče sladke smetane.
Damo v hladno električno pečico in pečemo 45 minut na 200 stopinj.
Mmmm in dober tek. ;)))
Morda še nasvet, da bo otrokom ta jed morda še malo bolj zanimiva.
( Videno na TV )
Bučin pire, ki je močno oranžne barve ( bogat z beta karotenom ) razporedimo na sredino krožnika in damo dva do tri mafine na vrh pireja. Kot neke rožice zelene barve.
Zadeva je tako že na pogled še slastnejša.
Toliko in upam, da boste uživale tako ob pripravi kot potem, ko bo jed že na krožniku in trebuščku.
Lep dan