Paradižniki za ozimnico
Paradižnik mi je letos res dobro obrodil. Že nekajkrat sem kuhala paradižnikovo mezgo. Jaz jo delam po postopku, ki mi res ne vzame veliko časa. Paradižnik najprej operem, nato ga očistim in zrežem na koščke in prekuham, da se zmehča. Nato ga zmeljem najprej s paličnim mešalnikom in nato še skozi pasirko. Gre zelo hitro, saj v grobem zmelje že palični mešalnik, na pasirki ostanejo samo še olupki. Nato mezgo še malo prevrem, dodam malo soli, malo sladkorja, par listkov bazilike za boljši okus, ohladim in dam v majhne plastične lončke. Pokrijem z alu folijo in dam v skrinjo. Kozarčke zložim na poseben pladenj ali pa kar na pekač, da čimprej zmrzne in se ne razlije.
Češnjevec pa shraniš v suh in hladen prostor.
Ali kdo samo opere in nareže paradižnik in jemlje ven po koščkih?
Jaz. Narežem in zamrznem majhne porcije – dam v vrečko in potem te vrečke v večjo plastično posodo pa v skrinjo. Ko je enkrat zamrznjen, ne moreš ločiti koščkov, če prej malo ne odtajaš, kar pa ni dobro. Zato majhne porcije. Nekaj imam tudi zelo majhnih plastičnih posodic, kamor pospravim paradižnik. Češnjevec pa zamrznem na pekaču in potem pospravim v vrečko in v skrinjo.
Sestra zmeraj skuha mezgo. Samo meni se ne zdi praktično. Če imaš še tako majhne kozarčke, ponavadi ne porabiš takoj iste količine, ampak žlico ali dve – in meni potem splesni, tudi v hladilniku. Tako pa jemljem iz skrinje tiste male paketke, odtajam, zmeljem v mešalniku in to je to.
Jaz paradižnik operem, narežem na koščke in počasi kuhamo. Navadno doda potem se začimbe -malo sladkorja, soli, kdaj tudi baziliko. Paradižnik kuham kar nekaj časa (da postane bolj gosto), nato vse skupaj zmiksam s paličnim. Ker se kuha malo dlje časa, tudi olupki hitro razpadejo. Potem vse skupaj ohladim in vlijemo v vrečke za ledene kocke. To potem zmrznem in kasneje jemljem ven po kockah.
Cesnjevega lahko zamrznes celega in jih potem porabis vsakokrat po nekaj, kadar rabis glih cisto malo paradajza, npr namesto na kocke narezanega velikega.
Za omako ali mezgo je dobro paradajz olupit, ali pa potem prepasirat. Najhitreje gre tako, da ga fliknes v vrelo vodo za pol minute, hitro ohladis in gre olupek sam dol. Potem ga na grobo narezes, malo posolis, das v cedilo za makarone, pokrijes s krpo in pustis vsaj uro ali dve, da odtece odvecna voda. Skuhas do zelene gostote in zacinis po okusu. Ce hoces gladko omako, jo zmeljes ali prepasiras. Vroco shranis v kozarcke. Zdrzi vsaj do naslednje sezone. Ce rabis manj kot kozarcek, je najlazje preostanek zamrzniti.
Tako tako, ravno predvčerajšnmim skuhal paradajz. S paličnim mešalnikom zmiksal v nulo, ni nobenih olupkov, dodal sol, ki je konzervans in ob občasnem mešnaju kuhal tako dolgo, da je primerno gosto. Vlil v kozarce in to je vsa umetnost. Če bom imel kaj placa, bom pa še surove dal v zamrzovalnik, jim tudi nič ne manjka.
Razlog je zgolj estetske narave.
Dober palični lupino tako zmelje, da moraš koščke iskati z lupo. Poleg tega s pasiranjem odstraniš dragocene prehranske vlaknine.
[/quote]
Ne bo držalo. Razlog za pasiranje je v tem, da pri tem v salso zaide manj zračnih mehurčkov kot pri miksanju na visokih obratih. Zaradi zraka v konzervi lahko, kot vemo, pride do fermentacije.
Enak princip kot pri polžastem sokovniku…
Razlog je zgolj estetske narave.
Dober palični lupino tako zmelje, da moraš koščke iskati z lupo. Poleg tega s pasiranjem odstraniš dragocene prehranske vlaknine.
[/quote]
Ne bo držalo. Razlog za pasiranje je v tem, da pri tem v salso zaide manj zračnih mehurčkov kot pri miksanju na visokih obratih. Zaradi zraka v konzervi lahko, kot vemo, pride do fermentacije.
Enak princip kot pri polžastem sokovniku…
[/quote]
Če se ti pri miksanju peni, zamenjaj mešalnik. Z mojim ni nikakršnih mehurčkov. Do fermentacije pa v sterilnem okolju ne more priti. Sem vkuhal dobesedno na stotine steklenic in niti ena se ni pokvarila. Brez soli in konzervansov.
Imam nekaj načinov, ki jih uporabljam prosto po navdihu.
Paradižnik operem, odstranim peclje, kakšnega prerežam in kuham v picapen-u da razpade, prepasiram s pasirko (nikoli ne miksam) zaradi grenkega okusa, ki ga pustijo semena. Pokuham do želene gostote in potem, če zmanjka prostora v skrinji vložim v kozarčke in pasteriziram. Na podoben način skuham tudi omako.
Paradižnik narežem na koščke (semena proč) in jih vložim v kozarčke in to pasteriziram.