Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Paradižniki za ozimnico

Paradižniki za ozimnico

Dobila sem kar precej paradižnikov in bi jih rada spravila za ozimnico. Nekaj je tudi češnjevca … Kaj mi priporočate?
Glede mezge pa me zanima, če jo lahko naredim kar z olupkom? Ali kdo samo opere in nareže paradižnik in jemlje ven po koščkih?

Paradižnik mi je letos res dobro obrodil. Že nekajkrat sem kuhala paradižnikovo mezgo. Jaz jo delam po postopku, ki mi res ne vzame veliko časa. Paradižnik najprej operem, nato ga očistim in zrežem na koščke in prekuham, da se zmehča. Nato ga zmeljem najprej s paličnim mešalnikom in nato še skozi pasirko. Gre zelo hitro, saj v grobem zmelje že palični mešalnik, na pasirki ostanejo samo še olupki. Nato mezgo še malo prevrem, dodam malo soli, malo sladkorja, par listkov bazilike za boljši okus, ohladim in dam v majhne plastične lončke. Pokrijem z alu folijo in dam v skrinjo. Kozarčke zložim na poseben pladenj ali pa kar na pekač, da čimprej zmrzne in se ne razlije.
Češnjevec pa shraniš v suh in hladen prostor.

V koliko vode ga skuhas in ali potem vso to vodo odlijes?

Ali kdo samo opere in nareže paradižnik in jemlje ven po koščkih?

Jaz. Narežem in zamrznem majhne porcije – dam v vrečko in potem te vrečke v večjo plastično posodo pa v skrinjo. Ko je enkrat zamrznjen, ne moreš ločiti koščkov, če prej malo ne odtajaš, kar pa ni dobro. Zato majhne porcije. Nekaj imam tudi zelo majhnih plastičnih posodic, kamor pospravim paradižnik. Češnjevec pa zamrznem na pekaču in potem pospravim v vrečko in v skrinjo.

Sestra zmeraj skuha mezgo. Samo meni se ne zdi praktično. Če imaš še tako majhne kozarčke, ponavadi ne porabiš takoj iste količine, ampak žlico ali dve – in meni potem splesni, tudi v hladilniku. Tako pa jemljem iz skrinje tiste male paketke, odtajam, zmeljem v mešalniku in to je to.

Jaz paradižnik operem, narežem na koščke in počasi kuhamo. Navadno doda potem se začimbe -malo sladkorja, soli, kdaj tudi baziliko. Paradižnik kuham kar nekaj časa (da postane bolj gosto), nato vse skupaj zmiksam s paličnim. Ker se kuha malo dlje časa, tudi olupki hitro razpadejo. Potem vse skupaj ohladim in vlijemo v vrečke za ledene kocke. To potem zmrznem in kasneje jemljem ven po kockah.

Skuhano mezgo v velikosti porcije DIREKTNO v plastično vrečko (EUROSPIN).,ker je malo debelejša in direkt v zamrzovalnik.
Ne komplicirajte!

Jaz mezgo kuham tako, da paradižnike prerežem na pol, dodam par strokov česna in baziliko. Skuham in zmiksam v mikserju. Nalijem v lončke in v skrinjo.

V koliko vode ga skuhas in ali potem vso to vodo odlijes?
[/quote]

Kakšne vode? To se hecaš, ne?

Cesnjevega lahko zamrznes celega in jih potem porabis vsakokrat po nekaj, kadar rabis glih cisto malo paradajza, npr namesto na kocke narezanega velikega.

Za omako ali mezgo je dobro paradajz olupit, ali pa potem prepasirat. Najhitreje gre tako, da ga fliknes v vrelo vodo za pol minute, hitro ohladis in gre olupek sam dol. Potem ga na grobo narezes, malo posolis, das v cedilo za makarone, pokrijes s krpo in pustis vsaj uro ali dve, da odtece odvecna voda. Skuhas do zelene gostote in zacinis po okusu. Ce hoces gladko omako, jo zmeljes ali prepasiras. Vroco shranis v kozarcke. Zdrzi vsaj do naslednje sezone. Ce rabis manj kot kozarcek, je najlazje preostanek zamrzniti.

Aja… pripravljen odcejen paradiznik skuhas tako, da ga streses v pisker in postavis na stedilnik. Nobena voda ne gre zraven, ker je ze sam spusti vec kot dovolj in ravno to mora povreti.
Nikoli si ne bi mislila, da je treba to posebej povedat, ampak ocitno… ja.

Paradajz kuham, da začne razpadati, zmiksam s paličnim, vlijem v sterilizirane steklenice in zaprem s kronskim zamaškom. Nič dodatkov in brez precejanja. Če imaš veliko paradajzov nimaš časa za kompliciranje. Začiniš itak ob uporabi.

Ma kakšno cedilo in pasiranje. Mikser zmelje vse olupke.

Tako tako, ravno predvčerajšnmim skuhal paradajz. S paličnim mešalnikom zmiksal v nulo, ni nobenih olupkov, dodal sol, ki je konzervans in ob občasnem mešnaju kuhal tako dolgo, da je primerno gosto. Vlil v kozarce in to je vsa umetnost. Če bom imel kaj placa, bom pa še surove dal v zamrzovalnik, jim tudi nič ne manjka.

Lahko jih pa sušiš in potem daš v olivno olje, če so ti taki všeč. Samo ne češnjevcev, bi znala ostat samo lupina. Kakšno bolj mesnato sorto.

Italijani, ki so mojstri paradižnikovih sals, vedno pasirajo. Ne vkuhavajo pa po 3 kile paradajza, pač pa po 50 ali 100 kil naenkrat.

Razlog je zgolj estetske narave.
Dober palični lupino tako zmelje, da moraš koščke iskati z lupo. Poleg tega s pasiranjem odstraniš dragocene prehranske vlaknine.

Dober palični lupino tako zmelje, da moraš koščke iskati z lupo. Poleg tega s pasiranjem odstraniš dragocene prehranske vlaknine.
[/quote]
Ne bo držalo. Razlog za pasiranje je v tem, da pri tem v salso zaide manj zračnih mehurčkov kot pri miksanju na visokih obratih. Zaradi zraka v konzervi lahko, kot vemo, pride do fermentacije.
Enak princip kot pri polžastem sokovniku…

[/quote]
Ne bo držalo. Razlog za pasiranje je v tem, da pri tem v salso zaide manj zračnih mehurčkov kot pri miksanju na visokih obratih. Zaradi zraka v konzervi lahko, kot vemo, pride do fermentacije.
Enak princip kot pri polžastem sokovniku…
[/quote]
Če se ti pri miksanju peni, zamenjaj mešalnik. Z mojim ni nikakršnih mehurčkov. Do fermentacije pa v sterilnem okolju ne more priti. Sem vkuhal dobesedno na stotine steklenic in niti ena se ni pokvarila. Brez soli in konzervansov.

Hvala za odgovore. Bi pa vseeno vprašala kako to, da je skoraj v vsem receptih na internetu, da se mora paradižnik olupiti??

Ker nekatere očitno olupki motijo. Jaz jih nikoli ne lupim.

Ker recepte pišejo take, kot so nekatere monklje. 🙂 A ga za v solato tudi olupiš? Če pa kuhaš kupljen paradižnik, ki je intenzivno škropljen, potem je pa res bolje da ga olupiš.

Kupljenega se pa itak ne splača vkuhavat. Ne cenovno ne časovno ni nobene koristi.

Pusti ti to, ne veš v kake daljave in višave vse lahko seže pamet monkelj. 🙂 Je potem domače. 🙂

Imam nekaj načinov, ki jih uporabljam prosto po navdihu.
Paradižnik operem, odstranim peclje, kakšnega prerežam in kuham v picapen-u da razpade, prepasiram s pasirko (nikoli ne miksam) zaradi grenkega okusa, ki ga pustijo semena. Pokuham do želene gostote in potem, če zmanjka prostora v skrinji vložim v kozarčke in pasteriziram. Na podoben način skuham tudi omako.

Paradižnik narežem na koščke (semena proč) in jih vložim v kozarčke in to pasteriziram.

New Report

Close