Paradižnikova mezga

Lahko ga olupite, očistite semen, narežete na drobne kocke, odcedite vodo in shranite v vrečke (po porcijah) ter zamrznete. Tako zamrznjen paradižnik sem uporabljala kar do marca naslednjega leta.
Lahko pa ga, tudi očiščenega, podušite na olivnem olju in čebuli, dodate začimbe (zelena, origano, majaron ali bazilika ipd). Dušite, dokler voda ne izpari. Nalijete vročega v vroče kozarce in zaprete. Pasterizirajte še v pečici, kot ostalo vloženo zelenjavo.
V vročih podnebjih paradišnik narežejo na krhlje, sušijo na soncu ter suhega vložijo v olivno olje.
Pozdrav.

Evo, pa še recept (preizkušen) za mezgo:
Potrebujemo:
1,5 kg zrelih paradižnikov
300 g čebule
2 nageljnovi žbici
2 lovorjeva lista
10 poprovih zrn
1/4 litra kisa
ščepec soli
75 g sladkorja
2 žlici mlete sladke paprike
košček feferona
Priprava:
Čebulo olupimo, sesekljamo. Paradižnike olupimo, odstanimo semenje in jih sesekljamo. Damo jih v kozico, dodamo čebulo, lovor, nageljnove žbice, poper, kis. Solimo in segrevamo, da zavre. Na majhnem plamenu kuhamo dobro uro, vmes večkrat pomešamo. Pretlačimo skozi cedilo, ali sesekljamo v mešalcu. Zlijemo nazaj v kozico in kuhamo toliko časa, da se omaka zgosti. Nato dodamo sladkor, feferon in papriko. Kuhamo toliko časa, da se skladkor raztopi. Damo v kozarce, jih zapremo in steriliziramo 20 minut.

Paradižnikova mezga – zelo enostavno in se ne pokvari:
paradižnik opereš, odsraniš tisti delček, ki je zraščen s pecljem, narežeš in daš v posodo in kuhaš, kuhaš, dokler voda ne povre. Ne dodajam začimb, le sol, ki je tudi kot konzervans. Lahko ga na koncu zmelješ s paličnim mešalnikom, vendar le-ta ne zmelje semen, zato priporočam pasirnik ali pa kar precejaš preko cedila in semena ostanejo na njem. Vročo mezgo vlij v vroče kozarce, zapri in počasi ohlajaj (zavij v deko).
Sigurno uspe. Jaz jo imam rada, ker lahko k vsaki hrani dodaš poljubne začimbe.
lp

prosim ženske, preberite, vedno preberite kaj kdo od vas prosi in pričakuje…tule je govora o PARADIŽNIKOVI M E Z G I……MEZGI, ne o kr neki-omaki….omake delamo za DOLOČENE jedi, MEZGO pa nasplošno in jo potem tudi lahko dodajamo različnim jedem, ker v njej ni začimb… a štekate..če nimate odgovora na zastavljeno vpršanje, ne pisat KR NEKI….OK??

dragi gurman,
mezgo sem naredila po krasno preprostem jerinem receptu.
Menim, da je zadeva uspela.
°jera°, hvala!
Punce so napisale tudi nekaj receptov za omakce – pa sem zelo vesela vsake dobre ideje.
Najverjetneje bom nekaj paradižnika tudi posušila in ga vložila v olivno olje – mnjami, Jamiejeva kuhinja, packanje in mozzarella…..
Hvala vsem prijaznim kuharjem.
Na mnoge kulinarične užitke!
Ali