paradižnikova omaka za čufte



Jaz na olju prepražim 4 žlice moke, pražim kakšno minutko (ne do rjavega, bolj do zlatega), dodam isto količino sladkorja in še malo pražim. Dolijem omako iz spasiranih paradižnikov (v Eurospinu stane 1 liter 55 centov — ta je meni najboljša, ker je dobrega okusa in konsistence). Po potrebi vodo. Solim in dam en mičken vegete, par ščepcev peteršilja.
Vedno dodaj 1 čebulo, prerezano na pol — za aromo! Ta naj se kuha poleg čuftov.
Omaka naj zavre, nato vanjo položi čufte, kuhaj do mehkega.
Če ti je preredka (pač odvisno, koliko vode boš dodala), lahko proti koncu še vedno narediš podmet. Po potrebi lahko dodaš še sladkor (kar not, v omako) oz. sol.
Dober tek!

Čuftke iz vseh strani popečem v višji posodi in jih pečene poberem ven. Nato prelijem čez maščobo od čuftov cel tetrapak paradižnikove mezge od merkatorja (pasirani paradižnik), malo posolim, dodam malce vode (recimo slab deciliter), 1/4 čebule v kosu, šopek peteršilja, zvrhano čajno žličko sladkorja, čajno žličko kisle smetane (ne zvrhano, samo toliko, da malce posvetli). Pustim, da zavre, nato kuham na malem ognju še 5 minut. Nato dam nazaj not še čufte in zalijem še z malo vode (manj, kot prej) in pustim, da se čufti še zmehčajo. Po kakšnih 10 minutah pajsanja čuftov izklopim in poberem ven čebulo in peteršilj, omaka pa postane precej gosta (gostejša od prvotne pasirane iz tetrapaka). Če imam doma suhe paradižnike, kuham zraven še en krhelj za aromo.
Taka omaka je odličen približek tiste, ki smo jo jedli v OŠ in tudi naši otroci pravijo, da je v vrtcu/šoli skoraj enaka. Poližemo jo pa do zadnje kaplje

A čufte imaš že? Samo omaka?
Potenstaš na olju sesekljano čebulo, malo (malo žličko) sladkorja in zaliješ z vodo. Nato dodaš paradižnikovo mezgo iz tube – po občutku (pol deci) ali pelate. Lovor pa še ščepec bazilike in timijana.
Če nimaš, nič hudega. Flikneš noter še knorr kocko in malo pokuhaš na mini temperaturi.
Nato dodaš čufte in zaliješ, da so pokriti s tekočino in kuhaš (zmerno) še ene 10 minut.
Nato pa žlico moke zmešaš z vodo in vliješ v omako. Kuhaš še ene 10 minut in TO JE TO!!


Jaz tako:dam v literski lonec kuhat par strokov česna,čebulo prerezano na pol,lovorev list,majaron,timijan,origano,1klinček,malo cimeta v kosu,1 jušno kocko,jušno zelenjavo.
V posodi na olivnem olju stopim pol žličke sladkorja,da karamelizira,potem dam žlico moke,mešam,da da od sebe prijeten vonj,zalijem z mezgo iz tetrapaka,malo žličko rdeče sladke paprike,mešam,zalijem čez cedilo z juho,ki sem jo kuhala z začimbami in prevrem.
To polijem čez pečene čufte.Zraven obvezno pire krompir in zelena solata.
Dober tek
In v čem je problem, Topsy? Saj zraven pa jemo kruh, ki je, neverjetno, tudi iz moke.
Za paradižnikovo omako dam na olivno olje žlico ali dve moke in žličko ali dve sladkorja. Na hitro segrejem in zalijem s pasiranim paradižnikom (1/2 litra, znamka ni pomembna) in vodo ali z mešanico mezge in vode. Solim, dodam lovorov list, cel strok česna in ščepec majarona. Ko zavre, prilijem kake 1/2 dl mleka, premešam, naložim čufte in jih počasi kuham. Proti koncu poskusim omako in po potrebi popravim (zgostim, razredčim, dosladkam, dosolim…). Česen in lovor na koncu poberem ven.

Prepražim žličko cukra, gor vlijem pasiran paradižnik ali celo mezgo z vodo, posolim dodam muškatni orešček, kak klinček (včasih še en lovor). Znamke paradižnika različne, prav tako različnih oblik od mezge, pasiranega, pelatov, ki jih zmiksam s paličnim, svežega olupljenega in pasiranega. Moke, čebule drugih začimb ne uporabljam, ker že čufte poporam in solim. Če namečem timjan, majaron, preveč prekrijem paradižnik.



V vodo (približno pol litra) dam čebulo in timijan ter pustim da zavre, potem precedim. Naredim prežganje iz olja in moke, dodam paradižnikovo mezgo, premešam, da ni grudic, vlijem odcejeno vodo v kateri sem prej prevrela čebulo in timijan, premešam, da ni grudic, malo solim, sladkorja pa dam malo več, pač po okusu. Pustim, da se zgosti in zavre in omaka je končana.




Na žlici olja popražim žlico sladkorja in 2 žlici moke. Potem pa notri ali paradižnikova omaka iz domačih svežih paradižnikov, ali ena konzerva pelatov ali pa tričetrt tube, zalijem z vodo.
Pokuham, notri gredo popečeni čufti. Nikoli jih ne dam kar surove notri, spustijo mesni sok, ki uniči omako.
Niso pa v tem času sveži paradižniki nič bolj zdravi od zamrznjene omake ali mezge. Dejansko so občutno bolj zanič. Kdor v tem času kupuje in uživa ob svežih paradižnikih, očitno še nikoli ni poskusil domačega poletnega z vrta.
A ti ves, da je med prezgano moko in moko v krugu za telo razlika?
Vse imate polna usta zdrave hrane, pa brez mesa, pa oh in sploh.
Potem pa ne znate zgostit ene omake brez moke, sladkorja, da ne govorim o tem, da dodajate ketchup, pa vegeto, kocko….
A kdaj preberete sestavine na teh zadevah?
Seveda se da poleti iz domacih paradiznikov naredit omako, ki se jo shranjuje v koazrcih ali pa zmrznjeno v lonckih. Ampak je treba to naredit v naprej, ko so paradizniki siroko dostopni ali na vrtu ali pa na trznici.
In ne, za v omako za cufte, sarme, filane paprike in ostale zadeve ne dajem moke in ne kocke in ne vegete.

Paradižnikova omaka, ki je osnova za vse jedi:
na oljčnem olju popražim malo čebule (če ima kdo težave z želodcem je boljša izbira česen), dodam paradižnikovo mezgo (poleti jo nakuham za celo leto), sol, poper, pikico rdeče paprike in ščepec sladkorja. Ja tudi sladkor paše v osnovni recept za paradižnikovo omako. Če je paradižnikova mezga iz trgovine sladkor ni potreben saj ga že dodajo za konzerviranje. Ena najbolj zdravih prehranjevanj je mediteranska prehrana in če pogledamo njihov recept za paradižnikovo omako je tam tudi sladkor. Od začimb pa samo listek bazilike. Paradižnikova omaka ne potrebuje ničesar drugega zato, da je dobra. Če ima pa kdo kakšno začimbo še posebej rad jo pa seveda doda. Ampak je v bistvu škoda saj, če povsod uporabljamo iste začimbe potem so si okusi jedi čisto preveč podobni.
Moka. Ta je v paradižnikovi omaki čisto odveč, nepotrebna in nobena dobra kuhinja je dejansko ne uporablja. Ne bom pa trdila, da je tako grozno škodljiva kot se to skuša predstaviti. Če uporabimo sem pa tja kakšno žličko ne bo čisto nič narobe. Nekateri pač golaža brez moke ne marajo. O okusih se pa menda ne debatira Bistveno pa je, da se moke ne doda čisto na koncu ampak jo v jed dodamo pravočasno zato, da se tudi moka pokuha. Ker moka, ki ostane surova je za želodec škodljiva. Ker pa moke pojemo več kot preveč dandanes jo je mogoče fajn malo zmanjšat in je dejansko ne uporabljat tam kjer to ni potrebno in recimo paradižnikova omaka je ena taka jed kjer je moka povsem odveč.
Pa mogoče še namig za polnozrnato moko. Ta še zdaleč ni tako zdrava kot se jo prikazuje razen, če ne živimo ravno zraven mlina. Vse kar ima bolj zdravega obstane v njej namreč izjemno kratek čas in ima smisel le, če jo tik pred kosilom zmeljemo in takoj uporabimo. Kasneje je pa za želodec veliko težje prebavljiva in je njena uporaba nesmiselna. Pišem za belo moko seveda, ki jo pa lahko menjama za kaj drugega in potem dobi vse skupaj malo večji smisel.
Vegete in podobnega ne bom komentirala. To ne spada v zdravo prehrano in dejansko uniči tisti pravi okus jedi saj vsebuje preveč ojačevalcev okusa. Sem pa tja res ne bo povzročila nobene škode ampak dejansko ob vseh možnosti svežih začim ali posušenih začimb ne vidim smisla v njeni uporabi. Enako velja za kocko. Skuhaš lonec juhe, malo bolj močne po možnosti in jo zamrzneš v posodicah za led. Pa imaš kocke za celo leto.