paradižnikova šalsa
Salsa je po italijansko, šalša pa po primorsko.
Prvo moraš imeti prave paradižnike, najraje pelate in morajo biti fajn zreli. Jih opereš, očistiš in daš na pol. V velik lonec daš malo vode, nato narezane paradižnike, morajo zavreti in jih kuhas toliko časa, dokler niso mehki. Nato jih odcediš, jaz shranim sok. Fajn je, če imaš tisto ta pravo italijansko napravico za pasirati, lahko je tudi tista okrogla. S prvo napravo moraš prepasirati vsaj 3x, raje še večkrat.
Nato poprazis čebulo, zlijes gor šalšo, soliš, jaz dodam še malo zelene in bazilike. Ko je narejena, vlozis v kozarce.
Paradižnik operem, prerežem in malo stisnem ven seme. Nato ga pokuham, ko se dobro pokuha, ga zmeljem s pasirko, da se loči lupinica. Tako dobljeno tekočino ponovo prevrem in kuham, da izpari tekočina. Dodam sol in malo sladkorja. Ko je šalša skuhana, jo dam v čiste, tople kozarčke in zaprem s pokrovčkom. Lahko se jo da ohlajeno v lončke od jogurta ali skute, pokrije z alu folijo in da v skrinjo.
Tako skuhana šalša je predvsem dobra za na pašto,ali pa se jo doda h golažu.
Domače paradižnike operem, očistim in izrežem na kocke. Jih dam v velik lonec da zavrejo (občasno premešam) in kuham cca 30 min. Nato dam cedilo v lonec, paradižnike odcedim in pustim v cedilu pri miru 1 – 2 uri, da se večina vode odcedi v lonec. Čez uro – dve vrhnji del vode (prosojno) vržem, rdečo vodo (gosto) dam na stran. Ta čas paradižnike pasiram v italijanski pasirki (na najmanjše luknjice). Prepasirano dam v velik lonec in dodam tisto rdečo vodo. Ko omaka zavre, kuhaš še cca 30 min na manjšem ognju. Dam v steklene flaše (ki sem jih prej pasterizirala). zaprem, dam v lonec obrnjene na glavo, nalijem vodo in kuha, (ko zavre 30 min). Drži vsaj 6 – 8 mesecev.
Je brez soli, brez olja, bazilike… Uporabljam za kuhanje omake (takrat dodam čebulo, olje, sol…).
Moja mama takoj na začetku k narezanim paradižnikom doda čebulo, peteršilj, baziliko in vse skupaj pasira in pospravlja. Meni je volj všeč čist paradižnik.