Parga

Bila sem lani, na začetku maja. Priporočam!
Je lep kraj, hotelčki so večinoma vsi zelo blizu morja in plaže, sam center Parga pa je zelo luštkano mestece z ličnimi barčki, restavracijami in trgovinicami. Vsi hotelčki (vsaj kar jih je v ponudbi Slo. agencij) so toliko blizu centra, da se zvečer npr. da iti do mesta peš.
LP!

O Katka, to je bil pa daleč naaaaaaaajlepši dopust!!!!! Mmmmmmmmmmm, kar sanjam…
Sem ti kar skopirala z drugega foruma…
Ok, mi smo bili tam lansko leto, hčerka je imela dve leti in pol. Dol smo šli z ladjo, ki vozi iz Trsta 22 ur. Če bi šli z ladjo – obvezno kabina, sicer pa je pot prijetna. In po 22 urah in 1 uri vožnje z busom pridete v RAJ. Ampak res, ne pretiravam. Čudovito mestece, z dvemi zalivčki v obliki srčka, pravljične hišice, neverjetno prijazni domačini, odlična hrana…
Mi smo bivali v Vili Christiani. To je pritlična hiša z osmimi sobami. Vsaka soba ima balkonček, ki je kakšna pol metra od tal. Sobice resda niso kako velike, ampak na dopustu ne potrebujem kvadrature. Notri je je skupna kuhinja, kjer si lahko kaj malega skuhaš, mi smo tudi pekli ribe, pa palačinke, za hčerko sem kuhala zdrob, mlečni riž…imaš tudi hladilnik, mislim da jih je tam štirje hladilniki, torej je polovico tvojega. Lastniki, ki živijo v sosednjem objektu, so izredno prijazni, ustrežljivi, ne motijo tvoj mir, gospa in hčerka govorita angleško, gospod pa je venomer dobre volje, se smehlja…
Zajtrk je kontinentalen, to pomeni, svež kruh, s hrustljavo skorjico, maslo, marmelada, kava in sok. To je to. ampak, glede na to, da je zraven trgovinica, imaš hladilnik, si potem na mizo znosiš, kar ti srce poželi in pozajtrkuješ na terasi v senčki. Hiša stoji na velikem vrtu, obdana z limonovci, pomarančevci, cveti hibiskus, zelena travica, pod pomarančevci ležalniki, ponoči se prižgejo lučke, dve viseči mreži, tuš…romantično!
Do plaž Valtos e je cca. 100 m po ravnem, plaža je peščena – ne mivka, ne pesek. Glih tko, da je za potičke delat, pa ni svinjarije. V vodi je droben pesek, voda kristalno čista, topla, ni valov…edino kar ni, ni sence. Mi smo s seboj noslili šotorček za na plažo, pa ni nič pomagalo, ker je bila hči itak non-stop v vodi. Opoldne smo s plaže pobegnili, ker je bilo ulala vroče, sobe pa so bile prijetno hladne. Na plaži je tudi Tango klub, kjer je otroški bazenček s sladko vodo (otroci morajo obvezno imeti rokavčke). Tam torej komot posediš, ko se bitjece namaka v topli vodi, če pa tam kaj spiješ te fajn osolijo.
Zvečer greš ob obali do mesteca, potka je lepo tlakovana, malo gor v hribček in prideš pod trdnjavo…in potem, potem se ti odpre pogled na nekaj najlepšega, kar sem kdaj videla. Na eno stran zaliv Valtos s plažo, in na drugo pod tabo čudovito mestece, z ljubkimi hišicami, nešteto trgovinicami, lokalčki…joj, kako je lepo…
Do mesteca te lahko pripelje tudi čoln, ki stane 1 euro, vožnja traja 10 minut.
Glede ostale nastanitve pa takole, kar so pripovedovali ostali: studii Diogenis in aleksis sta na klančku, z otroci za moje pojme nemogoče. En hotel je v samem središču, kjer ni zelenja, tudi za ljudi brez otrok, potem je pa še hotel Ahileo (nekja takega). Luškan hotelček, samo lani so urejali kanalizacijo in je bilo skozi celo hotelsko plažo speljanih cel kup cevi. kako je letos, ne vem.
Uh, kako sem se razpisala. Mi smo bili tam 3 tedne, kjer sva se z možem ponovno zaljubila. Če te še karkoli zanima, ti se kar javi.
Mi gremo letos sigurno spet v Pargo!
papa, metuljčica

Metuljčica hvala za izčrpen odgovor. Kot vidim te je Parga povsem očarala.
Midva se tja odpravljava julija. Bivala bova v hotelu in sicer bova imela nočitev z zajtrkom. Ker ne bova imela možnosti priprave hrane me zanima kakšne so cene hrane in pijače v gostilnah.
Ste se udeležili kakšnega izleta? Ali so v bližini kakšni bolj samotni zalivčki?
Hvala za odgovore,
Katka

Parga je zares zelo lepa, ceprav turistično zelo obljudena, velja za eno od slovenskih kolonij v Grciji. V Pargi so težke face, ker so zavrnili milijone evrov velike ponudbe za izgradnjo ogromnih hotelskih kompleksov. Prisegajo na manjše v tradicionalnem slogu zgrajene hiše.
Svetujem izlet na otok Paxos in Antipaxos. Iz Parge stane okrog 20 evrov dnevni izlet, iz Igoumenitse pa vozi trajekt za 7 evrov po osebi. Avto je pa zelo drag.
lp
oz
Parga, zares zanimiv in prekrasen kraj z super kampi, plažami,prelepimi ozkimi ulicami, ne prevelika , ne premajhna, kraj kamor se vedno vračam, čeprav nisem imel samo lepih izkušenj, ampak so me edinokrat v vsej moji tridesetletni popotniški dobi edinokrat zelo profesionalno okradli. Še dobro, da je to bil zadnji dan, ker smo se naslednji da vkrcali na ladjo in domov. Bili so pa vsaj pošteni lopovi, ki so iskali samo denar in nič drugega, tega pa je bilo zaradi štirinajst dnevnega potepanja po Grčiji bolj malo. nasvidenje Parga čez par mesecev.
lp
dani

Ojla!
Glede komarčkov – jih je pa res kar precej, vsaj tle, kjer smo bili mi. namreč v samem zelenju pod grički. V slo. smo že kupili Baygon za v vtičnico in je pomagalo.
Cene pa…recimo v restavraciji so cene nekako na ravni Portoroža. Malenkost dražje, a ne tako, da si ne bi mogel privoščiti, mi smo šli ven jest skoraj vsak dan, trije za dobro večerjo od 20-30 eurov.
Trgovine s špecerijo pa so mnogo dražje. Mleko 1 euro, plastenka vode prav tako, drago meso…v bistvu, moje mnenje sicer, da se ti cenovno bolj splača iti ven jest, kot pa sam nekaj pacat in kuhat.
Skartka, če greste tja na dopust, ti resnično ne bo žal. Mi gremo letos julija z avtom na ladjo, pa čolnič, ker okoli so čudoviti zalivčki, dostopni le z morja.
Papa, pa Miho pozdravi!!!
Petra

Kaja, a vam zaščitna sredstva ne pomagajo? V kakšni obliki pa se pokaže alergija? Recimo, ko smo bili zvečer v mestu, tam ni ne duha ne sluha o komarjih, potem, ko smo prišli v hotelček, pa na teraso, seveda imaš prižgano luč, pa prišibajo. V sobi sva pa z možem prakticirala tako, da ko smo prišli z mesteca nazaj, sva še v temi v sobi zaprla vrata na balkonček, rolete dol, potem sva pa prižgala luč. In ko smo se spravili spat, sva ugasnila luči in odprla okno. Pa pokrit si. Res, ne moreš verjet, čez dan 35 stopinj, ponoči pa te prav hladi, ker je toliko zelenja in vode okoli. No, pa Baygon, pe še namazat po telesu…
Samo verjamem, je pa hudič, če je alergična, saj moja hčerkica, ki je lani imela 2.5 leti, se je včasih tudi tako praskala, ker kakšen komarček se je pa le pretihotapil.
papa