parkirišče v bloku
Pozdravljeni,
sem lastnica stanovanja v bloku, ki je bilo izgrajeno 1985 leta. Parkirišče ni bilo narejeno zaradi tega, ker je zraven bloka privat hiša, ki je bila predvidena za rušenje. Občina je lastnikom ponudila drugo namestitev vendar se lastniki nikoli niso izselili.Zaradi tega naš blok nima urejenih parkirišč za stanovalce, tudi urejenega dovoza do bloka ni. Pri gasilski intervenciji ni možno priti z gasilskim avtom na dvorišče ( v grlu me stisne če le pomislim, da bi kdaj rabili gasilsko pomoč ).
Pred dnevi sem zasledila iz uradnega lista 125\2003, da mora investitor zagotoviti za vsakega etažnega lastnika 1,5 parkirni prostor pred blokom ali poiskati ustrezno parkirišče max.200 m od bloka.
Velja ta zakon samo za novo izgrajena stanovanja ali tudi za nas? Kaj lahko še naredimo, v bloku je 30 stanovanj in nimamo nobenega parkirišča, občina je večino parkirišč spremenila v plave cone ?
hvala za odgovor in lepo pozdravljeni
Pri novih stanovanjih mora investitor upoštevati predpise. Prav tako gradbenega dovoljenja ne bi smel pridobiti, če nima zadostno število parkirnih mest. Drugače pa je pri starejših večstanovanjskih stavbah, ki so bile grajene še v prejšnjem sistemu, kjer je pogost pojav neurejeno pripadajoče zemljišče k stavbi. Za reševanje teh primerov imamo sedaj možnost, da lahko posamezni etažni lastnik vloži predlog za pridobitev pripadajočega zemljišča na nepravdni oddelek na sodišču. Razveselim vas lahko, da je 9.8.2011 začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi (ZVEtL-A); ki bo pospešil postopke. Postopek, ki ga peljemo v našem podjetju je, da najprej zberemo obstoječo dokumentacijo, ki se nanaša na stavbo in na podlagi le te predvidimo koliko pripadajočega zemljišča oz parkirišč pripada k stavbi. Nato pa pripravimo predlog, ki vsebuje že naše mnenje oz. vso dokumentacijo, da je ne pridobiva sodišče, saj bi se tako postopki le še zavlačevali.
Sicer bi pa potrebovali konkretne podatke (naslov ali katastrsko občino in parcelno številko), da bi lahko pripravili bolj natančn postopek.
lep pozdrav
Boštjan Trobiš, Geonep d.o.o.
Hvala lepa za odgovor,
če sem prav razumela bom sama težko spelala zadevo. Verjetno bi bilo lažje, da vsi etažni lastniki damo skupinsko vlogo vendar je problem, da niso vsi v bloku tudi lastniki stanovanj. Je zadosti 50% soglasje lastnikov ?Lahko upravljalca bloka pooblastimo, da naredi to za nas?
lepo pozdravljeni
Forum je zaprt za komentiranje.