Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Parodontoza

Parodontoza

Pred 2 mesecema sem izvedel, da imam začetek parodontoze. Pri starosti 35 let mi je bil to šok, saj sem (zaradi nošenja aparatov v mladosti) bil navajen na ščetkanje po skoraj vsakem obroku.

Sedaj je pred mano 1500 evrov vredno samoplačniško zdravljenje pri ustnem higieniku. Opremil sem se z vsemi možnimi pripomočki za ustno higieno. Najprej izvedem nitkanje, sledi medzobno ščetkanje (ozka in debelejša medzobna ščetka), običajno ščetkanje, dodatno čiščenje z električno ščetko, spiranje z ustno vodo. Ustni higieni po vsakem glavnem obroku tako namenim po 20 minut. Kljub temu opažam, da se mi na stikih zob-dlesen nabira zobni kamen, ki ob paradontozi ne pomeni nič dobrega.

Opuban in razočaran sem, ker vidim, da vse te moje ščetke, zobne nitke in ustne vode ne pomagajo. Marsikdo si zobe očisti 1x dnevno ali vsak drugi dan, pa takih težav nima. Lahko sploh kaj naredim, da nabiranje zobnega kamna upočasnim in pripomorem k zdravljenju parodontoze?

To, da si skrbel za ustno higieno kot norec, je morda naredilo več škode kot koristi, saj najbolj poškoduješ dlesni z nepravilno higieno, torej napačen način ščetkanja, pretrda ščetka in tako naprej. Tudi tole pretiravanje zdajle ti popolnoma nič ne koristi. Zdravljenje je denar vržen proč, ker ne glede na obljube, paradontoza ni ozdravljiva. Morda jo boš nekoliko upočasnil, a ne pričakuj čudeža. Žal. Prej ali slej te čaka neizbežno. Jaz sem izvedela za mojo pri istih letih kot ti in sem se odločila, da ne mislim biti suženj zobom, sploh če trajni uspeh ni mogoč. Normalno skrbim za ustno higieno (ščetkanje in nitkanje zjuutraj in zvečer) in to je to. Kadar me bo doletelo, me bo. Bom pač na protezi, jebi ga. Tako ali tako bom, le da imam na izbiro, ali do takrat zapravim kupe denarja (za brez veze), časa in živcev, ne.

Zobni kamen ti morajo odstraniti, tudi to je eden izmed razlogov za zadah, poleg tvojega problema. Najprej zobni kamen odstrani, potem bo šele higienik. Ki ti bo dal nadaljna navodila. Torej najprej zobar, pol pa higienik.

Ščetkaj si jezik, tam se nabere največ bakterij.

Električna zobna ščetka je brez veze, ščetkaj ročno in to s kvalitetno zobno pasto, npr. Sensodyne.  Po ščetkanju z zobno pasto si ščetkaj tudi z razredčenim eteričnim oljem limone, npr.

Tudi če skrbiš za dlesni ni nujno da zaleže če ne skrbiš tudi za jezik, zato  moraš poskrbeti tudi za jezik, sploh če nisi slinastega tipa in nimaš slinaste ustne votline.  Bakterije se najraje razmnožujejo v suhih ustih, slina je pomembna, pij veliko tekočine da je sline dovolj.

Iz izkušenj ti povem,da tista operacija nebo nič pomagala.Mogoče boš obdržal svoje zobe kakšno leto več in to je to.Ker ti niti dlesni ne bodo mogli odpreti toliko,da ti bodo vse ven počistili.Ali je to samo operacija,kjer ti dlesni krčijo?

Jaz sem spomladi zmetala vse zgornje ven,zdaj imam protezo.Ja,pri 40-tih imam protezo zgoraj in mi je žal,da nisem to že prej naredila.Ker z protezo lahko bolje grizem kot sem pa prej z svojimi zobmi.Tudi me ne moti več,odstranim si jo 2x/dan da jo očistim in si umijem dlesni.

Razmišljam,da si bom še odspodaj dala protezo delat,ker so me tudi spodnji začeli matrat

Zobni kamen sem letos odstranjeval že 2x in vsaj še 1x ga bom moral. Vendar pa obiskovanje zobozdravnika ni rešitev – cilj je skrajšati interval takih obiskov.

Zdravljenje seveda ne more popraviti škode, ki jo je naredila parodontoza. Cilj zdravljenja naj bi bil čiščenje korenin, odstranjevanje oblog itd. in s tem zaustavitev poglabljanja medzobnih žepkov (torje parodontoze).

Vsak zobar, ortodont, higienik bo rekel, da je treba odstraniti mehke obloge preden se spremenijo v trde (zobni kamen) – od tu moje čiščenje po vsakem glavnem obroku. Če temu ni tako, kdo se iz koga dela norca? Zakaj tako poudarjajo ščetkanje, če se s tem ne da preprečiti nabiranja oblog?

Odgovor na objavo uporabnika
SlabZob, 20.08.2023 ob 21:14

Zobni kamen sem letos odstranjeval že 2x in vsaj še 1x ga bom moral. Vendar pa obiskovanje zobozdravnika ni rešitev – cilj je skrajšati interval takih obiskov.

Zdravljenje seveda ne more popraviti škode, ki jo je naredila parodontoza. Cilj zdravljenja naj bi bil čiščenje korenin, odstranjevanje oblog itd. in s tem zaustavitev poglabljanja medzobnih žepkov (torje parodontoze).

Vsak zobar, ortodont, higienik bo rekel, da je treba odstraniti mehke obloge preden se spremenijo v trde (zobni kamen) – od tu moje čiščenje po vsakem glavnem obroku. Če temu ni tako, kdo se iz koga dela norca? Zakaj tako poudarjajo ščetkanje, če se s tem ne da preprečiti nabiranja oblog?

Ker boš s tem vsaj karies preprečil. Saj nočeš še tisto bogo zobovje, ki ga imaš, kar naprej zdravit in popravljat zaradi zobne gnilobe, kajne?

Jaz sem ravno zadnjič gledala cene – montaža zobnega implantanta stane tudi do 2 jurja. Zdravljenje in higiena te najbrš ne bosta rešila, če pa s tem dodatnih 10 let ohraniš svoje zobe, se mi zdi to uspeh. Tistega jurja in pol ni tako veliko, če vsem zobem podariš nekaj let. Bi raje odštel 2 jurja za en sam zob? Tudi proteza ima svoje slabe lastnosti in prej kot slej jo bo treba zamenjati…. Odločitev je tvoja! Vse dobro pri zdravljenju.

Naj ti zobar da napotnico za parodontologa.

Moj mi jo je dal dve leti nazaj, čakala sem eno leto, zdaj imam redne obiske, da mi očisti zobni kamen, ki se nabere pod plesnijo, pri enem zobu mi je naredila rezenjsko operacijo, da je sčistila do korenin.

Nisem imela nekih posebnih težav, le zobar je presodil, da je pri 50+ čas, da ne pogleda parodontologa, še posebej zato, ker imamo parodontozo v družini in sta oba starša bila pred 60 že s protezami.

odlocitev420, 20.08.2023 ob 22:15

Jaz sem ravno zadnjič gledala cene – montaža zobnega implantanta stane tudi do 2 jurja. Zdravljenje in higiena te najbrš ne bosta rešila, če pa s tem dodatnih 10 let ohraniš svoje zobe, se mi zdi to uspeh. Tistega jurja in pol ni tako veliko, če vsem zobem podariš nekaj let. Bi raje odštel 2 jurja za en sam zob? Tudi proteza ima svoje slabe lastnosti in prej kot slej jo bo treba zamenjati…. Odločitev je tvoja! Vse dobro pri zdravljenju.

Ni res 2000 na zob, oziroma ja, če delaš enega samega. Cene se razlikujejo in so odvisne od tega, ali delaš en zob, več zob, ali komplet vse zobe. On gotovo ne bo delal samo enega, ko bo moral, ampak vse. Sicer mora res računati na nekaj tisočakov, a nikakor ne 2000 za vsak zob. Se ti blede? 32 zob? Pa tudi če kakšen manj. In 2000 za vsakega? Redko kdo bi jih imel. Moj sodelavec je za komplet vse zobe dal 8000.

Samo glede čisčenja kamna bi imela eno vprašanje..nimam pretiranih težav in mi ga je zobozdravnica očistila samo enkrat, jaz ga niti porajtala nisem. Nekaj časa je bilo res super gledko potem pa po moje še slabše, bolj hrapavo. Enako sem opazila pri psu..do prvega čiščenja kamna recimo pri 7 letih nekje, se mu je počasi nabiral..trajalo je leta..po čiščenju v par mesecih enako al še slabše kot prej. Laično sem razmišlajala da pride po čiščenju vseeno sklenina bolj hrapava, poškodovana..ne vem. Se morda zato potem še hitreje lepi na zobe?? Kdo s podobno izkušnjo??

Motyka, 21.08.2023 ob 00:25

Samo glede čisčenja kamna bi imela eno vprašanje..nimam pretiranih težav in mi ga je zobozdravnica očistila samo enkrat, jaz ga niti porajtala nisem. Nekaj časa je bilo res super gledko potem pa po moje še slabše, bolj hrapavo. Enako sem opazila pri psu..do prvega čiščenja kamna recimo pri 7 letih nekje, se mu je počasi nabiral..trajalo je leta..po čiščenju v par mesecih enako al še slabše kot prej. Laično sem razmišlajala da pride po čiščenju vseeno sklenina bolj hrapava, poškodovana..ne vem. Se morda zato potem še hitreje lepi na zobe?? Kdo s podobno izkušnjo??

Odstranjevanje zobnega kamna naj ne bi poškodovalo zob (to poteka ultrazvočno). Problem je, da z leti zobje izgubljajo nek material in postajajo vse bolj dovzetni na kamen… tako kot lasje izgubljajo barvilo in postajajo vse bolj sivi. Če hodiš na redne kontrole in odstranjevanje kamna naj bi s tem preprečil oz. upočasnil nastanek gingivitisa in parodontoze. Prej kot slej pa se le-ta pojavi, samo vprašanje časa in tvojih navad, ali bo to pri 40ih ali pri 60ih.

Meni se je pojavila pri 60. letih in zdaj 7 let kasneje popolna proteza zgoraj in delna spodaj.

Ponavadi to traja 10 – 20 let. Začne se s kroničnim vnetjem dlesni, ki se v primeru nezravljenja razvije v parodontozo. Zaradi neodstranjenih zobnih oblog se dlesen začne odmikati od zob – zobje imajo vse manj opore. Če se v tej fazi odkrije parodontoza, se jo še da zaustaviti. Če pa se pravočasno ne odkrije, odmikanje dlesni napreduje in zobje kmalu postanejo majavi. Problem je, ker postopek slabšanja ni boleč in zobje ne hodijo k zobozdravniku, dokler ni prepozno. Dednost določa, kako hitro se bo nabiral zobni kamen. Hitrost nabiranja zobnega kamna pa določa, kdaj bo parodontoza dosegla kritično točko.

Zanimivo pri vsem tem je, da stroka ni odkrila načina za preprečevanje nabiranja zobnega kamna oz. nismo odkrili pripomočka (nadgraditev zobne ščetke) za odstranjevanje zobnih oblog kar doma. Namesto tega moramo hoditi k zobarju in poslušati, kako površno ščetkamo, čeprav dobro vemo, da niti brezhibno ščetkanje (kjer ščetka doseže) ne bo 100% obvarovalo pred nabiranjem oblog.

In žalostno je, da moramo vsa odstranjevanja oblog zob, pri zobnem higieniku, sami plačati, ker jih zdravstveno zavarovanje ne krije. Ali ima kdo kakšno rešitev za to?

Proti zobnemu kamnu in paradontozi pomaga le ena stvar.

Že Rimljani so vedeli.

https://www.ancient-origins.net/weird-facts/roman-urine-0016738

Oprosti – moj mož enako nori z čiščenjem zob – in ja prejšnji teden je zobozdravnik zagnal vik in krik…. parodontoza…

Prvo, kaj sem mu rekla, da naj neha glodat zobe, kot da nor in bo mogoče boljše.

Odpoved tv, 21.08.2023 ob 21:51

Oprosti – moj mož enako nori z čiščenjem zob – in ja prejšnji teden je zobozdravnik zagnal vik in krik…. parodontoza…

Prvo, kaj sem mu rekla, da naj neha glodat zobe, kot da nor in bo mogoče boljše.

Glodat, dobra

hah, 21.08.2023 ob 22:43

Glodat, dobra

Kaj pa če je glavni razlog genetika? V kolikor si to podedoval, po starših, se lahko mečeš po trepalnicah, pa ne bo efekta!

Plavi, 21.08.2023 ob 23:32

Kaj pa če je glavni razlog genetika? V kolikor si to podedoval, po starših, se lahko mečeš po trepalnicah, pa ne bo efekta!

Tudi genetika ima vlogo, a meni je sam zobozdravnik povedal, da je velik dejavnik preveč agresivna nega zob. Torej stalno drgnjenje, ki je pregrobo, s preveč gobo ščetko, z nepravilnimi gibi in tehnikami. Potem se dobijo še pametnjakoviči, ki zobe drgnejo s kakimi sodami bikarbonami ali limono, raznimi pripravki za beljenje zob itd. Nobena skrajnost ni dobra, tudi ko gre za higieno ne.

Sem malo skeptičen do zobozdravstvenih nasvetov. Meni je dejansko proti krvavljenju dlesni in otekanju še najbolj pomagalo, da si jih malenkost bolj redko ščetkam. Prej 1-2x na dan, zdaj nekje na 2 dni ali na dan in pol. Uporabljam pa parodontax pasto. Ko sem jo prvič, me je vse peklo, zato se mi zdi da je bolje delovala in bole pobija bakterije, kar bi bilo kar smiselno, ker vsebuje sodo bikarbono, ki pač ima PH, ki je neprijeten za bakterije. Zdi se mi, da mi je zaradi te paste tudi obloge na jeziku pobralo. Verjetno bi podobno pomagalo tudi izpiranje s slano vodo

Mam pa tudi v familiji človeka, ki si zob sploh ne umiva, pa še kar veliko sladkarij poje. In ima pr skoraj 70h kar lep nasmeh. Par zob ob strani je bilo fuč in so izpulili, ostalo pa vse naravno pa še kar dobro zgleda. Glede na to, da imajo nekateri obsedenci z zobno higieno pr 50 proteze, se res vprašaš, kaj je bolje in kdo je tu nor.

Jaz že več kot desetletje uporabljam zobno ščetko Curaprox Ultra Soft 5460 (na naj bi bila najmehkejša). Za zobno pasto sem dolgo časa uporabljal kakšne poceni (Vademecum, Sensodyne, Aquafresh), odkar sem izvedel za začetek parodontoze pa uporabljam Parodontax. Ne pravim, da bo kaj drugače, ampak splača se poskusiti.

Stroka po mojih izkušnjah zelo malo ve o zobeh. Za zobarje je ščetka bog in batina (razmišljanje, da je treba zobne obloge takoj odstraniti), zato se o dejstvih ustne higiene premalo raziskuje. Ne vemo, zakaj se enim zobni kamen nabira hitreje kot drugim (razen tega da gre za genetiko drugih podrobnosti nimamo). Ne vemo, kako bi nabiranje zobnega kamna preprečili ali vsaj upočasnili. Ne vemo niti, ali ima pogosto ščetkanje negativne učinke. Ne vemo, ali so med zobnimi pastami dejansko kakšne večje razlike. Za vse je odgovor “ščetkanje”. In ko prideš k zobarju s kariesom ali parodontozo, je odgovor “premalo ali napačno si ščetkal”.

Kapljice PARAGIN, cena okrog 10 e.

Pravkar berem spletno stran neke zobozdravstvene ambulante. Za vzdrževanje primerne ustne higiene priporočajo takole:

Zobe si dvakrat dnevno umijte s fluoridno zobno pasto.
    Vsaj enkrat dnevno uporabite zobno nitko in z njo odstranite obloge.

Točno to jaz počnem že ves čas. Samo problem je, ker se v poldrugem mesecu od odstranitve zobnega kamna že pojavljajo znaki nabiranja novih zobnih oblog. Se pravi ni dovolj samo ščetkati in nitkati, treba je vsako leto zobozdravniku pustiti 400€ za občasna odstranjevanja zobnega kamna.

zobar371, 23.08.2023 ob 21:47

Pravkar berem spletno stran neke zobozdravstvene ambulante. Za vzdrževanje primerne ustne higiene priporočajo takole:

Zobe si dvakrat dnevno umijte s fluoridno zobno pasto.
    Vsaj enkrat dnevno uporabite zobno nitko in z njo odstranite obloge.

Točno to jaz počnem že ves čas. Samo problem je, ker se v poldrugem mesecu od odstranitve zobnega kamna že pojavljajo znaki nabiranja novih zobnih oblog. Se pravi ni dovolj samo ščetkati in nitkati, treba je vsako leto zobozdravniku pustiti 400€ za občasna odstranjevanja zobnega kamna.

Jaz zobnega kamna nisem imela, dokler me ni zobozdravnik prepričal, da naj zaradi začetnih znakov paradontoze uporabljam čim mehkejšo ščetko, da ne poškodujem dlesni. Jaz sem seveda naivno ubogala in v enem mesecu prvič opazila zobni kamen na zobeh. Odgovor pri zobozdravniku: ja veste, morate pa ščetkati dlje časa. Ja seveda. Kot prvo, ne verjamem in drugo, tudi če bi, nimam časa vsako jutro in vsak večer pol ure “božati” zob. Paradontoza gor ali dol, po odstranitvi kamna sem začela nazaj s trdo ščetko. Kamna ni več, novonastalega kariesa tudi ne. Dlesni pa…. ja bog pomagi. Kar bo, pa bo.

New Report

Close