Parodontoza
Ščetko jaz uporabljam čist navadno, najcenejšo, srednjo, sem pa zato nežen pri ščetkanju, ne pritiskam. Z nekimi fensi ščetkami me že ne bodo nategnili. Neko določeo trdnost pomoje vseeno mora imet ščetka, kako boš spravil zobne obloge z zob, če jih samo božaš z eni mehkim upogljivim penzlom? Težko.
Citiram: “Jaz zobnega kamna nisem imela, dokler me ni zobozdravnik prepričal, da naj zaradi začetnih znakov paradontoze uporabljam čim mehkejšo ščetko, da ne poškodujem dlesni.”
V tej izjavi nekaj ne bo držalo. Če si imela začetne znake paradontoze, potem si imela tudi zobni kamen – paradontoza nastane prav iz zobnega kamna. Morda ga samo opazila nisi? Če pa nikoli prej nisi imela zobnega kamna, tudi začetnih znakov paradontoze ni moglo biti in je zobozdravnik opazil nekaj drugega.
ščetko jaz, 23.08.2023 ob 23:00
Ščetko jaz uporabljam čist navadno, najcenejšo, srednjo, sem pa zato nežen pri ščetkanju, ne pritiskam. Z nekimi fensi ščetkami me že ne bodo nategnili. Neko določeo trdnost pomoje vseeno mora imet ščetka, kako boš spravil zobne obloge z zob, če jih samo božaš z eni mehkim upogljivim penzlom? Težko.
Mehke ščetine, a zato zelo goste. Manj poškodujejo dlesen.
zobar371, 24.08.2023 ob 10:47
Citiram: “Jaz zobnega kamna nisem imela, dokler me ni zobozdravnik prepričal, da naj zaradi začetnih znakov paradontoze uporabljam čim mehkejšo ščetko, da ne poškodujem dlesni.”
V tej izjavi nekaj ne bo držalo. Če si imela začetne znake paradontoze, potem si imela tudi zobni kamen – paradontoza nastane prav iz zobnega kamna. Morda ga samo opazila nisi? Če pa nikoli prej nisi imela zobnega kamna, tudi začetnih znakov paradontoze ni moglo biti in je zobozdravnik opazil nekaj drugega.
Ok, morda ga potem nisem opazila, ga je bilo morda dosti manj. Ampak se je očitno po tem, ko sem začela uporabljati mehko ščetko, začel pojavljati v dosti večjem obsegu, ker sem ga takrat prvič opazila. Ga ni bilo moč spregledati in ni šans, da ga prej ne bi opazila, če bi bil v taki količini. Kot sem rekla, odkar so mi ga odstranili in imam spet trdo ščetko, ga ni videti.
Citiram: “Kot sem rekla, odkar so mi ga odstranili in imam spet trdo ščetko, ga ni videti.”
Pa si res prepričana, da ga nimaš? “Ga ni videti” še ne pomeni “ga ni več”. Zobni kamen se lahko nabira tudi pod robom dlesni – tam ga ne moreš videti, lahko pa ga zazna zobozdravnik z ustreznimi sondami. In prav na takem mestu je zobni kamen še bolj nevaren.