Partner z aspergerjevim sindromom
Pozdravljeni.
Imam partnerja, cirka 3 mesece in že v začetku mi je povedal da ima AS. Sindrom se mu kaže kot naj bi se (težave pri navezavi stikov, očesni kontakt….), to sem sprejela in me ne moti. Zanima pa me, koliko so se aspergerji sposobni navezat na človeka. Na trenutke imam namreč občutek da sem mu ves svet, naslednji dan pa kot da sva se komaj spoznala.
Tole me namreč malo bega, pa nikjer ne zasledim o tem nič napisanega. Ima kdo izkušnje?
Najlepša hvala.
U.
Izbrala si si zelo težko pot. Odvisno sicer od tega kako težka je situacija, ampak po izkušnjah z enim človekom, ti povem, da je to oseba, ki živi v drugem svetu, ki se težko vživlja v druge (nima empatije) … Že tako težko moški razumejo ženske, kaj šele, če ima nekdo takšne težave. Takšni ljudje tudi zelo težko sami živijo.
Boš videla kako vama bo šlo, ko bosta skupaj kaj več časa in ko bo tista zaljubljenost minila. Če ne bo šlo, nikar ne imej slabe vesti.
Madona, ste helpful.
Avtorica, jaz bi za pomoč najprej prosila kar tipa – naj ti poskusi razložiti, kaj se dogaja tiste dneve, ko te komaj pozna, in kaj potrebuje od tebe (po moje, da ga pustiš pri miru).
Potem pa vprašaj njegovo familijo (starše, brate, sestre) in potem te lahko oni usmerijo naprej k strokovnjaku. Malo lahko pa po spletu pobrskaš, glavo stavim, da obstaja na tem svetu vsaj ena skupina za samopomoč za partnerje ljudi z aspergerjem in da ima spletno stran.
Nimam pojma, zakaj bi te asperger ubil, kot je nekdo prijazno namignil, teli, ki pobijajo svoje familije so vsi kao zgledni državljani in vsi sosedje vedno totalno šokirani, da se je lahko kaj takega zgodilo, ker niso nikoli nič opazili.
Je pa jasno, da bo vajin odnos malo drugačen, kot si si verjetno predstavljala svoje življenje s tipom preden si spoznala tega. Zato je nujno, da se izobraziš o stvari – da boš vedela, kdaj je problem njegova diagnoza in kdaj je preprosto cepec.
Sem poročena 16 let,partner ima diagnozo AS
Kako funkcionira najina zveza? Kot vsaka druga,ima svoje vzpone in pade. Ampak nikoli,res nikoli mi ni žal,da sva se poročila.
Zakaj? Ker je zabaven,ker je ljubeč (!)
Ker ne laže
Ker ni nasilen
Ker je čudovit z otrokoma
Ker je genialen
Ker vem,da me ima najraje
Ker vem da bi za družino šel na konec sveta
In kako zdaj po tem opisu spada med klinične znake,ki opisujejo čustveno apatičnost,nezmožnost empatije? Tako kot občasno vsi,ki jih poznam. Ko imaš človeka res rad,ga vzameš tudi s stvarmi,ki se zdijo težke…po čau izgubijo negativen prizvok in ugotoviš,da so le drobe osebnosti človeka,ki ga ljubiš.
lp.
Pri nama podobno, poročena sva 14 let, 2 otroka. Osebe z AS niso sposobne laži, ker se ne znajo pretvarjati. Je pa včasih že lar brutalno odkrit, direkten, butne, reče točno tako, kot misli. Za ene neprenosljivo! Ne pozna olepševanja, friziranja, prilagajanja – je tako, kot je! Je genialen na več področjih, ampak!!! — ko je izdelano v njegovi glavi, ni več nobene potrebe stvari izdelati tudi v reali! Da projekt iz njegove glave “meso” postane, je treba včasih Herkulovih naporov ! Čustveno je absolutno zvest. Ne pozna pretvarjanja. Za družino bo naredil vse in še več, kto vse. Otroka in jaz smo mu cel svet. Je pa res, da tega marsikdaj ne pokaže tako, kto se to vidi v ameriških limonadah. EMpatija? No, na to uho ne sliši najbolje! Treba mu je povedat, pokazat, ubesedit, opisat! Na miljon stvari, na katere se odzove ženska, se on ne. Na pol miljona stvari, na katere se odzovejo “normalni” moški se on ne! Ampak ko in če mu poveš – lej, prizadane me, boli me, jaz to tako razumem – bo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} obrnil ploščo. Dejansko te ne bo nikoli hote prizadel. Je brezkompromisen – do sebe in do drugih. Bi zamenjala? Ne bi, nikoli! Je pa res, da se je treba s tako osebo naučit živet, shajat, komunicirat in ko to znaš, je življenje z njim zelo prijetno.
Da je scena popolna, je AS tudi sin podedoval. Delamo načrtno od 4. leta in trenutno kaže, da bo zmagal sin, ne sindrom saj se da veliko reakcij, odzivov, gledanj tudi priučit. Vsega ne, nekaj pa le