Pasterizacija vs prekuhavanje
Enoletnemu otroku (12 mesecev) sem se odločila dajato kozje mleko. Dobim ga v lokalni trgovini.
Na izbiro imam pasterizirano, nehomogenizirano kozje mleko in od istega proizvajalca ne – pasterizirano in ne – homogenizirano kozje mleko.
Kaj je bolje? Katerega naj kupim? ALi je potrebno pasteriziranega še prekuhati?
Je bolje, da vzamem neobdelano mleko in ga sama prekuham, ali da vzamem pasterizirano mleko in sedaj ne vem – najbrž ga ni potrebno prekuhati.
Koliko časa je potrebno mleko pustiti vret (nepasterizirano)? Samo toliko, da zavre,a li kaj več?
pa ne mi govorit… jaz nisem prekuhavala neobdelanega mleka, pa ni bilo nič… Ker mnogokrat je kaka borelija ali druge zoonoze.
No,pasterizacija ni enako prekuhavanju. Pasterizacija poteka pri temperaturah od 62 do 85 stopinj (nižja kot je T daljši je čas) prekuhavanje pa pri 100 stopinjah.
Cilj je pa pri obeh enak, pobiti žive mikroorganizme. Pasteriziranega mleka načeloma doma ni treba še enkrat prekuhati.
Če kupuješ mleko v trgovini, bi osebno dosti raje kupila pasteriziranega, surovo mleko samo direktno pri kmetu (oz. na mlekomatu),oz. tam kjer si 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} prepričana, da pomolzeno mleko ni starejše od 24 ur, da je bilo takoj po molži ohlajeno na 4 stopinje in pri teh stopinjah neprekinjeno hranjeno do nakupa. Seveda pa bi ga potem doma segrela vsaj do 80 stopinj, še bolj verjetno pa bi ga prekuhala.