Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pasulj – kuharice

Pasulj – kuharice

Pozdravljene

mene pa zanima, tiste, ki kuhate pasulj, kako ga skuhate, da se čebula popolnoma raztopi?
Jaz ga kuham po receptu, da dam fižol, ki je predhodno namočen in 5 minut že prekuhan, no dam v novo vodo, pa noter nasekljano čebulo, pa rebrca itd. Skratka vse naenkrat v lonec zmečem in kuham 2,5 do 3 ure. Ja saj je zelo okusen, samo mene malo moti, ker se čebula po tolikem času kuhanja še vedno ne razpusti čisto – je namreč vidna v pasulju!?

Ali katera naredi kako drugače, pa se to ne zgodi?

Hvala in lp

Fižol kuham skupaj z olupljeno čebulo (celo ali dam na pol), čebula razpade na prafaktorje, vkolikor pa noče, z vilico poberem ven.

jaz takole fiožol skuham posebej v loncu ene 2 ure
v drugem loncu prepražim čebulo,peteršilj da se popolnoma prepraži izgine in not dam kuhan fižol,zalijem z vodo,sol,poper in paradižnik,kis in po želji koščke klobase že kuhane.

Čebula se čisto ne da izničit razen da jo prepražiš malo,jo majn občutiš.Če jo pa nimate radi,daj pa not celo pa jo na koncu poberi ven.Kaj pa imaš za en fižol,da ga kuhaš tri ure,pol maj ja samo čorbo brez fižola,pa tudi vse vitamine podvreješ.Če hočeš zmečkan fižol,ga zmiksaj bo prej.

Ma ne, ne moti me čebula, samo rada bi da pač tudi lepo izgleda: kot v gostilni 🙂
Fižol se mi ne razpade, ker ga kuham in probavam vmes seveda. Ne vem, kupila sem ga v Šparu, drugače pa kupim Tetovca, če ga kje ravno takrat ko nameravam kuhati pasulj seveda dobim.
Kuham pa zelo počasi – na način kot govejo juho, tako piše v mojem receptu, da mora vret: ravno toliko da vre.
No skratka vse je OK, samo ta čebula me moti (estetsko).

Pa čebulja u pasulju mora da se kuha tok časa da je mekana ane.Ne morš jest trde čebulje spljoh,čifša teze.Pa velik bibera not ubacite spljoh.Pa soli in onaj list zeleni..ne vem kako se zove…Prijatno odnosno dobar tek spljoh ane

Čebulo popraži, zalij z malo vode in zmiksaj. Nato dodaj ostale sestavine.
Problem rešen.

Jaz čebulo vedno popražim, nanjo stresem surov, namočen fižol, dodam lovor, malo zalijem in kuham.

Živi in pusti živeti

Popražim čebulo in malo narezane slanine, dodam fižol in začimbe. Kuham počasi, proti koncu prilijem še malo belega vina.

V gostilnah najbrž kuhajo pasulj iz konzerv, koncentratov in dodatkov oziroma zgoščevalcev (škroba), in tam res ni kaj dosti čebule, da bi jo lahko gledala.

Sicer se pa čebule ne vidi, če ob koncu kuhanja dodaš v pasulj svetlo prežganje z rdečo papriko v prahu in potem še dovolj dolgo kuhaš (vsaj 20-30 minut na majhnem ognju).

A tak ve kuhate pasulj?Jaz pa že prej skuham fižol(v njem nekaj kumine in strok česna).Posebej pa naredim prežganje z čebulo(da postekleni)in ga potem razkuham z narezanim prekajenim mesom(moj mora notri imet narezane koščke mesa, ne celih reberc npr.), dodam začimbe in to zlijem v kastrolo z kunanim fižolom, ša malce prekuham in to je to.Baje, da je v redu,jaz ga itak ne jem.Joj, sem pa res kuharica:))

Jaz delam po nekem receptu: simpl ko pasulj
Naj bi bil res simpl, zato ni nobenih umetnosti, dodatkov itd.
Pa vse naj bi se vrglo v lonec in skupaj kuhalo.
Saj moja čebula je fajn kuhana, samo je še vedno v koščkih – pač vidna.

Prežganje pa naredim ja:
olje, gor mokco, da fajn zadiši in porumeni (porjavi), pa česen sesekljan gor in rdečo papriko na koncu.
Česen dam in takoj odstavim, da se ne zažge, ampak samo zadiši in papriko takoj gor pa v lonec s pasuljem.

In kaj, če je v koščkih? Jaz tudi nikoli ne pražim čebule, temveč jo nasekljano vržem k fižolu. Praženje čebule, prežganje z moko … vse to so dokaj nezdravi načini kuhanja. Sploh prežganje!

Ja, samo kako pa potem zgostiti pasulj in še ostale čorbe?
Jaz npr. ne maram redkih čorb, vse bolj gosto. Kar je redko je zame juha in ne čorba.

s koruznim škrobom. enostavno.

Recept je popolnoma pravilenm, tradicionalen. Mogoče čebulo premalo sesekljaš, da so še zmeraj celi kosi? Jaz delam po identičnem receptu, pa tega problema nimam.

Jaz čebulo najprej zmikaksam in dodam fižolu.

Leta 1969 do 1972, sem stanoval v dijaškem domu IC Litostroj. Ob petkih smo imeli za kosilo pasulj, ki pa je bil zelo blagega okusa, kot bi bil brez začimb. Bil je zelo dober in nikoli več nisem jedel takega. Ali obstaja kakšen poseben recept za takšen blagi okus pasulja?

Čebulo prepražim in jo s paličnim

Jaz čebulo posebej prepražim…dodam česen, papriko v prahu…mal zalijem, da se fajn zduši, zmehča in dodam fižolu…

Odgovor na objavo uporabnika
23242, 22.02.2012 ob 10:29

jaz takole fiožol skuham posebej v loncu ene 2 ure
v drugem loncu prepražim čebulo,peteršilj da se popolnoma prepraži izgine in not dam kuhan fižol,zalijem z vodo,sol,poper in paradižnik,kis in po želji koščke klobase že kuhane.

Tudi jaz tako. Malo popražena čebula da dosti boljši okus kot, če surovo skuhaš. Jaz poleg čebule popražim še na drobno zrezano papriko.

mene je mati naučila, da se da polovico čebule not, in ker mi je njen vedno bil ful dober, tako delam naprej.. potem jo odstraniš.

New Report

Close