Pavšalni davek
Ve kdo kaj več o tem, kakšne spremembe se pripravljajo glede obdavčevanja tistih, ki imajo manj kot 50.000 prometa letno? Slišati je, da naj bi ti podjetniki plačevali pavšalni davek in ne bi bilo treba voditi poslovnih knjig… Kako pa tisti, ki so DDV zavezanci? Brez knjig ne bo več DDV zavezanec, ali kako? Bo podjetnik prostovoljno izbral med pavšalno obdavčitvijo in to, ki jo ima sedaj? Kdaj naj bi sprejeli te spremembe, če sploh?
Meni se zdi to samo korak nazaj v ureditev, kot je bila pred 22-imi in več leti (do konca leta 1990, če se prav spomnim). Si ne predstavljam tega v današnjih časih.
To ni nobena novost, ampak obstaja že od nekdaj, reče se ji uveljavljanje normiranih stroškov in je prostovoljno. Zavezanec za DDV si vseeno lahko in tako kot vsi normalno zaračunavaš še DDV ter ga seveda odvajaš.
Pripravljajo le spremembe tega sistema, in sicer menda celo na ugodneje za male podjetnike? Bomo videli.
http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2012/05/podjetnikom_do_50_odstotkov_normiranih_odhodkov.aspx
Za enkrat je zadeva še v pripravi.
Gre za uvedbo pavšalnega davka, ki naj bi veljala za s.p.-je in mikro družbe s prihodki do 50.000 EUR letno. Vse to potegne za seboj tudi zakon o DDV, ki bi v tem primeru dvignil mejo obveznega vstopa v sistem DDV.
Za enkrat sta v pripravi dve stopnji in sicer 2.000,00 EUR davka, če bi prihodki na letni ravni znašali do 25.000,00 EUR in 4.000,00 EUR, če bi prihodki na letni ravni znašali od 25.000,00 do 50.000,00 EUR.
V državni proračun bi tako priteklo več davka, zavezanci pa bi se razbremenili vodenja knjig.
Sama sem mnenja, da je zadeva kar dobro za preračunat, saj stroški računovodje na letni ravni in plačilo davka lahko znašajo manj, kot pa pavšalni davek.
Hvala, Vojka, za pojasnilo.
Ja, če bo to prostovoljno, se bojo za pavšalni davek najbrž odločali bolj tisti, ki so tik pod to mejo 50.000 eur letnega prometa. Majhni obrtniki, ki pa plačujejo računovodske storitve 50 – 100 eur mesečno, pa se jim najbrž ne bo splačalo dajat državi denimo 200 eur pavšala na mesec. Če pa bo obvezno, bo več kot pol majhnih obrtnikov zaprlo dejavnost in pristalo na zavodu za zaposlovanje. Se mi zdi, da si država pljuva v lastno skledo.
Jaz tistega članka, ki sem ga pripela, tudi slučajno ne razumem tako. Govorijo o zvišanju normiranih stroškov kar na 70 procentov prometa, s čimer bi se dohodninska obveznost zmanjšala.
Ja, v tem članku je zadeva dobro napisana, če ne morate dostopati je tu še ena povezava:
Zadeva je še v pripravi. Vsak naj bi se sam odločil in naj nebi bilo obvezno.
Forum je zaprt za komentiranje.