peč na drva
v dnevno sobo bi radi postavili peč na drva, čisto navadno železno samostoječo, 10 kw. Na kaj moramo pazit pri montaži?
Če je peč postavljena ob suhomontažno steno (gips plošče – marlesova montažna hiša), predvidevam, da bi morali plošče zamenjati za ognjevarne? Če je v taki steni za pečjo električna napeljava, obstaja kaka nevarnost pregrevanja? Koliko bi morala biti peč oddaljena od stene? Koliko mora biti oddaljena od lesenega pohištva?
Pa baje moramo spodaj dat podlogo iz kaljenega stekla. Kakšna je funkcija take podloge? na tleh imamo laminat. Je lahko podloga tudi iz kakega drugega materiala?
20-25 cm stran od lesa je povsem dovolj. Na tla lahko položite ploščo iz enakega materiala, kot je peč. Za peč pa je dovolj, če samo dodate eno debelejšo knauf ploščo in jo zaključite z letvicami-ali pa še to ne. Bolj bo treba paziti pri prehodu dimne cevi skozi steno, to pa vam bo tako ali tako verjetno izvedel kakšen profesionalec.
eh, ne kompliciraj. v bauhasu dobiš plošče, ki se uporabljajo prav v tak namen, da preprečujejo toploti prehod v npr. steno ali se jih da med štedilnik in hladilnik, ipd. tako ploščo daš lahko na steno za pečjo.
po tleh je tudi lamint ok, samo zna se ti pač zgodit, da ti pade kaka žareča stvar iz peči in se ti bo na laminatu poznalo. jaz imam v eni sobi les po tleh, pa je pač tam malo “zažgan”, drugje imam pa opeko, navadno rdečo, pa je ok. lahko pa daš kaljeno steklo po tleh, ti ga naredi steklar na mero. čeprav tudi to steklo poči, tako da so ploščice boljša varianta, če jih lahko daš.
jaz imam peč oddaljeno od stene cca 15 cm, ampak moja stena je glinena in tistih plošč zgoraj ne potrebujem. ti pa daš samo to, pa je tudi ok. ti bodo v trgovini razložili, ampak res ni bojazni. ror od peči je pri meni od tramov odmaknjen cca 20 cm, smo se bali, da bo tramove kaj napenjalo, pa jih nič ne, tako da jih niti nisem nič posebej zaščitila. lahko prideš tudi pogledat.
funkcija jej ta, da če ti kaj pade iz peči nimaš požara. pa smeti se ti gor zadržujejo (recimo polena). Mimamo parket po tleh pa mamo to stvar (pladenj) pod pečjo. če daš kake debelejše ploščice (recimo ne za zunano rabo, tud po moje ne bi smelo biti težav. nekaj kar pač ne gori oz ti onemogoča nastanek požara v primeru, da ti kaj pade iz peči
jaz ti lahko povem kako je pri nas in nato se odločaj…vse je dovisno kakšna je peč, moči ogrevanja, velikosti… mi imamo kar orng peč in ko so jo montirali, to naj dela strokovnjak, le tako bodo upotevali garancijo!!! sami tega ne delajte!!! Torej od stene, ki je opeka, je peč oddaljena ene pol metra, ker stoji v kotu, je torej pol metra okoli nič…pred pečjo pa ne sme biti pri nas nekako 1.5 do 2. nič, ker gre is peči in njenjega stekla toliko toplote ven. Na tla so nam postavili to kaljeno steklo, to je najboljša in najbolj enostavna stvar in še drago ni, pa super je, spodaj imamo tudi mi laminat in smo dali čez to stelko, samo mi smo izbrali steklo, da se aminat vidi čez, ker ga imamo položenega v vzorcih in se lepo to vidi čez steklo. če slučajno kaj zaide spodaj pod steklo, pa lepo en list spodaj in dobiš vse ven.Funkcija stekla je, da je varno pod pečjo in okoli…saj gre tu za ogenj!!!
SVETUJEM TI, DA VAM TO DELA EN MOSJTER, TAM KJER BOSTE PEČ KUPILI, NE DELAJTE TO SAMI ALI PA SE PREJ RES DOBRO POZANIMAJTE, DA NE BO PRISLO NATO DO KAKE NESREČE, POŽARA !!
Kaj pa dimnik, tudi to je pomebno, eni imajo nato probelem da se jim iz peči kadi, ko želijo zakuriti, ker prej niso dobro vse uredili, višina dimnika, naklona… to ni kar tako, zato govorim naj to dela stroka! srečno
Ja vežde, kar po domače ja… Če bo pa zagorelo, ni treba pol po tv fehtat dnarja, ker vam zavarovalnica ne bo hotela izplačat.
Kaj ko bi se ti svojga posla držala, to stvar pa dala delat preverjenemu izvajalcu ki vso stvar zna v prvi fazi izračunat, to kakovostno vgradit, ter podpisat izjavo o skladnosti.
Jaz sem veliko po bajtah delal, in sem videl marsikaj….. Eden izmed razlogov zakaj ne več je tudi ta, ker nočem imeti posla z smrtno nevarnimi prostori, opremljenimi kar tko… Npr. po navdihu mon….
Pa še neki, za taverne: Je pametno kar zbrano moliti, če grešna duhovne vaje v logarsko…
Saj peči ne bom montirala sama, ampak vseeno bi rada vedela, kaj približno me čaka. Podlago naročim pri steklarju, električno napeljavo, če bo potrebno, nam premakne električar, gips plošče za negorljive pa lahko sami zamenjamo. Pol pa dimnikar pa še kak mojster.
Koliko pa je lahko najbližje električna vtičnica?
madona, jalur… pa je s tabo vse v redu? prej sprašuejš za steno, štrom napljeavo, zdej za vtičnico… ženska, če bo falš narejeno, odejo mulci, hiša in še kaj zraven….. ne se igrat s tem, no
glej, vpraši mag doma ali pa kakega, ki se z ogrevanji bavi (dimnikarji so ali pa niso ok, tko da oktog teh ti ne bi rad svetoval) kaj in kako. je tud razlika ali je peč lončena, kovinska, saj se ti materiali različno segrejejo in različno prevajajo toploto (recimo na ločnečni peči lohk sediš)
potem maš raufng (dimnik) od priklopa do vleka (premer dimnika in ali lahko več zadev istočasno deluje (recimo peč na olje+ta ta nova peč)) pa tud je zidan ali maš not tuljave….
potem maš lokaijo (oddaljenost od raznih predmetov)…BTW vtičnice so NEGORLJIVE, KER BI DRUGAČE BLO ŠE EN CEL KUP POŽAROV (RAZNI kratki stiki, ali p ako je fajn vlažno…ko ti zašvasa ven)
daj, vpraši enega obrtnika (kot ti je brklc svetoval) naj pride na en obisk k tebi in prelgeda te zadeve. vem da en kolega ko j enaknadno dajal peč na drva v hiši je ni priklopil na isti dimnik kot ma centralno na nafto…
res vpraši kakšnega mojstra ki se s tem ukvarja, ker samo z nasveti se ti zna maščevat.
aja še neki…. kako pogosto zračiš in kako dobro ti okna tesnijo…. namreč, pgenj v peči ni neka konstanta stvar, amapk se obnaša glede na zuanje pogoje… to pomeni, tud kaka tlenja in zjutraj nekaj morda dima po hiši (boš mogla malce bolj pogosto pleskat, ker se ti zidovi malo obarvajo)
sprašujem pa, ker če tli in če stvar 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vne tesni (to vzemi v zakup) lahko pride do povečanja monoksida v prostoru…. malo mirkej da bodo okna vsake tolk malo odprat zarad svežega zraka
glej, lahko me kontakiraš na ZS pa ti magari sliko naše pečke v prostoru pošljem, samo kaj večpa ti raje ne bi tl egor pisal, ker nisem ekspert in kot pravi brklc zna hitro ratat kaj narobe. lahko pa me tud ti kontaktiraš na ZS pa kaj povpreašaš če te zanima. Sem na Goriškem koncu, pa ti lahko povem, kako se stvar obnese v burji in podobno
Srečno z nakupom
:)) Hvala za skrb. Saj imam že kar na približno naštudirano, kaj bom naredila, samo vseeno je fajn še kako mnenje slišat. Malo imam problem samo zaradi razporeditve prostorov, ker smo v preteklosti podirali stene in pregrajevali prostore… Prostor za peč imam samo na kakih 3m dolgi steni, ker je tam dimnik. Zraven mora še TV, ker drugače ne gre, prostor pa je dokaj ozek. Iščem najoptimalnejšo rešitev zaradi omejenega prostora in glede varnosti.