Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek peč na pelete

peč na pelete

Ali ima kdo peč na pelete v dnevni sobi in sicer tako, da se lahko napelje cevi do radiatorjev po stanovanju. Kako se taka peč obnese?
Lep pozdrav! Mona

Mi jo imamo sedaj na novo in se super obnese. Edino pogosto jo je treba čistit, če hočeš da dela pravilno. Ampak je čiščenje res enostavno. Pa ne smeš pozabit pelet not usuvat. :))) Jaz sem zadovoljna.

Bugnavilea, ali lahko napišete, kakšna peč je to, koliko ste dali zanjo in kako se naredi ta priklop na centralno. Koliko ta priklop stane? Lepo prosim za več informacij, ker se tudi mi odločamo za nekaj podobnega. Najlepša hvala. Kakšen naj bi bil prihranek? A pa mora biti ta peč ravno na pelete – je lahko tudi na drva?

Tudi mi smo letos nabavili to peč. Imeli so centralno ogrevanje na olje – predrago. Lansko leto smo kurili drva. Letos pa smo kupili peč na pelete.

Stanje pa je tako: ogrevamo dve stanovanji. Vsako je v svojem nadstopju. Povezali smo cevi tako, da sta obe stanovanji povezani na peč, ki je pri nas. Zato smo tudi kupili močnejšo peč. Zanjo smo dali 2700 EUR, kjer je vštet tudi prevoz, remont in prvi zagon. Stroški priklopa na obstoječo centralno so znašali okoli 600 EUR (računaj pa na to, da je pri nas bila nekoliko “šlampasto” narejena zadeva že na štartu, tako da smo morali plačati nekoliko več), na peč smo priklopili tudi oba bojlerja. Pomoje smo prvič res lepo ogreli stanovanje, zebe nas ne, ni pa nam niti problem čistiti peč – ni težko, pa vsega skupaj za popolno čiščenje porabim 10 min. Bolj zadovoljna ne bi mogla biti. Smo pa peč kupili pri Kakež-u. Zelo zadovoljna s svetovanjem, celotno izvedbo ter tudi s svetovanjem po montaži peči. Kadarkoli sem imela kakšna vprašanja, sem lahko gospoda Kakeža poklicala in čisto vedno se mi je oglasil in mi pomagal. Zadovoljni smo tudi naši sorodniki, ki so tudi pri njem kupili peč. Nočem delati reklame, ampak res sem pomoje prvič naletela na človeka, ki resnično stoji za tem kar dela in če bi še kdaj kupovala tako peč, bi se zopet orbnila na njega.

Priporočam avstrijske pelete! So veliko bojše od naših: po načinu izgorevanja, veliko manj je pepela…Mi smo jih pripeljali kar tono,za celo zimo (245eur).

Kam spravite eno tono peletov? In vam bo držalo za celo zimo? za kakšno površino?

Mi imamo tako peč že četrto leto. Takrat je stala nekaj čez 3400 eur, mislim da so zdaj bolj poceni. Čisti se 1-2x na teden. Nanjo imamo vezano 5 radijatorjev (80m2). Na sezono porabimo 1,5 – 2 toni, to je cca 500 eur. Priklop smo imeli zastonj, ker nam je to naredil sorodnik. Peč lahko programiraš, kdaj se naj vklopi oz. izklopi (če imaš nekakšen vmesnik, jo lahko vklopiš tudi preko mobitela).

Mi imamo tako pec na vikendu in je super. Takoj segreje,vse je na gumb in precej cista zadeva je. Ocistis zelo hitro. Mi imamo najmansjo mozno in je za 40 m2 itak premocna, takoj segreje.

Mi smo letos kupili kar tri tone, ker ne vemo točno, kakšna bo poraba. Vse smo lepo pospravili v garažo.

Mene pa zanima, kako so pa sosedje zadovoljni z vašo kurjavo ? Naše sosede, kateri kurijo pelete, imam
na sumu, da zelo osmradijo ozračje. Zračenje zvečer absolutno odpade. Ima še kdo podobno mnenje?

tisti, ki jih imate veliko na zalogi, pazite, da vam jih ne zmoči, ker potem ni povratka, lahko vržete samo še proč.

In tudi v SLO se dobijo peleti z minimalno pepela (ena firma pri postojni).

@poppy3 -Peleti ne zasmrajujejo ozračja. So iz čiste bio mase, brez dodatkov.
Lahko pa pri nepreverjenem trgovcu naletiš na kj cenovno ugodnega. Kar pa ni za kupovati, saj se manifestira z veliko žlindre v kurišču.

@pia3 – Peleti z minimalno pepela in enakomerne kvalitete so peleti, ki imajo CERTIFIKATNO oznako ÖNORM. In so zelo primerni za kurjenje v kaminih.
Peleti Enerles, ki jih navajaš (GG Postojna v Pivki) pa so tudi dokaj kvalitetni, vendar po gorenju za njimi ostane okoli 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pepela. Za kamine pa je priporočena vrednost 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. V tem primeru to pomeni le večkratno praznjenje posode za pepel. Seveda to vem iz prve roke, ker jih uporabljam tudi sam.

No, ko je že ravno debata o peletih. Kje jih kupujete?? Jaz sem imela kar nekaj težav – naročila sem tri tone. Nekaj trgovcev mi je kar kompliciralo glede prevoza, nekateri pa so za prevoz hoteli okoli 200 EUR. A so to normalne cene ali se sam meni zdi ogromno? Za drugo leto bi rada pelete kupila prej (letos smo jih kupili res pozno), zato vas prosim, da mi svetujete, kakšne pelete in kje se splača kupiti. Pa prosim, samo ne svetujte mi kakšnih poceni peletov, kjer se v peči po dveh vrečah nabere polna škatla pepela. Aja, sem pa z Jesenic.

Mi imamo te male pelete na vikendu in tam jih kupimo pac kjerkoli, ker jih porabimo tako malo, da je cena nezanimiva. Doma pa kurimo na tiste vecje spresane kvadrate, ne vem prav imena. In tiste kupimo mislim da na Ceskem. Sam moz kupi 24 ton :-)) poslovnez pac, in visek po isto ceni proda sorodnikom, kolegom, .. kdor pac pride takrat okol in vidi in slisi ceno, kar rabimo pa ostane doma. Kurimo pa centralno za spodnje stanovanje in vodo, ter pri nas kamin.na tako kolicino dobi itak mega ceno, tudi ceski prevozniki niso tako dragi. In pri nas zunaj nic ne smrdi, tudi dimnikar je rekel, da imamo zelo dobro kvaliteto, ko jih je videl.
Seveda je pa bolj fajn kurit na olje, gre vse samo, ne rabis nic naredit. Mi pac spremljamo cene na trgu in letos olja nismo kupil.

Ojla! Mi smo kupili peč Extraflame Melinda Idro Steel. Cena peči je se mi zdi okrog 2500€. Mi smo morali naredit še komplet centralno na novo, tako da nas je z delom in vsem materialom na koncu stalo tam nekje 5000€ ali nekaj takega. Ne vem zdej z glave zneska. Glede prihranka … mi smo kupili 1 tono pelet za 230€ in nam bodo verjetno zadostovale za celo zimo (če gledam porabo do sedaj). Potem je pa še samo še strošek elektrike, ki pa mislim, da ni tako visok. Glede peči na drva pa … se mi zdi, da so tudi takšne centralne peči na drva, ampak jaz jih nisem gledala, ker se mi je šlo predvsem za udobje – se pravi, da lahko naštimam, da se mi peč avtomatsko vklopi recimo kakšno urico preden pridem domov in tako pridem v toplo stanovanje. :))) Pri drvih seveda to ni mogoče.

Tudi mi imamo točno to peč. Zakon je!

evo prejšnji mesec smo pri nas montirali peč na palete, ki sem jo dobil na spletni strani http://www.tersus.si/ po telefonski številki so mi tudi svetovali o vgradnji itd.

morem rečt da sm zelo zadovoljen, že cel tedn nas greje 🙂

LP Tone

New Report

Close