Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Peč na pelete ali drva?

Peč na pelete ali drva?

v dnevno bi postavila kamin oz peč.
Petrol ponuja na njihove točke tole:
Kamin na pelete KARMEK One (model Lisbona)
O produktu/njegove prednosti:
Dimenzije: 450 X 920 X 490
Moč: 7 kW (140-160 m3)
Debelina pelet: fi 6 mm
Velikost zalogovnika: 16 kg

ali kdo že ima podobno ali bi bila boljša na drva?

Jaz sem bila pred isto dilemo, pa so prevagali peleti (čeprav bi jaz sicer raje drva) , iz enega razloga –
ker čez dan ni nikogar doma, da bi nalagal, peč na pelete dela pa avtomatsko – se vklopi sama,
nalaga pelete sama, vzdržuje temperaturo na termostat…
Če imate koga doma, da nalaga, raje drva. Sicer obstaja še varianta peč+zalogovnik toplote (ki ti
hrani toploto, dokler ne prideš domov in spet zakuriš), ampak to podraži in zakomplicira zadevo.
Po želji.

Mi smo se odločili za peč na pelete (sicer z možnostjo centralnega priklopa, tako da greje tudi radioatorje) predvsem zaradi enostavnosti in to, da se v bistvu sama vklopi in izkopi (timer) – zjutraj vstanemo v toplo, popoldan pridemo v toplo. Je pa ena pomanjkljivost pri teh pečeh … in sicer – delujejo na elektriko in ob izpadu elektrike si v riti … oz. v mrazu. :/ Res, da se to zgodi zelo poredko … ampak lani smo pošteno naj*** en dan, ko sem bila doma z bolnimi otroci in je zmanjkalo elektrike za skoraj cel popoldan. Mraz pa ko hudič. Še dobro, da tašča spodaj kuri na drva in je en tolko grelo tudi nas na vrhu. Evo … tisti dan sem si prekleto želela, da bi imela peč na drva. :)))

Drva, seveda s primerno pečjo, recimo na podpih. 😉

Prosim, če mi lahko razložite, kaj je to podpih.

če misliš v dnevni sobi stalno kurit to peč, torej bo to primarni, osnovni vir ogrevanja, potem vzemi na pelete. idealno z možnostjo priklopa kakšnega radiatorja, za gretje oddaljene otroške sobice. zakaj pelete? če nisi ravno v pritličju je to veliko bolj enostavno. zadeva deluje avtomasko, manj umazanije v stanovanju itd…
seveda drva prevagajo, če imaš lastna drva, če jih ni treba vlačit v tretje nadstropje…

peč bo služila kot dodatno gretje. recimo sedaj bi ob večerih zakurili in tam na pomlad, pa recimo pozimi, ko smo doma in je zelo mrzlo.
drugače imamo ogrevanje na plin.

Če je pa tako, je dovolj navaden gašperček na drva.
To imam jaz (poleg centralne na pelete) za prehodne dni in za primere, če štroma zmanjka.

Prosim, če mi lahko razložite, kaj je to podpih.[/quote]

Po domače, naložiš drva in peč sama ve, kdaj naj pihne v žerjavico, da drva gorijo.
Prebrskaj na netu.

http://www.google.si/#q=pe{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8D+na+drva+podpih

Avtorica – zate pa tole – gašperček. 😉

kamin na drva!! obvezno..
ker čez kako leto bodo pelete dvignili, ker bo več povpraševanja in kao ne bo dovolj ponudbe. za drva pa narediš investicijo v lasten gozd in potem si zmagala.

sam že 6 let kurim na drva/kamin cca 120m in lani smo probali tudi zagnati centralno pa sta obe pumpe zarjaveli, ker se niso preko termostatov nič vklapljali. Je pa res da ne moreš imeti po celem stanovanju 26 stopinj…

pazi samo da ne kupiš kakšnega sranja od kamina v raznih Merkurjih/mercatorjih/obijih/. sam imam ferluxov kamin (bil je cca 1000 eur takrat in tri delovne dni za vgardnjo in izgradnjo kape in drugih stvari.

daleč najboljša investicija v ogrevanje
p.s. zelo dobro je če ima vgrajene ventilatorje na termostat, ker če slučajno preveč naložiš se še vedno hladi z mrzlim zrakom. Pri kaminih brez tega je večja verjetnost da ti v takih primerih poči in potem imaš sranje.

New Report

Close