Najdi forum

Pečem kruh

Pozdravljeni!Imam vprašanje za tiste ki pečete kruh.Tudi jaz ga,vendar bi rada spekla boljšega,drugačnega.Delam ga takole;1kg bele moke,6dcl tekočine;pol mleka pol vode,2 suha kvasa,1 žlička soli,malo sladkorja.Suhe stvari ymešam,potem zalijem z vso tekočino.Potem premešam z žlico in potem mesim na roke,dokler ne dobim hlebčka.Moke ne dodajam.Na koncu umesim še cca.1dcl olivnega olja.Potem dam v pekač v katerem pečem da vzhaja.Pekač premažem z olivnim oljem.Testo je bolj pocasto.Zdi se mi,da premalo vzhaja.Dam v pečico,toplo za 15 minut,kjer še malo naraste.Potem 1 uro pečem na 180 stopinj.Kp je pečen je zelo težek in gost.Je vseeno dober.Rada bi bolj mehkega in lažjega.Kaj delam narobe?V receptih je tako kot ga delam jaz.Mi lahko kdo pomaga?

Hm, tega recepta ne poznam. Jaz ga vzhajam dvakrat pred pečenjem, na toplem, a ne v pečici – vmes ga premesim. Po drugem vzhajanju ga dam v pečico cca na 180 ali 200, v pol ure je pečen. Vedno rahel.

To je bolj pogača kot kruh, ampak verjamem, da je dobro. Za lažji kruh daj na isto količino moke samo en kvas, lahko ga spečeš tudi samo z vodo (brez mleka) pa tudi olje spusti oz. ga daj pol manj. Mogoč daš tudi kak deciliter preveč vode?

Evo,ja ,bolj kot pogača.Bravo,prave besede ste našla.Samo enkvas na kilo moke?Že tako mi slabo vzhaja.

Zdaj bom naredila testo z 2 kvasa,samo z vodo….suhi kvas bom dala v malo mleka s sladkorjem.Pa se igrajmo.Bomo videli.

Jaz uporabim polnozrnato moko in belo moko (pol-pol) nekje 1 kilo. Moko vsujem v veliko posodo, premešam obe moki, in ob stran dam eno žličko soli (sol in kvas ne smeta v tej fazi priti v stik). Potem naredim v sredi jamico in dam notri 1 kocko (zdrobljenega) kvasa (več aboslutno ne, ker bo imel kruh okus po kvasu). Čez kvas posujem 1 žlico sladkorja in nato čez zlijem v to jamico ene 2 dc mlačno-tople vode – nič ne mešam (!), zlijem vodo iz malo više, da se že med dodajanjem vode samo malo premeša. Pustim, da vzhaja, ene 10 min.
Nato zalijem še z recimo ene 5 dc mlačno-tople vode, dodam semena in zmešam. Pride tako pocasto, ampak recimo, ko z kuhalnico mešam (nič ne mesim!), ni stvar več tekoča, ampak taka močno pocasta, da je za mesit še abolutno premokro, je pa že na tem, da bi se dalo s kuhovnico eno tako obliko okroglasto naredit. Upam, da si predstavljaš.
Potem pokrijem s prtičem in pustim 1 uro.
Po eni uri vse lepo vzhaja, še enkrat premešam (s kuhovnico) in s kuhovnico nato nadevam testo v podolgovata pekača (2). Spodaj seveda peki papir. Ponovno: brez mesenja!.
Pustim 30 min, da vzhaja in dam pečt za 45 min na 180 st.
SUper mehek kruh, zdrži 3 dni, v tem času ga pa že itak pojemo.
Najlepše pa je, da je pri tem kruhu res malo packarije, ker porabiš le posodo in kuhovnico, tako, da je vse skupaj časovno zelo nepotratno (malo čiščenja, nič mesenje). Res za sproti naredit.

Hvala za tale recept.Bom poskusila.Enkrat,Trenutno nimam temne moke doma.Še enkrat hvala za tako natančen recept.

Sicer ne vem, koliko to igra vlogo, ampak jaz še nikoli nisem pekla s suhim kvasom. Vedno vzamem svežega in ga dam vzhajat v eno posodico z žlico sladkorja, malo moke in toplim mlekom. V tem času pripravim moko in pridam sol in zrna (ker pečem polnozrnatega) in potem samo s toplo vodo zalijem, dodam še nekaj žlic olivnega olja in zamesim.

Kruh je izvrsten, tudi pazim, da mi ne vzhaja preveč, ker je potem preveč puhast. Sicer pa vaja dela mojstra in kar pogumno naprej.


Suhi kvas zabriši v smeti. Za 1kg moke zadostuje kocka kvasa. V testo vmesi en nariban kuhan krompir in dve žlici olja. Tekočino dodajaj počasi med tem ko mesiš. Testo mora bit mehko, voljno in nič pocasto! Ko prvič vzhaja, premesiš in daš v pekač in pustiš vzhajati. Peki papir je bolši kot namazan pekač.
Sladkor dodaš samo če delaš kvasec. Pa malce več soli ne bi škodilo, ali pač.

gost zanimiv recept s krompirjem.Suhi kvas uporabljam zato,ker se mi ne pokvari.Ga imam lahko dlje časa doma.Kocke so mi vedno splesnele.
Zdaj mi je testo naraslo za 1x.Trenutno zadovoljna.Bom dala kmalu pečt.

Hvala vam za vse komentarje.

A damo pečt v segreto pečico?


Ni treba, v mrzli se lepše speče, pa še elektrike ne trošiš.

Aja Badass pa resss,kolk neumno sprašujem;))


Ni potrebe.

Ne kompliciraj toliko, pa bo 🙂 Najprej preizkusi čisto osnoven recept – voda, moka, kvas, sol in za začetek iz manjše količine moke, da dobiš občutek. Lahko daš še pol žlicke sladkorja na kvas, da bolje vzhaja, ampak to je pa kar se tiče dodatkov vse.

Količine niso tako bistvene, kot občutek. Testo ne sme biti premokro, ne pregosto. Pač naliješ malo mlačne vode v skledico, dodaš pol vrečke kvasa in pol žlicke sladkorja in počakaš, da se vse skupaj zbudi. V skledo daš pol kile moke, na sredo v luknjico kvas, posoliš, dodaš še malo vode in začneš mesiti. Če je premokro, dodaš še moke, če je preveč trdo, dodaš še vode. To je vsa umetnost 🙂

Oblikuješ hlebček in pozabiš nanj za par ur, da dobro vzhaja. Še enkrat pregneteš in spet dodaš moko, če je premokro. Spet oblikuješ štruco, hlebček, žemljice, karkoli in pustiš, da vzhaja. Prižgeš pečico in flikneš noter. Pečen je, ko doni.

Aja, pa nobenega olja ne rabiš, niti za pekač ne. Daš direkt na pekač, ni ga treba namasiti. Če se ti bo prijelo, rabiš še vaje in je bil kruh premoker 🙂 Ko dobiš tapravo konsistenco, s tem ni več težav in se nič ne prijema. Lahko pečeš tudi na rešetki.

izipizi hvala,zgleda lahko.Ampak jaz pa peka in kuha smo različni pojmi.Enostavno nimam žilice za to.Pa nisem več mlada.Pa bi se vseeno rada naučila.

Kruh je pečen.Zgleda lepo.Zdaj je na deski pokrit s srvetom.


Seveda – pravzaprav je za prvih petnajst minut fino dat pečico na čimvečjo stopnjo (jaz dam celo na 220 stopinj), potem pa znižaš temperaturo na 200 – zato, ker tudi zato kruh bolje vzhaja, pa več luknjic ima in lepšo, bolj hrustljavo skorjo.
Jaz sicer tudi občasno uporabljam suh kvas, ki pa ga kupim v teh bio-eko trgovinah. Ne za to, ker bi kaj dala na to, ampak, ker ima manj dodatkov in zato boljši okus, kot običajen suh kvas, ki ima meni osebno premočen (neprijeten) okus in vonj. Ta ‘bio’ kvas ima enak nevtralen okus kot sveži kvas, doma ga imam pa za rezervo, če mi npr. v nedeljo zmanjka kruha in ga sama spečem ipd.; sveži kvas kupim, kadar vem, da bom zagotovo pekla v parih dneh.

Evo.probala kruh.Je dosti bolj podoben kruhu iz trgovine.Je lažji,manj zbit.

New Report

Close