pečen mlad krompir ??
Pozdravljeni!
Kako pripravite krompir, da je dober, hrustljavo pečen?
Jaz ga bom najprej malo pokuhala. Kako dolgo ga naj kuham?
Kdaj ga naj narežem, že preden ga bom dala kuhat, ali
potem, ko bo kuhanje zaključeno in se malo ohladi?
Pekla bi kar na plošči v ponvi.
Podrobnejših informacij bom vesela!
Hvala in LP!
Surov krompir narežem na pol centimetra debele rezine. V pekač dam peki papir, zložim noter krompir, pokapljam z olivnim oljem, dodam začimbe (sol, suh rožmarin, po želji rdeča paprika v prahu,…), malo pomešam, da se olje in začimbe razporedijo po krompirju, in postavim v pečico, ogreto na 200 stopinj. Vsake petnajst do dvajset minut previdno malo pomešam. Po kakšne pol ure dvignem temperaturo na 220. Pečem, dokler ni lepo zapečeno:)
a) na bolj zdravi način (navadno ne z mladim krompirjem): olupim, narežem na kocke cca 2-3 kub.cm, vržem v skledo, posolim, dodam (ali tudi ne) različne začimbe (rožmarin, rdeča paprika, origano, mešanica mediteranskih začimb, mešanica provansalskih začimb, etc), stresem na pekač s peki papirjem in pečem v ventilacijski pečici na 230 stopinj.
b) na manj zdravi način (mlad krompir nam raste na vrtu oz njivici za hišo): mlad krompir ostrgam, manjše pustim, večje razrežem na polovice ali četrtine, v veliko ponev kanem malce olja (toliko da pokrije dno) in ga na srednjem ognju pečem, ko je zlatorumen, pojačam plamen in ga zapečem do zlatorjave hrustljave skorjice. imam občutek namreč, da mlad mlad krompir (pri nas se reče patatine – to je zelo zgodnji, mlad in droben krompir), ki ga komaj potegneš iz zemlje, rabi malce maščobe, če ne postane suh in ni hrustljav, pač pa bolj podoben kuhanemu krompirju
Evo, še mala skrivnost za okusen mlad pečen krompir…
Mlad krompir dobro operi, neolupljenega nareži na krhlje in daj v pečico.
Dodaj timijan ali majaron, rovorov list, poškropi z olivnim oljem, sol, poper, 1 dcl belega vina
pečeš na 180 cca 40 min.[/quote]
Tudi jaz ga tako delam. Zadnjih 10 minut vklopim ventilatorsko, da se zapeče.
Kuhati ga prej, mi pa ni, ker po tem vsi vitamini ostanejo v vodi.