pečeni riž
Pogosto pečem riž v pečici. Uporabljam basmati riž, ki je zelo okusen, pečen v pečici. V ponvi nahitro popečem različno meso (kura, svinjina itd) in to položim v pekač s pokrovom in dam pečt na 200C. Nato v ponvi spražim čebulo ter potenstam zelenjavo, ki rabi malce več časa, da se skuha (npr. por, jurčke…). Nato dodam pelate iz konzerve, podušim, dodam riž in ostalo zelenjavo (korenje, grah, bučke, paprika…po ozbiri) in zalijem z jušno osnovo (skuham iz kosti od piščanca). Lahko dodaš tudi koščke klobas ali šampinjone…in seveda začimbe, sol.Vse skupaj dam v pekač, pokrijem in pečem v pečici. Paziti moraš, da dobro zaliješ, ker riž popije tekočino. Lahko zalivaš sproti.
Ko boš pojedla riž po prejšnjem receptu, si privošli še tega:
Riž skuhaš na mleku tako, da mleko precej povre. Preseliš ga v pekač, dodaš sladkor, vanilijo, cimet, klinčke, rozine in še kaj, če ti pade na misel. Vmešaš jajce z rumenjakom in beljakom. Pečeš približno pol ure, nato povrhu premažeš s kislo smetano, ki si ji umešala jajce in popečeš še 10 minut.