Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pecivo brez jajc

pecivo brez jajc

Prosim recepte za peciva(sladka ali slana)brez jajc.Hvala že vnaprej!!!!!!!!

Razmisljam:

Mali maslencki ( Petit piskoti, Balzen…) so piskoti, v katerih ni jajc, zato pa vec mascobe – masla, margarine, masti… Recepta pa nisem nikjer nasla.

Listnato testo je narejeno iz vlecenega testa in maslene kocke; tudi tu ni jajc.

Torej lahko delas razne sladice na bazi vlecenega testa ali listnatega – razni zepki, zavitki ( kuhani ali peceni), piskotki.

Lani sem napisala italijanski recept za nekaksne sladke krofe brez jajc – bomboloni. So prav okusni.
Verjetno so tudi sladka kvasena peciva brez jajck; zdaj mi ne pride na misel.
Da je stvar dobra, pa moras dodati mascobo.

Primer piskotkov z listnatim testom ( prepis iz Dr. Oetker – drobno pecivo)

Potreseni piskoti

1 zvitek ( 300 g ) globoko zamrznjenega listnatega testa odmrznemo, razvaljamo in izrezemo poljubne oblike piskotov.

Posip pripravimo takole:

150 g mehke bele moke presejemo v skledo in primesamo
75 g sladkorja, zavitek van. sladkorja, za nozevo konico cimeta in 50 g sesekljanih kandiranih cesenj ( ali kaksnega drugega kandiranega sadja).

Mogoce bi bilo z jedrci tudi dobro:)

100 g masla nalistamo in dodamo vsem vsem zgoraj nastetim sestavinam.

Z rokama zmanemo sestavine, da dobimo nekaksne drobtine.

Izrezano listnato testo polozimo na z mrzlo vodo oplaknjen pekac in premazemo s kondenziranim mlekom ( to je tako mazavo v konzervi).
Ce tega ni, bi malo kisle smetane bilo enako dobro. Rabi za vezavo s posipom.

Z zgornjim posipom enakomerno potresemo piskote iz listnatega testa.

Temperatura pecice 200 – 225 stopinj C; pecemo 15 do 20 minut.

Lep pozdrav

Ne vem ali iščeš recepte za peciva brez jajc zaradi alergije na jajca ali zaradi kaj drugega. Če gre za alergijo, ti vsekakor odsvetujem tudi kupljeno listnato testo zaradi raznoraznih dodatkov. Imam pa doma nekaj receptov, kar sva bila z otrokom kar nekaj časa na dieti brez jajc in mleka. Napišem ti jih lahko šele ob koncu tedna.

Ja,zaradi alergije.

Narediša lahko čokoladne polžke, recept je od Jamie Olivera, recept pa poišči z iskalnikom

Kokosovi rogljički

25 dag moke, 12 dag sladkorja v prahu, 40 dag moke, 8 dag kokosa, žlica kisle smetane, 1/2 pecilnega, ščepec soli

Zamesiš testo in ga daš za 1/2 ure v hladilnik. Nato oblikuješ rogljičke in jih spečeš pri 190°C 15 minut. Še vroče povaljaš v sladkorju v prahu. V zaprti škatli ostanejo več mesecev, če jih prej ne pojemo :))

Pa tudi v kvašeno testo ni nujno, da daš jajce, namažeš pa ga s poljubnimi nadevi.

Pa tudi veliko keksov se da narediti brez jajc.

Lp, Maja

Petra jaz ti lahko povem le moje iskušnje;sin je alergičen na jajca in konzervanse, tako, da ne moremo kupovat piškotov brez jajc, ki jih sicer dobiš v trgovini, ker je v vseh lecitin, tako da bodi pozorna tudi nanj.En recept ki ga vem na pamet je:30dkg moke, 20 dkg masla, 10 dkg sladkorja. Zelo masleni piškoti, naš jih ima rad vendar pa mu ravno tako povzročijo alergijo, tako da mu očitno ne ustreza kombinacija nekih živil, saj sicer zelo pazimo, pa se alergiji kljub temu ne moremo izognit.LP

Tudi pri nas zaradi emulgatorjev in alergije vso hrano pripravljamo sami.
Rada spečem “hitri kolač”.
Potrebuješ lonček kislega mleka, 3 lončke moke ( jaz uporabljam pirino ali brezglutensko), 1 do 2 lončka sladkorja, lonček olja, 1 pec.prašek.
Vse sestavine zmešaš, daš v pekač, na vrh naložoš narezano sadje, ki ga imaš doma in daš v segreto pečico. Kolač je pečen v 30 minutah.
Pečem pri 170 do 180 stopinjah.
Hladnega narežem na kocke.

pozdravek dome

Hvala bomo poskusili

KORENJEVI ŽEPKI (noro dobri!!)

25 dag moke
12,5 dag GEA margarine (ali kakšne druge, če ni alergije na mleko),
12,5 dag sladkorja
12,5 dag korenja
1/2 zavitka pecilnega praška
marmelada
sladkor za posip

Moko pomešamo s pecilnim praškom in vanjo zdrobimo margarino. Nato dodamo sladror, surovo, drobno naribano korenje ter pregnetemo v testo. Testo razvaljamo na nožev rob debelo in razrežemo v enako velike kvadrate. Na vsak kvadrat damo pol žličke marmelade in ga prepognemo v pravokotne ali trikotne oblike. Pečemo v srednje vroči pečici; še vroče povaljamo v sladkorju v prahu (jaz nič ne posipam). Namesto korenja lahko uporabimo naribana jabolka ali razvaljano testo oblikujemo v kekse.

HRUŠKOVA PITA

15 dag moke
7,5 dag sladkorja
3 dag olja
1/4 zavitka pecilnega praška
4 dag rozin
15 dag hrušk
sladkor za posip in jabolka po okusu, ščep soli

Moko pomešamo s pecilnim, dodamo sol, sladkor in olje ter zgnetemo testo, ki naj pol ure počiva. Nato testo razvaljamo in razdelimo na dva enaka dela. En del testa položimo v namaščen pekač, potresemo z narezanimi hruškami, opravnimi rozinami in sladkorjem (po okusu) ter prekrijemo z drugo polovico testa. Pito na več mestih prebodemo z vilicami in pečemo v srednje vroči pečici.

VODNE BLAZINICE

20 dag moke
12,5 dag GEA margarine
1,5 dag kvasa
0,5 dl vode
marmelada brez konzervansov

Margarino zdrobimo v moko in dodamo v mlačni vodi raztopljen kva. Testo dobro pregnetemo nato naj počiva 30 min. Razvaljamo ga za nožev rob debelo. Nato delaj enako kot pri korenjevih trikotnikih.

—-

Večkrat sem si tudi pripravila polpete in namesto jajc za vezivo uporabila naribana jabolka. Med pečenjem so obdržali obliko in bili skoraj tako dobri, kot če bi jih delala z jajcem. Oz. razlike se skoraj ne opazi.

V knjižnici sem si sposodila tudi knjigo Alergija na hrano – tam se najde še kakšen recept. Poglej pa še malo z iskalnikom. Na tem forumu in tudi na drugih je bilo o tem že kar veliko napisanega.

New Report

Close