pecivo brez jajc


Pecivo je stvar domišljije,
potem pa recepti krožijo okoli. Vedno pa ima pečeno pecivo osnovo iz testa. Testo pa je kvašeno, krhko, biskvitno. Ta testa se največ uporabljajo. Biskvita ne moreš narediti brez jajc. Kvašeno testo je brez jajc kruh, ostane še krhko testo, ki se uporablja za pite. To se lahko naredi tudi brez jajc. Torej narediš krhko testo, nadevi pa so večinoma brez jajc. Ali pa naredi jabolčni štrudl.

RECEPTI za peciva BREZ JAJC
Piškoti »stare mame«
10 dag sladkorja
20 dag margarine
30dag moke
Testo je ugnetla, razvaljala in s ” štamperlom” rezala majhne krogce. nato jih je spekla, dala dva skupaj, vmes marmarmelado. Nato jih je povaljala v mletem sladkorju. Zelo dobri so bili.
Temu so v starih časih rekli vojaški štrudel, ker ni vseboval jajc in je
bil užiten dlje časa.
30 dag moke + pecilni prašek (presejemo)
8 dag sladkorja
3 dag masla
1/8 litra mleka
Hitro naredimo testo, razdelimo v dve kepici vsako razvaljamo,
namažemo z kakšno bolj gosto marmelado, zavijemo in damo
v pekač obložen s peki papirjem. Pečeno razrežemo na cca 1,5 – 2 cm
dolge koščke.
Mi imamo te piskotke zelo radi:
Poljubna kolicina sladkorja,
enaka kolicina moke,
enaka kolicina masla,
enaka kolicina zmletih lesnikov.
Res hitro z mrzlimi rokami ugnetes testo (da se maslo na segreva), das v hladilnik za pol ure, nato lahko skozi tiste sablone, ki jih nastavis na mesoresnico iztiskas direkt na peki papir piskotke. Zaprti v skatli ( seveda prej dobro ohlajeni) kar dolgo ostanejo svezi in hrustljavi. Seveda lahko tudi z modelcki izrezujes razvaljano testo.
Saj za dobro vleceno testo ne rabimo jajca, za pecen zavitek sploh ne!
Kokosovi rogljički
25 dag moke, 12 dag sladkorja v prahu, 40 dag moke, 8 dag kokosa, žlica kisle smetane, 1/2 pecilnega, ščepec soli
Zamesiš testo in ga daš za 1/2 ure v hladilnik. Nato oblikuješ rogljičke in jih spečeš pri 190°C 15 minut. Še vroče povaljaš v sladkorju v prahu. V zaprti škatli ostanejo več mesecev, če jih prej ne pojemo :))
Pa tudi v kvašeno testo ni nujno, da daš jajce, namažeš pa ga s poljubnimi nadevi.
KORENJEVI ŽEPKI (noro dobri!!)
25 dag moke
12,5 dag GEA margarine (ali kakšne druge, če ni alergije na mleko),
12,5 dag sladkorja
12,5 dag korenja
1/2 zavitka pecilnega praška
marmelada
sladkor za posip
Moko pomešamo s pecilnim praškom in vanjo zdrobimo margarino. Nato dodamo sladkor, surovo, drobno naribano korenje ter pregnetemo v testo. Testo razvaljamo na nožev rob debelo in razrežemo v enako velike kvadrate. Na vsak kvadrat damo pol žličke marmelade in ga prepognemo v pravokotne ali trikotne oblike. Pečemo v srednje vroči pečici; še vroče povaljamo v sladkorju v prahu (jaz nič ne posipam). Namesto korenja lahko uporabimo naribana jabolka ali razvaljano testo oblikujemo v kekse.
HRUŠKOVA PITA
15 dag moke
7,5 dag sladkorja
3 dag olja
1/4 zavitka pecilnega praška
4 dag rozin
15 dag hrušk
sladkor za posip in jabolka po okusu, ščep soli
Moko pomešamo s pecilnim, dodamo sol, sladkor in olje ter zgnetemo testo, ki naj pol ure počiva. Nato testo razvaljamo in razdelimo na dva enaka dela. En del testa položimo v namaščen pekač, potresemo z narezanimi hruškami, opravnimi rozinami in sladkorjem (po okusu) ter prekrijemo z drugo polovico testa. Pito na več mestih prebodemo z vilicami in pečemo v srednje vroči pečici.
VODNE BLAZINICE
20 dag moke
12,5 dag GEA margarine
1,5 dag kvasa
0,5 dl vode
marmelada brez konzervansov
Margarino zdrobimo v moko in dodamo v mlačni vodi raztopljen kva. Testo dobro pregnetemo nato naj počiva 30 min. Razvaljamo ga za nožev rob debelo. Nato delaj enako kot pri korenjevih trikotnikih.
—-
Večkrat sem si tudi pripravila polpete in namesto jajc za vezivo uporabila naribana jabolka. Med pečenjem so obdržali obliko in bili skoraj tako dobri, kot če bi jih delala z jajcem. Oz. razlike se skoraj ne opazi.
V knjižnici sem si sposodila tudi knjigo Alergija na hrano – tam se najde še kakšen recept. Poglej pa še malo z iskalnikom. Na tem forumu in tudi na drugih je bilo o tem že kar veliko napisanega.
Še en recept za piškote
zmelješ kekse ki ne vsebujejo jajc, dodaš kokosovo moko, sladkor in toliko masla (margarine), da je masa enotna. Maso razdeliš v pekač in preliješ s stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi, piškote narežeš in shraniš v škatli za pecivo.
(recept tudi ni primeren za dolgo shranjevanje – zaradi masla – ker so piškoti zelo dobri, itak hitro izginejo;))