peka kruha
evo, jaz ti povem moj osnovni recept za kruh v kruhomatu. preverjeno je ok!
600 g moke
420 ml vode
11 g soli
14 g kvasa
2 žlici olja
To je osnovno. Potem pač: lahko daš pol polnozrnate, pol bele moke ali pa kakšne druge poljubne kombinaceje. Namesto samo vode lahko aš del mleka ali jogurta. Ko aparat piska, lahko dodaš par žlic semen …….. Domišljiji prosto pot!
evo, moj receprt za polnozrnatega:
300 ml vode
1 kavna žlička soli
1 jušna žlica olivnega olja
80ml kefirja ali jogurta
500g polnozrnate (pirine) moke
1 vrečka suhega kvasa
napisala sem v takem vrstnem redu, kakor daješ sestavine v mašino – tud to je pomembno, so men povedal:)
ponavadi povrhu posejem še pest ali dve sončničnih in sezamovih semen. Pečem pa na hitrem programu…je boljši kakor na dolgem.
goljat ga peče tako in jaz tudi in vedno rata:
1 kg moke
4-5 dcl vode (jaz dam vode 6dcl – kruh je bolj rahel a ne tako visok)
1 kocka kvasa (42g)
2 žlički soli
po želji 1 dcl olja ali (in) 1 jajce in dodatki – mak, čebula, semena, lahko 30 dag moke zamenjaš s koruzno ali polnozrnato ali rženo, …Variant je ogromno.
Kvas dobro zmešaš z 1-2dcl vode, dodaš moko, sol, dodatke, preostalo vodo. Testo na hitro zamesiš, pustiš da vzhaja. Premešaš. Pustiš še enkrat vzhajati. Potem oblikuješ 2 hlebca, jih daš na pomokan pekač in pustiš vzhajati. Vmes zagreješ pečico na 230-240°C (če imaš slabo pečico, lahko daš kar na maksimum, če imaš ventilatorsko pa na okoli 190). Hlebca po vrhu zarežeš 3-4 krat, da ne počita pri strani.
Potem pečeš hlebca 35-40 minut na srednji rešetki. Ves čas pečeš na tako visoki temperaturi, da se kruh ne suši.
Hvala punce
Se že odločam katerega bom pekla. Me pa zanima na koliko stopinj se peče “goljatov” kruh in če se lahko da pretežno polnozrnata moka?
Jaz sem do sedaj vedno delala “kruh brez mesenja”, ki ga ne mesiš, ampak ga pustiš čez noč in ga spečeš drugi dan. Mi je še vedno najboljši, samo polnozrnat kruh pride kar precej zbit.
Sedaj pa bi poskusila še kako drugače.