Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek peka kruha

peka kruha

Mene pa zanima kakšen dober, preverjen recept za peko kruha – v kruhomatu ali v pečici (imamo oboje 🙂 ). Ker vem da vas je na forumu kar nekaj pridnih gospodinj, vas prosim, da še mene malo podučite, ker bi se res rada naučila te mojstrovine!

evo, jaz ti povem moj osnovni recept za kruh v kruhomatu. preverjeno je ok!

600 g moke
420 ml vode
11 g soli
14 g kvasa
2 žlici olja

To je osnovno. Potem pač: lahko daš pol polnozrnate, pol bele moke ali pa kakšne druge poljubne kombinaceje. Namesto samo vode lahko aš del mleka ali jogurta. Ko aparat piska, lahko dodaš par žlic semen …….. Domišljiji prosto pot! 🙂

Za začetek lahko kupiš tudi mešanico in narediš po receptu z ovitka. Zmeraj rata.

to je količina za kolikšno zmogljivost kruhomata in koliko kruha, videla sem, da so razdeljeni o razredih od 900 g do 1200 g …

evo, moj receprt za polnozrnatega:

300 ml vode
1 kavna žlička soli
1 jušna žlica olivnega olja
80ml kefirja ali jogurta
500g polnozrnate (pirine) moke
1 vrečka suhega kvasa

napisala sem v takem vrstnem redu, kakor daješ sestavine v mašino – tud to je pomembno, so men povedal:)

ponavadi povrhu posejem še pest ali dve sončničnih in sezamovih semen. Pečem pa na hitrem programu…je boljši kakor na dolgem.

Meni pa je najboljši domači kruh narejen iz Hoferjeve pripravljene moke. Ga pa delam ročno. Navodila so pa napisana an vrečki.

0,5 litra vode,žlička soli,malo olja-2 žlici,700 g moke(jaz dam polbelo),po moki posuješ vrečko suhega kvasa in sčepec sladkorja pa je.Imam kruhomat za 1300 g kruha.Pečem na hitrem programu.LP

goljat ga peče tako in jaz tudi in vedno rata:

1 kg moke
4-5 dcl vode (jaz dam vode 6dcl – kruh je bolj rahel a ne tako visok)
1 kocka kvasa (42g)
2 žlički soli

po želji 1 dcl olja ali (in) 1 jajce in dodatki – mak, čebula, semena, lahko 30 dag moke zamenjaš s koruzno ali polnozrnato ali rženo, …Variant je ogromno.
Kvas dobro zmešaš z 1-2dcl vode, dodaš moko, sol, dodatke, preostalo vodo. Testo na hitro zamesiš, pustiš da vzhaja. Premešaš. Pustiš še enkrat vzhajati. Potem oblikuješ 2 hlebca, jih daš na pomokan pekač in pustiš vzhajati. Vmes zagreješ pečico na 230-240°C (če imaš slabo pečico, lahko daš kar na maksimum, če imaš ventilatorsko pa na okoli 190). Hlebca po vrhu zarežeš 3-4 krat, da ne počita pri strani.
Potem pečeš hlebca 35-40 minut na srednji rešetki. Ves čas pečeš na tako visoki temperaturi, da se kruh ne suši.

Hvala punce 🙂

Se že odločam katerega bom pekla. Me pa zanima na koliko stopinj se peče “goljatov” kruh in če se lahko da pretežno polnozrnata moka?
Jaz sem do sedaj vedno delala “kruh brez mesenja”, ki ga ne mesiš, ampak ga pustiš čez noč in ga spečeš drugi dan. Mi je še vedno najboljši, samo polnozrnat kruh pride kar precej zbit.
Sedaj pa bi poskusila še kako drugače.

Če se mi mudi, iz testa oblikujem žemljice, ker so pečene v 10-12 min. na 215 stopinjah. Pa hitro so hladne za razliko od hleba ali štruce. Recepta ne bom dodajala, ker jih je zgoraj dovolj.

New Report

Close