Najdi forum

Peka kruha

Vsakic, ko pecem kruh, mi poci. Pa ga prej dobro namazem z vido. Kaj delam narobe, kako naj pecem, da mi hleb ostane lep? Hvala za pomoč!

V hlebec zareži križ.

Ze porocena? Potem hleb pred peko na vrhu kar globoko (1/3) krizno zarezi, da ima sredica kam vzhajat. Ce se nisi, pa poglej, na kateri strani je pocil. Stara vraza pravi, da bo s tiste strani prisel bodoci moz. :)))

Važno je, da kruh – hlebec dobro pregneteš, da je testo gladko. Preden daš kruh v pečico, ga zareži ali v obliki križa, ali pa tako postrani kot vidiš hlebce v trgovino. Nato še kakšnih par minut počakaj, nato pa daj kruh v pečico. Kruh na tak način ne bo več “počil”.

Pozabila sem napisati, da vedno tudi zarezem kake tri, štiri vzporedne crte na vrhu. Vcasih tudi precej globoko. Poci pa ponavadi spodaj pri strani.

Ko sem živel nekaj časa v Indiji sem se pri nižjih kastah učil peči več vrst peciva iz moke. Vedno, ko se je kruh pekel ravno toliko časa, da je že dobival skorjo, a še ni bil pečen, so ga polili z vodo. In začuda nikoli ni počil, tudi če je bil še tako tanek ali iz slabih sestavin. Ne spoznam se na peko domačega slovenskega kruha, a sem prepričan, da bi pomagalo, če ga tudi ti namažeš z vodo in ne z vido. Vida je seveda zelo zdrava, a ne v tolikšni količini, da bi lahko z njo namazal kruh. Sploh pa sem mislil, da kristjani ne smejo uživati vide. Povej kaj več o tem.

New Report

Close