Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pekač za v pečico

Pekač za v pečico

Moja mama si je za božička zaželela pekač s pokrovom za pečenje v pečici.
Koleba med ovalnim glinenim in teflonskim s steklenim pokrovom.
Jasno ji je, da če bo želela vsebino zapeči do skorjice, bo potrebno pokrovko za nekaj minut sneti, ampak upa, da vseeno ne bo toliko špricanja po pečici med samim pečenjem :).

Kakšne so vaše izkušnje?
Kateri se vam zdi boljši – glineni ali teflonski?
Priporočate morda kakšno posebno znamko enega ali drugega pekača?

Pri nas imamo jenske posode že zelo dolgo časa (več kot 10 let) in se odlično obnesejo. Imamo kvadratno jeno za lazanje, okroglo za gratinirane palačinke, ovalno za meso…..pa še praktične so, ker se jih lahko pomiva v pomivalnem stroju. Edino paziti moraš, da daš povsem suho v pečico (zunanja stran), da ni kapljic vode, ipd, ker drugače lahko poči. Tako da bi ti jaz zelo priporočala to posodo, namesto glinenih ali teflonskih.

Imam glinen rimski lonec (tak taprav, neglaziran) in imela sem jenski pekač s pokrovom. Oboje je super, vsako za svoj namen. Če bi morala izbirati, bi vseeno izbrala jena, se mi zdi še bolj univerzalen od glinenega.

Imela sem – pomeni, da sem razbila eno polovico, v drugi sicer lahko še vedno pečem, vendar brez pokrova. 100% sem vedela, da v segreto jensko posodo ne sme priti niti kapljica mrzle tekočine, vsi nasveti, vse znanje, vse mi je butnilo skozi glavo isti trenutek, ko sem nagnila steklenico z vinom, da bi zalila meso v pekaču. Ne bom pripovedovala, v koliko steklenih drobcev se je stvar razletela… In sedaj pišem Božičku !!!

Rimski lonec izberem, ko imam količinsko veliko oz. ko pečem meso, krompir in zelenjavo vse hkrati oz. takrat, ko zjutraj vnaprej pripravim vse v mrzlo pečico in nastavim timer, da se sama vklopi. Prednost je, ker je to ena redkih stvari, ki se dajo v mrzlo in ne ogreto pečico. In aja, v pokritrem rimskem loncu se – ne razumem čisto dobro, kako je to mogoče – meso oz. krompir lepo zapeče, če le začnem peči dovolj zgodaj. Ponavadi ne zadanem, tako da zadnjih 15 minut večinoma le odkrivam, ko se že mudi za na mizo.

Dober nakup, Mimi

tudi jaz zelo rada uporabljam rimski lonec. Hrana skuhana-pečena v njem je zelo sočna, pa še manj je občutljiv od jena stekla. Za teflon pa ? nisem ravno najbolj navdušena, se mi zdi, da ima npr. meso nek poseben okus-no morda pa se mi le zdi, ga pa vseeno raje ne uporabljam. Drugače pa za razne pečenke mi je dober tudi EMO lonec (emajliran tisti črn..)

New Report

Close