pekoča bolečina v prsih
V enem tednu se mi je dvakrat pojavila pekoča bolečina v prsnem košu, od sredine proti desni. Prvič sem pomislila, da me modrc preveč stiska, vendar tudi ko sem ga odpela ni popustila. Vozila sem avto in je tako bolelo, da sem morala ustavit in čakat, da mine. Je trajalo okoli 15 minut. Drugič pa danes ponoči, me je zbudilo. Vzela sem aspirin in hodila gor in dol po stanovanju, dokler bolečina ni minila. Ker živim sama v bloku, sem odklenila vrata za vsak slučaj, če bi potrebovala pomoč in se ne bi mogla premikat, ali če bi recimo celo umrla. Ali kdo ve, kaj bi lahko to bilo? Ker je srce na levi strani, me sicer ni tako zelo strah, vseeno pa me malo skrbi, k zdravniku ne bi rada šla brez veze…
Punca, žolčni kamni bodo ena zadnjih možnost, ki jih bo zdravnik pogledal glede na tvojo bolečino. Dajo prednost prav srcu, veš. Najprej bodo pogledali srce in ti dali navodila kako ravnat za naprej. Pametno je tudi to, da si vzela aspirin. Bolje ne bi mogla izbrati. Sicer pa ne posegaj po nalgetikih, ker zakrijejo bolečino. Bolečina pa je znak, da se nekaj dogaja. Pojdi k zdravniku. Če pa traja dlje kot 15 minut, ali pol ure, bi jaz celo klicala rešilca.
Če kadiš, daj za zdaj nehat. Vsaj do pregleda pri zdravniku.
Res, lahko ni nič. (upam). Lahko pa je marsikaj. Ne se zdaj vstrašit. Pomirjena bodi in pojdi k zdravniku. Nič hudega ne bo.
Tako kot so ti že zgoraj svetovali – pojdi h zdravniku. Saj lahko ni čisto nič, lahko je marsikaj. Lahko je kaj narobe s srcem, lahko je voda okrog pljuč, lahko je kakšen strdek, mogoče je vneta kakšna žila. Zdravnik te bo pregledal in poslal na morebitne preiskave. Možno je tudi, da izvira vse skupaj iz hrbtenice. Sicer pa – saj zdravniki so zato, da pomagajo. Mi lahko dajemo samo neke laične nasvete. Bi pa rekla v končni fazi: Ne se hecat!
Mogoče imaš prav. Moja stara mama, mama in sestra, vse tri so imele žolčne kamne in so jim odstranili žolč. Ali je to dedno?[/quote]
Ne vem, če je dokazano dedno, ampak pri nas sta jih imela tako oče, kot mama.
Kar se tiče srca pa tako. To, kar ti zgoraj pišejo, je sicer res, srcu dajo prednost, ampak če bi pri tebi šlo za infarkt, se to ne bi ponavljalo tako kot se, 15 minut pa gre bolečina pa-pa, pa potem je ni, pa potem spet pride. Infarkt je resno stanje in ni nihajoča bolečina, medtem ko žolčni kamni ja. Pri njih je odvisno kako se postavijo v žolčniku, na kar vpliva gostota žolča, ki je odvisna od tebe, od hrane (maščobe), od pijače, stresa, ipd. To je prav tipično, da te ponoči vrže pokonci, meni je zdravnik, ki me je sprejel točno povedal (v hecu), da med zdravniki velja: če sredi noči pride na urgenco razmršena ženska v domačih halji in toži, da jo peče v prsnem košu, ima sigurno žolčne kamne.
No, seveda nisem iz stroke, govorim pa iz izkušenj, svojih in tistih, ki sem jih spoznala v času, ko sem odpravljala to tegobo – vsi smo občutili enako kot ti in vsi smo mislili, da je srce.