Pelješac – Orebić ?

Orebic je majhno mestece z majhno promenadico, plaže so iz drobnih kamenčkov, razen trstenice, ki je najbolj znana plaža v orebiču, ni pa intimna: http://www.croatia1.com/orebic-trst-hr.htm
za bolj intimne plaže se je potrebno z avtom zapeljati ca. 25 km, kar je nerodno, poglej si malce zgornjo stran.
Kar pa se koles tiče, pa ni najboljše saj vozi po peljescu le ena asvaltna cesta, za starejše še gre, za otroke pa zna biti nevarno, kolesariti po “glavni cesti”, razen če nameravate kolesariti po orebiču, samo tam si hitreje peš:-)
Drugače pa tudi sam srfam in za to je pelješac super, za ostalo pa prav žena da ni nič za počet:-) Predlagam “peš” izlet na korčulo, ladjice gredo iz Orebičah.
lp m

Ravno to noč smo se vrnili s Pelješca, kjer smo preživeli dopust. Mi smo bili letos v avtokampu Antony Boy v Vignju. Ta kraj je vetroven, zato se tja odpravljamo večinoma windsurfarji. MI smo imeli večinoma maestral te dni. Ko piha maestral niti ni tako toplo. Zadnja dva dni je bilo bolj južno in je blo res ful vroče. Plaže so večinoma prodnate, morje je bilo zadnje dni prijetno toplo. Splača se imeti kolo, tudi rolerje, vsaj v Vignju je lepa promenada (kar več kilometrov lepe ceste z malo prometa, sicer vijugaste in normalno je treba bit pazljiv – bolj bi priporočala kolesarjenje odraslim in manj otrokom).
Tudi mi imamo 2 otroka, stara sta 2.5let in 4 leta (dopolnil pred nekaj dnevi na Pelješcu), onadva sta nadvse uživala. Pod našim kampom je mali zaliv z nekaj sence in igrali (tobogan, gugalnica, peskovnik) in vse polno srfaških družin z malimi otroki.
Priporočam Konobo Forte, drugače pa je v Vignju še trgovina, pizzerija, nekaj lokalov.
Orebić je mesto kot mesto z eno glavno cesto, ima pošto, bankomate, več marketov,trgovino Konzum in bencinsko črpalko in seveda vse polno lokalov. Pred Orebićem je nekaj krasnih skritih plažic, je treba malo raziskovat, ponekod so res krasne plaže. S trajektom ali taxi barčico greste lahko na Korčulo. Ima nekaj hotelov (grand h. Orebić, Indijan, Julija, Komodor, Orsan, …).
Pot do dol je sicer dolga. Imaš tudi možnost opravit zadnji del poti s trajektom iz Ploč ali pa greš okoli čez Neum, dolino Neretve in Ston. Ta je malo daljša in se kar vleče, ker je taka vijugasta pa polna omejitev, pa še obvoz je, ker gradijo avtocesto in tako voziš dobesedno skozi nek kamnolom. Mi smo štartali ob 15.40 in prišli domov ob 1:00, ustavili smo se 3krat za krajši čas, imeli smo prazno cesto in nobene gužve na meji, res pa je, da s seboj vlečemo počitniško prikolico in srfe na strehi, zato smo malo počasnejši.
Lepo se imejte.

hvala vsem za obširne odgovore.
Je bil kdo na plaži Divna ? Vedno tako piha, kot na spodnjem videu
http://www.youtube.com/watch?v=8tR5aXbsGGs&feature=related
zanima me še, kaj pravite na mnenje z enega drugega foruma, sicer iz leta 2007 (v CRO jeziku), pa vendar za tiste, ki razumete, se je kaj spremenilo, ali pa je res tako:
Ove godine sam se odlučio ljetovati u Orebiću prvenstveno zbog blizine Korčule,Mljeta, relativno Dubrovnika i moram reći da sam se jako razočarao. Kakve se to stare kuće spominju?Pa tamo uopće ne postoji centar?! Osim crkve i općine!Plaža u Orebiću je katastrofa,pješčana i široka 2 m…jedva mogu leći dvije osobe,tuševi naravno nisu radili već je iz neke cijevi curila voda, sve puno bosanaca koji sve otpatke bacaju u more pa se tijekom kupanja na svašta može naići…Konobe su živi užas sa cijenama većim nego u Dubrovniku a s uslugom i količinom dobivenih porcija nula bodova.Kafići su iz najgorih osamdesetih osim jednog coctail bara koji radi do 24h.Štandovi na kojima se prodaju suveniri drže cigani koji se konstantno svađaju i podvaljuju jedni drugima. Dubrovnik i Korčula su me oduševili(iskrena preporuka) a na Mljetu nisam bio jel iz Orebića naplaćuju 350kn,totalni bezobrazluk. Sve u svemu jedno od gorih mjesta u kojima sam bio na Jadranu,a bio sam u većini.

Ma glej, jaz vsega tega, kar je opazil ta tipson, pač nisem opazila. Če bi hotela it gledat znamenitosti, bi izbrala kako drugo mesto. Orebić je sicer staro mesto, a se razvija (s turizmom) šele v zadnjih 50 letih. Domačini so predvsem vinogradniki ali oljkarji. Tamkajšnji otroci hodijo v šolo na Korčulo, vsak dan se peljejo z barčico čez kanal. Na Korčulo hodijo k zdravniku ipd. To je majhen, miren kraj, daleč od promenad in teras z živo muziko, čeprav se tudi to najde. Majhno mesto je to, ki sicer ima nekaj ponudbe, a ta tip se mi zdi, da si želi mondenost, je pa pač izbral napačen kraj. Jaz sem v Vignju jedla odlično hrano v zgoraj omenjeni Konobi in povprečno pizzo v lokalni piceriji, cene pa res niso divje – take so, kot pri nas, kje malenkost več, kje malenkost manj.
Letos sicer ne, leta 2007 ko sem bila prvič tam, so nam na mizo prinesli “porcijo” školjk – no, porcija je bila velika za v lavor, ne pa za v navaden krožnik.
Kar se vetra tiče, ne, ni vedno tako. Mi smo imeli tudi nekaj dni brezvetrja, jutra so bila načeloma mirna, popoldne se je dvignil maestral. Takega divjega pihanja mi žal nismo doživeli Moj mož bi bil seveda zelo vesel, ker bi se nasrfal, ampak mislim, da je na Pelješcu hud veter prej izjema kot pravilo.
Jaz si kraja ne upam ne priporočat, ne odsvetovat. Spoznali smo ljudi, ki vsako leto gostujejo na Pelješču že 20 let, od malega praktično in se že vsa leta vračajo, sedaj že vozijo svoje otroke tja, tudi komaj rojene. Sigurno pa so med obiskovalci Pelješca tudi taki, ki se tja ne bodo več vrnili.
Tudi jaz sem prvič vihala nos, ker sem doma iz Kopra in ker nisem vedela, da je Korčula tako blizu Pelješcu, imela sem namreč občutek, kot da iz Žusterne gledam Debeli rtič…no, ko sem se navadila, da sem tam, pa mi je postalo lepo. Tudi letos mi je bilo lepo, čeprav je pot res dolga.
Pejte eno leto na Peljesac, drugo pa na Hvar.
Ta polotok in otok spadata med najlepše, kar obstaja na Jadranu. Se pa meni na eni in drugi lokaciji splača vozit in raziskovat kraje naokoli. Recimo na Pelješcu severno obalo s Trpnjem, Divno in Dubo ter južno s Trstenikom in Žuljano, pa Ston, Prapratno v smeri Dubrovnika itd. Da vseh čarov Hvara ne naštevam.
Ampak s kolesi z malimi otroci na Pelješču posebej iz Orebiča težje kam prideš zaradi klancev in prometa. Na Hvaru imaš pa recimo od Grebišća prek Jelse prijetno obalno cesto do Vrboske skoraj brez prometa.
Niso pa to kraji ( z izjemo mesta Hvar) z nevemkakšno živahno in mondeno večerno in nočno turistično ponudbo.

Letos grem z družino petič na Orebić,
sicer pa vse kar zgoraj piše, tudi ona kritika je na nek način res.
SIcer pa je idealno če imaš kak majehen čolniček z motorjem, namreč v argipelagu med Orebičem in Korčulo je 17 nenaseljenih otočkov, s prekrasnimi samotnimi plažami. Priporočam otok Sutvara. To je oddajlenao cca. 35 minut z gumenjakom in motorjem cca 4KS.
Krasna je tudi plaža Mokalo pri avtokampu mokalo. Tam je tudi praktično na površini ena potoplena ladja in se lahko potapljaš na dah na njo. Za videt, pojest … je ogromno. Tudi trstenica-mivkasta plaža je lepa, je pa lahko res takrat ko je največja plima in valovi široka 5 metrov, samo to je redko.
DIvna je tudi prekrasna, gleda proti Makarski rivieri in če piha burja je seveda veter, sicer pa vremensko nič posebnega !