Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Penzija

Penzija

Zanimivo, kako ljudje radi zmerjajo druge z lenuhi, ampak istočasno pozabljajo da so tudi sami LENUHI in to dvojni. Prvo, ker se obremenjujejo z ostalimi in drugič ker so dejansko tudi sami lenuhi. Spomnem se ene upokojenke iz vrtnarije, je rekla da je v penziji in da hodi pomagat v vrtnarijo.++++

Jesi pametan ko glans.

https://www.iskanja.si/izdali-smo-tudi/ciscenje-nereda-in-feng-sui.html

Odgovor na objavo uporabnika
Ena kmalu 60, 19.07.2020 ob 18:37

Si tudi malo sama kriva.Zacela si delat v socializmu, tako kot jaz.Zakaj nisi delala šole ob delu, zakaj se nisi potrudila, da bi zlezla višje? Očitno tudi plača ni bila nič posebnega…pa si bila kar zadovoljna z njo ? Starost vpraša, kje je bila mladost…Saj si vendar morala pričakovat, da ti ob slabi plači ne morejo naracunat visoke penzije …

To sploh ni res. Sama sem delala na eni najbolj “donosni” gospodarski firmi in “pridelala” še ne celih 28 let. Čeprav o tej firmi krožijo govorice, da so tam zelo dobre plače, to sicer ni čisto res, vsaj za navaden pisarniški kader ne. Po 28 letih sem se invalidsko upokojila, zaradi svojih zdravstvenih težav. Kaki 2 leti pred upokojitvijo je moja bruto plača znašala kakih 1.200,00 e (leta 2013).

Leta 2015, sem torej dobila odločbo o upokojitvi in prvo penzijo, ki je znašala okrog 620,00 e. Ker so se pokojnine vmes poviševale, sem zdaj prišla na cca 750,00 e. Nedavno pa sem kontaktirala s sodelavko, ki gre zdaj v penzijo po redni delovni dobi in višjim plačilnim razredom od mojega takrat. Njena pokojnina bo znašala točno toliko, kot je takrat bila moja s samo cca 28 leti delovne dobe. Gre za to, da se niža koeficient/procent preko katerega, delajo izračun. Seveda je krivo tudi dejstvo, da zdaj v izračun upoštevajo skoraj vsa leta delovne dobe in ne le 10, 18..itd najboljših. Tako da je avtorica, priletela na to varianto. Če bi šla jaz danes, ali celo čez 5 let(ko bom stara 60) v penzijo pri isti firmi, bi dobila takrat verjetno še manj od dotične avtorice. V bistvu mi je naključje, da je stanje pri meni  tako kot je, prineslo srečo.

Zato ne delajte enih takih VAŠIH zaključkov na pamet.

kdor si misli, da če imaš šole, pa boš dobil cool delo z lepo plačo, se moti 100 na uro. Lepo delo je rezervirano za otroke javnih uslužbencev, druga lepša dela so rezervirana za kolege le -teh, tretja lepša dela za ljudi s poznanstvi na višjih položajih. Dandanes še v trgovini ne moreš delat brez poznanstev, pa je delo za nič, da ne govorimo o čistilkah v kakih javnih ustanovah. In to mislim mesta, ki niso velika, torej vse, kar ni Celje, Maribor, Koper, Nova Gorica, Ljubljana in Kranj

Moja mama je šla v pokoj pred kratkim – pokojnina nekaj čez 500, ženska razsuta, ne more hodit, kup zdravstvenih težav. Po drugi strani teta, ki je šla nekaj let prej, delala v pisarni, pa ko rožca. In se vprašaš, zakaj bi sam sebi dovolil, da postaneš to, kar so tisti, ki so delali na delovnih mestih z minimalno plačo?

Sem delala v takem podjetju in sem dala lepo odpoved. Nisem na sociali, vendar sem doma in razen tega, da smo opehareni za 600 eur, mi ni žal, da ne delam takih del. Nisem pripravljena, niti za trenutek, postat taka razvalina. Sem imela nesreči pred leti, se lepo nalomila. Vse je trajalo nekaj minut, okrevanje pa je trajalo 4 leta in še ni vredu. A misliš, da po tem, ko vem, kaj bi me čakalo, če bi ostala na takem delovnem mestu, sploh še vztrajala? ne moreš na dopust, neurejeni delovni pogoji, varnost na nuli, neurejena dleovna obutev, nevarna, neustrezne higienske razmere, premalo kadra in slaba organizacija dela, dvigovanje težkih stvari brez medsebojne pomoči, notranji prepiri in metanje polen pod nogami, plača za nič, salbo obračunana, delaš tedne in tedne samo popoldan, ker tisti, ki ližejo riti, hočejo zjutraj. Komu? Za kaj? Da bom solidarna s tabo, ki sam osebe nisi dovolj spoštovala, da si rekla, NE, ne bom samo sebe uničial do te mere?

Če taki ljudje kot ste ne bi delali kot ste morda ne bi bilo na določenih delovnih mestih tako neurejenih razmer in odnosov! Delat bolan, delat utrujen, samo za podjetje, brez ozira nase in na družino, za ušivih 600 eur?! S 600 eur plačam nekaj položnic in bencin, ne pa vse ostalo. Kaj mi bo? Da bo pokojnina 400 eur, s katero ne bom mogla plačat nič?

O ja, rada bi delala. Z veseljem bi rada delala in sem bila vesela, da sem imela delo, tudi če je bilo za 600 eur. Do neke meje – moja meja je moje zdravje in moje življenje – zaspala sem za volanom od utrujenosti in se skor z avtom zaletela v kamjon. Tu je zame črta, dovolj, meja, konec.

Potemmmm, 25.07.2020 ob 12:46

Sem naredila poklicno solo, nato pa srednjo. Pomembno je tudi koliko ti delodajalec vplacuje noter prispevke. Meni je minimalno kot je zakonsko doloceno. In tudi zaradi tistega dobis manj. Manj dobis tudi ker dobro leto nazaj so bili vsi dodatki vsteti v minimalno placo
Ce bi vedela kaj me caka nikoli nebi delala. Sama sem na slabsem in z unicenim zdravjem, ker sem delala.

Danes pa izobrazba ne pomeni kaj dost. Moj otrok ima univerzitetno izobrazbo. Dela pa za 800€. In placujejo prispevke minimalne. Danes pokojnina bi bila tudi zelo nizka.
[/quote]ta ne velja,da delo zdravi duha?

Za zaposlene so prispevki delodajalca za vse enaki.

Maryna, 19.07.2020 ob 14:46

Varstveni dodatek mi ne pripada. Saj bi se usedli na placo moji otrok. Ker so me dolzni prezivljat.

Osebi ki je na socialni pripada. Zato ker je njen si isti. Se brani sluzbe kot hudic kriza.

Moj post ni iskanje dodatnega denarja. Moj post je namenjen, da se vidi koliko smo ljudje, ki smo delali in ki delajo na slabsem od tistih na socialni. Govorim za tiste ki bi lahko delalo a nocejo.

Tile

Maryna, 20.07.2020 ob 05:24

Si tudi malo sama kriva.Zacela si delat v socializmu, tako kot jaz.Zakaj nisi delala šole ob delu, zakaj se nisi potrudila, da bi zlezla višje? Očitno tudi plača ni bila nič posebnega…pa si bila kar zadovoljna z njo ? Starost vpraša, kje je bila mladost…Saj si vendar morala pričakovat, da ti ob slabi plači ne morejo naracunat visoke penzije …
[/quote]

Sem naredila poklicno solo, nato pa srednjo. Pomembno je tudi koliko ti delodajalec vplacuje noter prispevke. Meni je minimalno kot je zakonsko doloceno. In tudi zaradi tistega dobis manj. Manj dobis tudi ker dobro leto nazaj so bili vsi dodatki vsteti v minimalno placo
Ce bi vedela kaj me caka nikoli nebi delala. Sama sem na slabsem in z unicenim zdravjem, ker sem delala.

Danes pa izobrazba ne pomeni kaj dost. Moj otrok ima univerzitetno izobrazbo. Dela pa za 800€. In placujejo prispevke minimalne. Danes pokojnina bi bila tudi zelo nizka.

T9n, 19.08.2021 ob 09:51

Za zaposlene so prispevki delodajalca za vse enaki.

Tile

In na tvojem mestu bi šla še naprej v šolo in zamenjala bi službo.Nikakor pa ne bi ostala doma in vlekla socialno.Kot da sem pri štiridesetih penzionistka…

Za 40 let delovne dobe je pokojnina 620€!!!!

Enyas day, 19.08.2021 ob 16:21

Za 40 let delovne dobe je pokojnina 620€!!!!

Od 1.5. letos. Lani še ni bila, ko je  avtorica odprla  temo.

Zakaj pa žreš tablete? Tvoja odločitev… več kot jih žreš, bolj postajaš odvisen…

imam narejeno srednjo šolo in sem iz firbca šel na e-spiz da pogledam predvideno penzijo.. Če grem pri 60 naj bi jo dobil 900€, pri 65 pa skoraj jurja. Prijetno presenečen. Mi pa za prva leta pokaže da sem imel 550€ plače in se na srečo ne štejejo v pokojninsko obdobje. Takrat smo dobivali minimalca ostalo pa na roke kot potni stroški. Enim je bilo to vseeno meni ne in sem zamenjal za bolj poštenega delodajalca. Ja že v mladosti je potrebno misliti glede penzije.

Pozdravljeni,

z dvemi fakultetami in poštenim, požrtvovalnim delom, brez političnega ozadja, podtikanj, prerivanja in dvigovanja nad sodelavci, prilizovanja ali osvajanja nadrejenih, ob nagradi za najboljšega sodelavca po izboru kolegov, sem po 12ih letih na 1500 eur neto. Varčujem 150 eur dodatne pokojnine. Bila je možnost za 2000 eur in 10% rasti plače na leto, vendar je vključevalo non-stop delo, vožnjo, potovanja…imam družino, zato ta varianta ni bila primerna zame. Iščem pa še druge možnosti zaslužka ob redni službi, še vedno se učim novih znanj, jezikov, brez tečajev. Skos se je treba trudit, učit. O penziji ne razmišljam, ko pride, bom dobil toliko kolikor sem služil in varčeval, to je realnost, upam, da bom lahko do konca življenja delal, ne službe ampak nekaj za veselje.

Dajte no, jaz sem ob delu diplomirala, mela veliko viško plačo, pa imažm vseeno nizek penzion, všteli so še vsa leta socializma in nizkih plač. Nikakor nikamor ne prilezeš.

In penzije se bodo še nižale! Kot omenjeno zgoraj, se zaradi staranja prebivalstva niža koeficient, tako da je lahko nekdo pred 10 leti z neko povprečno službo dobil višji izračun penzije kot ga dobi danes nekdo z dobro službo. In to, kar ti naračunajo ob upokojitvi, velja za naprej. I d i o t i z e m. Še ena v vrsti nepravičnosti v naši državi.

Zato vsem, ki imajo to možnost, znižajte si prispevke na minimum, kar je viška pa varčujte mimo javnih skladov. Na primer normirani s.p., kar je po svoje groteskno, ker s tem na nek način škodimo skupnemu dobremu, ampak klinc gleda vse skupaj. Naprej jaz, potem družina, potem zelo dolgo nobeden, potem sokrajani in sodržavljani.

Avtorica ima kar prav!

Minimalna penzija bi morala biti vsaj 1x višja od sociale z vsemi dodatki, zato da bi ljudje imeli željo in razlog delati.

Tudi glede zdravja in videza socialke ji verjamem. Z državnim denarjem pohaja okoli in brez vsake skrbi živi življenje.
Delavni narod pa crkuje v službah, na ADjih in bolniških pa prideš komaj do penzije!
Delavec mora biti vsaj 1x bolje plačan od navadnega socialnega lenuha!!!

Škoda je samo da mlajši tvoje zgodbe ne bodo vzeli kot svarilo in še vedno večina ljudi ne varčuje za stare čase. Pa ni potrebno veliko. Če začneš ob prvi plači je par 10e na mesec se kar nabere kupček, ki ti pomaga v penziji in čez 40 let ob zelo skromnem predvidevanju da je povprečna rast letno 6%. To je ena stvar, ki bi jo morali starši naučit otroke. Ampak v večini na žalost še sami ne znajo finančne prihodnosti načrtovati, kaj šele to svoje otroke naučit. Pri nas firma “časti” 5% za penzijo od plače (nimaš ti nobenega stroška) pa jih je več kot 10% zaposlenih to boniteto zavrnilo. Pa razumi če moreš 🙁

Nakladate, da glava boli.

Ti vsaj imaš penzijo. Ona bo imela 300€, ti boš pa uživala v 500€ih. Ne bodi faušasta. Ti imaš tablete, njo lahko jutri infarkt. Nič ni samoumevno. Tebe samo moti, ker misliš da je njej bolje, a nisi prehodila nič v njenih čevljih. Tako kot ona v tvojih ne.

New Report

Close