Perilo na balkonih
No, ja. Mene načeloma ne moti. Živimo v hiši in sušimo na balkonu oz. na vrtu.
Je pa res, da je v tujini sušenje na balkonu, pa tudi razno-razna svinjarija na njem znak zanemarjenosti.
In elitne soseske se od socialnih ločijo tudi po tem, kje oz. kako ljudje sušijo perilo.
In pogled na blok oz. stolpnico, ki je ovešena z razno-raznimi cunjami, meni ne deluje ravno lepo.
Ne vem, kje to piše za Ljubljano, ampak v drugih občinah so občinski predpisi, kjer je to izrecno prepovedano, na primer: 20. člen Odloka o varstvu, urejanju in videzu okolja občine Piran pravi: Z denarno kaznijo (mandatno) v znesku 8.000,00 tolarjev se kaznuje posameznik, če:
….
– suši perilo tako, da moti videz in uporabo javnih površin (7. točka 13. člena).
….
Mislim, da obstaja podobno tudi za Ljubljano, ampak nisem našla. Je pa precej neživljenjsko (v tujini, npr. v Londonu pa zelo striktno izvajano!). Če gre kdo brat na primer ta odlok, bo še marsikatero drugo neživljenjskost srečal.
Mimogrede: baje (tega pa nisem šla iskat) se ne sme spreminjati izgleda balkona tako, da bi ga človek zadelal z rafijo, zasteklil…, saj naj bi bili na isti stavbi vsi balkoni enaki. Nam so sitnarili, ker smo po pomoti prebarvali balkon na napačno barvo (drugačno kot na drugih balkonih). Sitnarili so sosedje, ne kak občinski redar.
Me pa prav zanima, v katerem naselju je to. Glede rafije: tam jo pač napneš za tisti čas, ko sušiš, potem pa jo pospraviš.
Če je stanovanje moje (sem lastnik) me prav nič ne briga za ostale, ki so najemniki in nismo v Londonu, ampak v Ljubljani. Perilo je pa treba posušit, drugače naj ga pa upravnik na rokah nosi in ga suši! Da mi bo še kdo solil pamet kje, kako in kdaj bom sušila perilo? Mu glavo v rit zabijem…
Meni se zdijo cunje nad ulico čisto šarmantne v kakem mediteranskem mestecu, v Ljubljani me pa to moti. Ne bi pa zaradi tega nikomur težila, čeprav se tudi po tem vidi, kaka je naša bivanjska kultura … do videza metropole nam pa tako ali tako še toliko manjka, da je navsezadnje čisto vseeno, ča z vsakega drugega balkona gatke bingljajo.
Še marsikaj obstaja, kar je prepovedano početi ‘na svojem ozemlju’. Ker s tem početjem motiš ali ogrožaš druge, recimo. Na primer kurjenje na vrtu, pa razbijanje v nedeljo ali v času počitka, pa metanje petard, pa ….
Če želiš živeti po načelu ‘na svojem delam, kar hočem’, potem s svojimi navadami ne sodiš v gosto naseljeno področje, kjer je potrebna določena mera obzirnosti, da lahko v miru živimo skupaj. Potem si pač kupi posestvo stran od vseh in se tam tako obnašaj. Pa še tam so neke zakonske prepovedi, ki jih je potrebno upoštevati.
Ni še dolgo nazaj, ko je bila na televiziji reportaža o enem takih primerkov, ki živijo v stolpnici po načelu ‘na svojem delam, kar hočem, za vse ostale mi pa dol visi’, v tedniku, se mi zdi. Jeseničani se najbrž še spomnite.
Se strinjam z A:)
Meni so tiste gate in atove spodnje bele majce, ki plapolajo v vetru v kaksnem mediteranskem mestecu takoooo lepe… Pa veliko manj, ce jih vidim npr nekje v Lj… Ampak motijo me pa tudi ne…
Perilo rjuhce) posuseno na soncu in vetru ima se vedno cisto drugacen vonj kot iz susilca…
Ja, v tujini je ze tako… da se ne kvari videza… Vse doloceno: kje rozce.. pa kaj se sme namontirat.. pa cesa ne.. pa satelitske samo tja in tja.. itd…
In ni res, da lahko na svojem lahko delas kar hoces…;)
Ce je upravnik sestavil tak red, mora poskrbeti tudi za susilnico…
Pa ne se kregat, prosim.. zaradi enih gat no…hehhe
Meni je. Lepo namreč. Če so se že vpičili v “gate” na štrikih, potem naj se vpičijo tudi v kajenje na balkonih, otresanje cigaret čez balkon, obiranje rož na način, da jih otrebiš spodnjemu sosedu na balkon, male žar požrtije na balkonih, ko cel dan vohaš vonj zažganega mesa, cvrenje pomfirja na balkonu, stresanje tepihov čez balkone, zlivanej veder čez ograjo … uuuu je tega. Zakaj se pa tega nihče ne loti???
malo sem dvoumno napisala, je tudi meni milina, zato pa kažem :-))) ker se mi čist mimo zdi tole, prepovedati perilu svobodno plesati v vetru … pa še eko ni, se strinjam. brrrr te sodobne soseske, me kar zmrazi – hvala za tako estetiko, če ni praktična. pa še to je: postmoderna estetika vključuje marsikaj, za kar tile naši arhitekti še slišali niso, tudi s plapolajočimi gatami prepredene ulice in fasade blokov in še marsikaj. pri našem starem soc bloku so bili zunaj na trati koli s štriki za perilo in vsi smo sušili tam, na prostem. kaj bi bilo s tem narobe, res ne vem. pa je bila skupna površina, gledala je pa na javno.