Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PES – pomagajte

PES – pomagajte

Kaj se skrivaš, povej kdo si. A zdaj misliš, da sem šokiran, ker me ogovarjaš po imenu? Ajde, z ebsedo na dan, kdo si, potem bom debatiral dalje..

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Jap, vsi psi bi morali bit NADZOROVANI!! To je zakonsko tako in ne vem, kaj je tu za razmišljat. Naj psa priveže, če nima ograje. Če ga ni sposoben nadzorovat, ni sposoben imeti psa.
Pravi, da gre za policijskega psa, lahko je to nemec ali malinois. V vsakem primeru imajo psi kosmata ušesa in ne moreš za nobenega garantirat, da ne bo ugriznil, napadel, blabla. Moj je zelo miroljuben pes, ampak včasih skoči od veselja. Si ne predstavljam, da bi skočil na kakšno starejšo ženičko, če že mene malo premakne. Je vedno privezan in nadzorovan, ko sva na sprehodu je na kratki vrvici, če gre kdo mimo, pa vem, da ne bo nikomur nič naredil.
Nič ni ženska psihotična, pes naj bo doma in ne na moji zemlji ali okrog mojega otroka!! Ne vem kaj se hecate okrog tega, potem pa je cel halo, ko berete o napadih psov….[/quote]

Ja, se strinjam, vsi psi bi MORALI BITI nadzorovani. Pa dobro vemo, da niso in dobro vemo, da če živiš na vasi, se pač srečuješ z odvezanimi psi. In ker se ona tega strašno boji, je nasvet naj se preseli v blok čisto na mestu. Tudi jaz sem na vasi in tudi mi imamo psa, ki je znotraj našega ograjenega dvorišča in se ne sprehaja okrog sam. Vendar pa redno srečujemo spuščene pse. Jaz se psov ne bojim in moji otroci tudi ne, zato nimamo z njimi nobenih težav. Bil pa je že od nekega lastnika neprivezan agresiven pes okrog spuščen in takrat sem takoj poklicala društvo za zaščito živali in so psa prišli iskat. Če pa pes nikomur nič noče, lastnika samo opozorijo in ga opozarjajo vnedogled. Tako da, če imaš psihične težave ob pogledu na pse, je res bolje da se odseliš v mesto. Eno je, da bi psi MORALI biti pod nadzorom, drugo pa je dejansko stanje. Živcirati se in jeziti se ves čas na tiste, ki imajo pse spuščene in živeti v strahu pa nima smisla, saj se strinjaš ne?[/quote]

Sem lastnica psa, pa tudi živim na deželi, pa imajo na našem koncu vsi pse striktno po svojih dvoriščih.

Spuščeni psi niso problematični samo za sosede, ampak tudi za naključne mimoidoče. Našega psa na vrvici, ki ima zavidljivih 55 kg, so kardelno napadli spuščeni psi.

Ko je prišla policija, pa ti psi niso (kao) imeli nobenega lastnika.

Pes ima vse pravice do dostojnega življenja, pravice do življenja brez trpljenja in pravico ostati pri življenju, če ni nikogar ogrizel in nikomur stregel po življenju.

Tako kot vsaka žival in vsak človek. Nihče ne “enači” psa s človekom, kot tako radi poudarjate tisti, ki menite da ste samo zato, ker ste ljudje, nad vsemi ostalimi živimi bitji na zemlji in da jih lahko mirne duše teptate, mučite, pobijate za vaše lastno veselje.

Osebno se veliko lažje sporazumem z agresivnim psom kot z agresivnim, vase zagledanim primerkom tako imenovanega homo sapiensa. Ker pes te bo, če ga direktno ne izzoveš ali ne pokažeš strahu, pustil pri miru, pri človeku pa nikoli ne veš.:)

Debatiranje s takimi ljudmi tudi ni možno, prav tako kot ni možno z bedaki. Medtem ko se psi med seboj (ne boš verjel) neverjetno dobro sporazumejo.

Ampak ti si tako in tako prepričan v večvrednost nekega živega bitja nad drugim v tem smislu, da ta kvazi večvreden primerek lahko nemoteno terorizira po tvoje manjvrednega. Kot si popolnoma prepričan, da so južnjaki manj vredni od klenih Slovencev, ali ne? Tovrstna mentaliteta, ko nekdo meni, da lahko meni nič tebi nič poči neko bitje, če pri tem ne bo naletel na večje težave z zakonom, je zelo blizu raznim nacionalizmom, rasizmom ipd. Taki osebki kot si ti, bi se v situaciji, ko bi se pobijanje raznih “manjvrednih ras in narodov” sploh ne sankcioniralo, pač pa imelo za herojstvo, zelo dobro odrezali. V vsakem času je takih ljudi kar precej. Si eden izmed njih. Čestitam.

Nikakor ga hranit pa vodo dajat, potem bo skoz pri vas. Za vodo ima lastnika.

Čisto pravno, Spider, dobro veš, da je pes stvar, s katero je upravljanje zelo zelo omejeno. Kaznivo ga je zanemarjati, mučiti, zavreči, itd in seveda tudi ubiti.

Svet se pa ne konča pri pravnih definicijah, ampak hočeš nočeš pri medčloveških odnosih. Vas je vas in napredek v glavah ljudi tam caplja kakšnih trideset let za mesti ala Ljubljana in Maribor, če ne ponekod in v nekaterih primerih še več (žal tudi glede odghovornega lastništva živali). Če pustim pri miru že samo nagravžno idejo ubijanja psa, ki ni direktna samoobramba (čeprav ji nasprotujem, sedah ne bom debatirala primarno o tem), kako misliš, da zgleda na podeželju, sploh pa slovenskem, živeti ob sosedu, ki te bo zaradi tega podjebaval ob vsaki najmanjši priliki? Sploh pa eno tako lihkar priseljeno meščansko putko tutko (vaški pogled, ne moj, da ne bo kdo užaljeno skočil), ki se boji že, če jo pes pogleda, kaj šele, če bo sosed vklopil vse registre medsosedskega podjebavanja in to na tak način, da mu ničesar ne boš mogel niti malo dokazat? Hehe, Spider, namenoma izzivati vojno s sosedom je na podeželju enakovredno počasnemu rezanju živcev stran, enega po enega – sploh za ljudi, ki že v osnovi nimajo ravno jeklenih. V vasi je hierarhija. Domačini najprej, priseljenci potem. Podeželani najprej, potem dolgo nič, potem meščani. Če bo šla avtorica te teme z enim sosedom na nož (če bi si že upala), je zelo zelo verjetno, da si na glavo ne bo nakopala samo njega, ampak še tričert ostalih domačinov, ki bodo odločani, da bodo priseljenski mestni smrklji pokazali, kje ji je mesto in kako se mora priseljenec obnašati. NImaš šans, da si ne bi nakopal srda skupnosti, kjer poskušaš kot lihkar priseljeni spremeniti njihove ustaljene navade in nenapisana pravila. Pa imaš lahko stokrat prav.

To je pa tista druga plat izven pravnih špehov.

Preberite prvi odstavek!!!!!!!!! PSU JE TREBA PREPREČITI POBEG!!! torej, pes je lahko prost le na VAŠI – LASTNIKOVO PARCELI in ne na SOSEDOVI. Nima se kaj sprehajati po ulici, pa naj je to vas ali mesto. Sem ljubiteljica psov in me hudo moti, če se psi prosto sprehajajo brez lastnika pa naj je hud ali ne. Imam 3 pse pa so vsi pod nadzorom, čeprav niso hudi. Zato nehajte nekateri ki svetujete naj bo prijazna do psa ali naj mu da vodo ali……….. NIMA KAJ DELATI NA NJENI PARCELI ALI NA ULICI! Tako je in nič drugače!

29. člen

(bivalni prostor)

(1) Pes mora imeti ustrezen bivalni prostor, ki mu zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje.
(2) Psa ni dovoljeno nastaniti (zapreti) v prostor brez naravne svetlobe, kjer pes ne vidi svoje neposredne okolice, ali v prostor brez zadostnega zračenja.
(3) Če pes biva zunaj, mora imeti pesjak in uto oziroma drugo enakovredno zavetje.
(4) Če je zunanja temperatura nižja od 0°C, mora imeti pes na voljo primerno izoliran bivalni prostor. Psice z mladiči ter bolni psi morajo imeti na voljo bivalni prostor, v katerem temperatura ne sme biti nižja od 20°C.
(5) V bivalnem prostoru psa ne sme biti snovi ali predmetov, na katerih bi se lahko pes poškodoval ali bi ogrožale njegovo zdravje.
(6) Skrbnik mora bivalni prostor psa redno čistiti in dnevno odstranjevati iztrebke.

30. člen

(privez)

(1) Če je pes privezan, mora biti dolžina priveza, merjena pri tleh, enaka najmanj 3-kratni dolžini psa, merjeno od konice nosu do korena repa, vendar ne krajša od 3 metrov. Pes ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico. Teža priveza ne sme presegati 1/12 teže psa.
(2) Psov, mlajših od 6 mesecev, ter visoko brejih psic in psic z mladiči ni dovoljeno imeti privezanih, ampak morajo imeti zagotovljen ustrezen bivalni prostor, ki jim zagotavlja zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko, preprečuje pobeg živali ter omogoča potrebno gibanje.

31. člen

(pesjak)

(1) Minimalna velikost pesjaka skupaj z uto glede na težo psa in število živali v pesjaku je določena v Prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Če so v pesjaku nameščeni psi različnih težnostnih kategorij, je minimalna velikost pesjaka lahko manjša za 15 odstotkov od predpisane velikosti, ki ustreza številu psov težjih kategorij.
(3) Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena so možna odstopanja glede velikosti pesjaka, če uradni veterinar pri izvajanju nadzora strokovno oceni, da odstopanje od predpisanih pogojev ne povzroča nepotrebnega trpljenja živali.

32. člen

(pasja uta)

(1) Pasja uta mora biti dovolj velika, da lahko pes v njej normalno leže, vstane ter se obrne oziroma mora biti vsaj velikosti, kot je določena v Prilogi 4, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka so možna odstopanja glede velikosti pasje ute, če je omogočeno, da se žival nemoteno obrne, leže in vstane in če uradni veterinar pri izvajanju nadzora strokovno oceni, da odstopanje od predpisanih pogojev ne povzroča nepotrebnega trpljenja živali.
(3) Pasja uta mora biti primerno izolirana in dvignjena od tal. Pasja uta mora biti dvoprostorska, razen če uradni veterinar pri izvajanju nadzora strokovno oceni, da to ni potrebno.

Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Št. 007-63/2008

Ljubljana, dne 17. junija 2009

Kako sem vesela, da si tole napisala, ker očitno enim ni jasno čigava skrb je pes.

katastrofa :-))) Bo imel vsaj bolj odgovorne lastnike pa čeprav neformalno.

ti si tudi stvar. nevarno butasta stvar. je pa res, da ogrožaš lahko samo samega sebe. Za kaj drugega si prebutast.[/quote]
oglasi se, ko boš mastno plačala kazen in odškodnino, ker bo tvoj cucek opraskal nekoga.

Hvala za odgovore.
iNaj povem, da si psa ne bi upala tepst, niti tega psu ne bi privoščila, je vendarle živo bitje kot jaz (mislim na svoji parceli, drugo je, če bi me napadel, bi se verjetno z vsem branila, kar imam pri roki, če bi ga sploh obvladala). Problem je samo v tem, da ima oholega lastnika, ki mu ni mar do tega, da mi njegovega psa na svoji parceli pač ne potrenbujemo niti ne želimo. In problem je v tem, da se psov bojim od svojega šestega leta starosti dalje, pa če so vam še tako prijazni kužki. Da bi ga podila – saj ne znam in verjetno me je bolj strah, da bi potem zarenčal nazaj v mene. Bom aktivirala moža v podenje.
Ne bi pa rada že takoj po priselitvi klicala policije, nekako bi se nerada sprla s sosedi že na začetku, ker mi lahko škodujejo nazaj po drugi poti – taki primitivneži znajo nagajati po drugi poti. Če drugače ne bo šlo, pa pač bom.
Razmišljala sem, če kakšen grm ali rastlina psu tako smrdi, da bi jo nasadila na več koncih okoli parcele. Dobrodošla mi je pa ideja o nekem piskajočem zvoku, ki odganja pse, slučajno veste, kje se to kupi?
Za kolesarjenje sem pisala hipotetično, da zna biti problem. Sama sem že doživela kot odrasla, da se mi je v mestu izza odprte ograje za kolo zapodil pes – to sem poganjala!

In ja, živela sem v mestu in nazaj ne grem več. Tam sem se naučila, da imajo psi večje pravice kot ljudje. Lulajo lahko prav povsod, kakajo pa tudi. Naša zelenica je bila vedno pokakana, policajev za take lastnike pa nikjer. Sin žal ni mogel hoditi po zelenici, ker je bila ****, psi so pa lahko.

No, na podeželju se boš pa naučila še česa novega, ampak ti garantiram, da je bila ta mestna lekcija proti bodočim vaškim pravi balzam.

Res ne vem, zakaj ne postavite ograje, pa boste imeli mir, nikogar ne boste prijavili policiji in noben drug pes ali mačka ne bo prišla kakat na vaš vrt.

Tudi če tega prijaznega psa z grožnjami lastniku in prijavami nekako spravite do tega, da bo cele dneve privezan ali zaprt (ubogi pes), lahko na vašo parcelo pride kakšen drugi. Da ne govorim, da bo otrok lahko varno zunaj.

Seveda pa se je možno tudi s kakšno terapijo spopasti se z iracionalnim strahom in ne dogodka v otroštvu uporabljati za izgovor pri mržnji psov. Skratka, strahu se lahko znebiš, če hočeš.

http://shop.ebay.co.uk/items/?_nkw=barking+deterrent&_sacat=0&_fromfsb=&_trksid=m270.l1313&_odkw=olenam2007&_osacat=0

Kaj pa če bi še vi imeli kužka? Dejstvo je, da se strahu staršev naučijo tudi otroci in zaradi vaše slabe izkušnje se jih bo bal tudi otrok. Tudi mene je, ko sem bila mala, ugriznil pes. Seveda sem se psov grozno bala. Vseh. Dokler nismo spoznali izgubljenčka, ki je sčasoma tudi meni povrnil zaupanje. Dobro, je res da pri izpuščenih še vedno malo otrpnem, kar vseh se pa ne bojim več. Pa verjetno bi se sosedov pes izogibal parcele, na kateri bi bil drug pes. Pa še otroci bi imeli neprecenljive trenutke z njim.

Moje razmiščljanje pač…

Srečno, b.

A ograjo naj postavi? Pa zakaj bi postavljala ograjo, če jo noče? Pa zakaj bi si delala stroške?
V naši vasi se prav tako sprehajajo odvezani psi od ene Ljubljanske gospode, ki misli, da na vasi lahko dela kar ji paše. Pa ne samo njihovi psi: tudi krave, osli, prašiči jim uidejo v vas in tacajo, ter delajo škodo po tujih zemljiščih, med drugim tudi tako, da se “drgnejo” ob vogale hiš in uničujejo fasado. Na delu je bila policija, pa veterinarska inšpekcija, pa vse skupaj nič od tega. Nesposobni in neučinkoviti tako eni kot drugi.

A zakaj naj postavi ograjo?

1) če želi imeti mir in jo je strah psov, je to rešitev, ki ne bo nikogar prizadela in takoj rešila problem za vedno (tudi drugi psi ne bodo hodili)

2) če pa želi le težit, in morit, ker v resnici sovraži pse in ljudi, pa ograja ne pride v poštev…

To je to, sem pa videla danes v Tušu, da imajo to napravo. Kok je dobra pač ne vem.

http://www.freewebs.com/kamenaric/vrtni{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}20strazar.htm

http://www.conrad-forum.com/viewtopic.php?p=1317

Preprosto mu rečeš BEJŽ, PEJT DOMOV… bo že razumel namig. Verjetno je nemški ovčar. S telesno držo mu pokaži, da ti ni všeč, da se tam zadržuje, pa se bo kmalu odvadil.

no če se niste odkrili rešitve, vam povem, da se v trgovinah (conrad) lahko dobi odganjalec psov in mačkov. neka naprava, ki spušča določene frekvence, ki jih slišijo samo psi in mački in je to za njih zelo moteče. se pravi da ne rabiš ne ograje ne sprejev…..

nekaterih sploh nebom komentirala. če te moti pes, se zmeni s sosedom al pa neredi kurčevo ograjo. pa ne jamraj tolk! znajdi se, sklepam da si odrasla ženska. pa ne dotikaj se tujih psov sploh pa ne nasilno!! zdaj se pa z možem dol vsedi pa pogovori.

Prava kuzla si …. pač nismo vsi ljubitelji živali. Nekateri imamo otroke in se njim posvečamo

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 3944, 10.05.2025 ob 20:04

Prava kuzla si …. pač nismo vsi ljubitelji živali. Nekateri imamo otroke in se njim posvečamo

Le kaj špila v tvoji zmešani betici, da greš odpirat 16 let staro temo in nekega popolnega neznanca, ki ga zelo verjetno že dolgo ni na forumu, zmerjat s kuzlo? In tak zblojeni izprdek, ki na sobotni večer nima kaj pametnejšega početi, kot odpirati prastare teme, še naklada, da se posveča otrokom.

Vem, da je tema stara, ampak  doloceni čudni  komentarji pac ne.

Dajte si lastniki  psov zapomniti… za pse ste odhovorni: nimajo sebkaj sprehajati  prosto  po ulici in se manj po tujih  privat zemljiščih.

Niso drugi tisti, ki do dolžni postavljati ogrje, ampak ste lastniki dolžni imeti vasega psa pod nadzorom  na javnih površinah, na tujih pa sploh nimajo kaj početi.

Petarda neopazno psu za rit resi tvoj problem

Ali pa zadrzis psa in klices zavetisce naj pridejo po njega – ko bo lastnik moral ze 3jic placat mu bo mogoce kapnilo

Boj se ti čefurjadi in pakistanskih imigrantov ne pa psa. Ta bo še kdaj koristen. Otroci pa naj se igrajo z njim pa bo.

New Report

Close